Runemagick – Sötétség, Halál, Végzet
[2008-01-04] - downer

Bár a sok-sok éve működő, svéd Runemagick zenekar nem büszkélkedhet milliós lemezeladási statisztikákkal, diszkográfiája ennek ellenére tele van jobbnál-jobb anyagokkal, melyet 2007-ben egy újabb nagyszerű lemezzel, a Dawn Of The End-del bővítettek. Ezen interjú nem titkolt célja, hogy egy kicsit felhívja a figyelmet az éjsötét death/doom muzsikát játszó bandára. Kérdéseimre a csapat vezére, Nicklas Rudolfsson válaszolt.

Helló! Légyszí, mutasd be a zenekart az olvasóinknak!

A Runemagick egy zenei project Svédországból. A banda a ’90-es évek elején alakult, az idők folyamán számtalan tagcserét megélt, és a zenei irányvonal is többször módosult, több korszakra osztható. A jelenlegi korszak 2002 óta tart, azóta a felállás is változatlan. A zenei irányvonalunkat három szóval tudnám leírni: Sötétség, Halál, Végzet (Darkness Death Doom - ez egyébként a 2003-as lemezük címe - downer) a metal ösvényen.
A project három tagból áll: Nicklas Rudolfsson – gitár/ének/zeneszerző, Emma Rudolfsson – basszusgitár és Daniel Moilanen – dobok.Mik voltak azok a bandák, akiknek hatására megalakult a zenekar?

Nem is tudom igazán, valószínűleg azok a csapatok, amelyeken felnőttünk, olyanok, mint a Celtic Frost, a Morbid Angel, a Coroner, a Candlemass, a Slayer, a Nihilist/Entombed, a Black Sabbath, a Death, az Autopsy és még sorolhatnám.

Milyen jelentést hordoz a banda neve?

Rune magic(k) – rúnavarázs, ősi, északi varázslati mód, ami a mitológiánk része. Nincs igazán nagy jelentése, de úgy gondolom, valamilyen formában azért illik a zenénkhez ez a név.

Kezdetben death metalt játszottatok, aztán ezt elkezdtétek doomos elemekkel kombinálni. Hogy érzed, manapság milyen stílusú zenét játszik a Runemagick? Nevezhetjük ezt funeral doom-nak?

Ahogy az előbb említettem, a "Sötétség Halál Végzet a metal ösvényen" elég jól kifejezi a zenei stílusunkat. De szerintem nem lényeges az, hogy milyen stílusban mozgunk. A saját zenénket csináljuk, a Runemagick zenéjét. Az emberek oda sorolják be a muzsikánkat, ahova akarják. Ha valaki szerint ez funeral doom, ám legyen, bár szerintem nem az.:)
Egyébként úgy érzem Runemagick-hangzásról a Darkness Death Doom lemezünk óta beszélhetünk.

Egy ideje már nem adtok koncerteket, ha jól tudom. Mi ennek az oka?

A banda 2005 óta stúdióprojektként működik különböző okok miatt (meló, tanulás, egyéb zenekarok stb). Meglátjuk, hogy hogyan alakul a jövő, talán majd sikerül újra színpadra állunk. Ez egyébként nagyszerű lenne, mivel nagyon jó kis csapatot alkotunk így hárman, maximális az összhang közöttünk.

Az utóbbi időben évente jelentetitek meg a nagylemezeket. Honnan ez a temérdek ötlet?

Az inspiráció a kulcs. Anélkül ez nem is menne. Egyszerű a képlet: ha nem érzek/érzünk késztetést egy új album megírására, akkor nem erőltetjük. Addig működik a dolog, amíg élvezzük, amit csinálunk, és van, ami megihlessen.

Egy-egy lemezanyag megírásakor mi inspirál téged? Könyvek, netán filmek? Ha igen, melyek ezek?

Nehéz beszélni arról, hogy honnan ered az ihlet, egyszerűen csak jön. Persze a megfelelő hangulat elengedhetetlen, de azt nem tudom megmondani, hogy miből merítem ezt. Ha megnézem mondjuk a Terrorbolygó című filmet, hiába tetszik, nem inspirál arra, hogy lemezeket írjak, hehe.:)
Beszéljünk egy picit a legújabb lemezetekről, a Dawn of the End-ről! A hangzás ismét nagyon király lett! Gondolom most is a házi stúdiódban, a Magick Sound-ban dolgoztatok. Hogy kell elképzelnünk ezt a helyet? Más bandákkal is szoktál itt dolgozni?

A lemez bizonyos részei a saját cuccomon, a Magick Sound stúdióban készültek. Ez egy mobil stúdió, ami a nappalimat, a próbatermet és egyéb helyeket jelenti. Régebben melóztam más bandákkal is, de mostanában már nem. Jelenleg amúgy egy új projekten dolgozom.

A jelenlegi másik két tag, Emma és Daniel mennyire szokott belefolyni a dalszerzésbe?

Az új album megírásába nem igazán, de a stúdióban a hangszerelésnél és a keverésnél mindig segítenek.

A hétköznapi életben mennyire jellemző rád ez a fajta világvége-hangulat, ami a lemezeitekből árad? Pesszimistán látod a jövőnket, valóban közeleg a vég hajnala?

A Dawn Of The End cím gondolkodásra készteti a hallgatót. Mást jelenthet neked, mást jelenthet nekem. És ez akár naponta változhat is, ki tudja.
Pillanatnyilag nem látom pesszimistán a jövőt, de ez attól függ, hogy hogyan gondolkozol, és mit értesz pesszimizmus alatt. Nagy általánosságban azért elégedett vagyok. Persze egyszer mindennek vége lesz, ebben biztos vagyok, nem hiszek az örök életben.


Mit kell tudnunk a másik két bandáról, a The Funeral Orchestra-ról és a Varulv-ról, melyekben szintén játszol?

A The Funeral Orchestra-val 2004-ben kezdtünk neki az új album, a Necro Occult rögzítésének, azonban még nem értünk a végére. Még pár részt fel kell vennünk, de nem sietünk, talán idén kész leszünk vele. A Varulv azonban halott, az öt, eddig felvett nótánk el is veszett.:(
Idén a fő célkitűzésem a 2006-ban beindított új projektem debütalbumának befejezése lesz. Azt még egyelőre nem tudom, hogy ez milyen néven fog megjelenni.

Melyik szerinted 2007 három legjobb albuma?

A Candlemass-tól a King Of The Grey Islands, a High On Fire-től a Death is This Communion és az Electric Wizard-tól a Witchcult Today.

Magyarországról tudsz valamit? Esetleg jártál már nálunk? Tudsz magyar rajongókról?

Ismerem a Tormentor zenekart! Az évek során kapcsolatba kerültem néhány magyar rajongóval. Sosem jártam még nálatok, de egyszer szívesen vakációznék ott. Szép vidék, nemdebár?
Van még valami, amit még esetleg szeretnél elmondani?

A Runemagick jövőjéről egyelőre nem sokat tudok mondani, de talán összehozunk majd pár koncertet. Új album kiadása jelenleg nem szerepel a tervek között, így lehet, hogy megtörik az évente egy album sorozat… De a kapcsolódó projektekre talán érdemes lesz odafigyelni!

Üzensz valamit a magyar olvasóknak?

Csekkoljátok a weboldalunkon a folyamatosan frissülő híreket, és a sok letölthető anyagunkat!

downer


Az új Runemagick lemezről itt írtunk.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a myspace-es oldaluk.