Orange Goblin - Martyn
[2008-04-28] - Hajas

Az angol stoner rock zseni Orange Goblin körül ugyan nincs nagy pörgés jelenleg, de mivel kedvelem a csapatot, úgy gondoltam, hogy bőgősük, Martyn Millard lehetne következő áldozata személyeskedő rovatomnak.

Nálad hogy kezdődött a metalkodás, illetve miket hallgatsz mostanában?

Az apám óriási hatással volt a zenei ízlésem kialakulására, aki rocker volt a ’60-as évektől fogva. Elvitt megnézni a Pink Floydot 12 éves koromban, előtte meg az Iron Maiden – Live After Death-jét kérte az egyik Karácsonyra. Emlékszem, amikor odaadtam neki, teljesen belehabadarodtam a zseniális borítójába. Az a korong a bakelit gyűjteményem része volt egész addig, amíg úgy tíz évvel később el nem költöztem otthonról, mert ekkor sajnos visszakérte a lemezét. Ma már persze megvan nekem CD-n, de az a kihajtogatható vinyl borító különleges volt.
Mostanában mindenféle zene jöhet, a grindcore-tól a country-ig. Jelenleg totális rajongója vagyok a Lair Of The Minotaurnak, mint ahogy a texasi stoner bandáknak is, úgymint Dixie Witch, Blood Of The Son és Grand Funk Railroad. Az egyszemélyes előadók közül pedig Scott H.Biram és Honkyfinger az említésre méltóak: mindketten afféle slide, country, blues muzsikát játszanak.

No és mik minden idők legjobb lemezei számodra?

Annyi van, hogy nehéz csak néhányat kiemelni. A Live After Death-et már említettem, de mondok még párat. A Pink Floydtól a Dark Side Of The Moon, a Wish You Were Here és a Meddle, a Lynyrd Skynyrdtől a Pronounced és a Second Coming, a Kyusstól a Sky Valley, az Iron Maidentől a Piece Of Mind és a Number Of The Beast, az Eyehategodtól a Take As Needed For Pain, valamint az Iron Monkeytól az Our Problem.

Rajongóként mi volt életed legjobb koncertje?

Nos, a Pink Floydot két alkalommal is láthattam, amik egészen különlegesek voltak. Az eredeti felállású Black Sabbath visszatérő, Birminghamben adott bulija is ide tartozik. Felejthetetlenek volt még a Kyuss Londonban, és pár éve a Torche is.

Van kedvenc bőgősöd?

Megőrülök Cliff Burtonért. Elképesztően nagy zseni volt. Akárcsak Steve Harris, Scott Reeder és a Grand Funk Railroad-os Mel Schacher.

Kik a kedvenc színészeid, és mik a legkedvesebb filmjeid?

Robert De Niro és Jack Nicholson a favoritok, de Sean Penn-t is fantasztikus színésznek tartom. Megszámlálhatatlanul sok kedvenc filmem van, itt van közülük néhány: Az 1000 halott háza, The Devil Rejects, Brian élete, Fényes nyergek, Ragyogás, A nagy Lebowski, Nevetséges Napóleon.

Írók közül kiket szeretsz a legjobban?

Kedvelem Dan Brown-t, Philip Pulman-t és Tolkien-t.

Kedvenc kaja-pia?

Imádom az ételt. A mexikói és olasz cuccokat különösen, de valójában bármit meg tudok enni. Bárki, aki ismeri az Orange Goblint, tudja, hogy hatalmas sör rajongók vagyunk.
Legszebb női híresség?

Mármint a barátnőmet, Elena-t leszámítva, nyilván. Szerintem Kate Hudson nagyon csinos.

Érdekel a politika?

Igen. Rengeteg beszélgető rádiót hallgatok, melyek segítenek megismerni és megérteni a politika itteni és külföldi különböző vállfajait. Ha a világ második legdrágább városában élsz, muszáj odafigyelned a környezetre, ahol élsz, és arra, hogy mire költöd a kemény melóval megszerzett pénzedet. Hamarosan elköltözöm Londonból, mivel lehetetlenné vált az élet ott.

Hazudnál-e a bíróságon egy haverod érdekében?

Őszintén szólva attól függ, mit követett el. Ha valami kisebb dolgot, akkor talán belefér egy lazább füllentés, de ha valami súlyosabb ügyről van szó, akkor nem hiszem, hogy meg tudnám tenni.

Ha egy vitában nincs igazad, azt el szoktad ismerni?

Néha, de nem túl gyakran. Elég makacs tudok lenni a legtöbb esetben.

Ha az utcán belédkötnek, a bunyót, vagy a nyúlcipőt választod?

Attól függ, mekkora a fickó, vagy van-e fegyvere. Szeretném azt hinni, hogy sose menekülnék el, de azért nem esküdnék meg 100 százalékig, hogy szembeszállnék vele.

Mi a véleményed az Internetről?

Fent vagyok különböző fórumokon – például stonerrock.com -, hogy tartsam a kapcsolatot a barátokkal, vagy információt szerezzek. Az Orange Goblin weboldalának is van fóruma.

Mi a legjobb és legrosszabb a bandázásban?

Egy rakás klassz dologgal jár az, ha valaki egy zenekarban játszik. Ilyenek például a már-már testvéri jellegű barátság a tagok között, vagy a koncertezés, illetve különböző helyeket és országokat látni, megismerkedni jófej emberekkel, többek közt olyanokkal, akiket tisztelsz és csodálsz. A negatívumok meg a sok távollét az otthonodtól, a hosszú várakozás a reptereken, ami maga a pokol, plusz néha idegeskedsz a többiek miatt és vitatkozol velük.
Azért cimbik vagytok, nem?

Azt mondanám, hogy az Orange Goblin tagjai nagyon közel állnak egymáshoz. Régebben együtt is laktunk mindnyájan egy nagy házban. Gondolhatod, mekkora bulizások mentek ott. Továbbra is nagyon jó barátok vagyunk annak ellenére, hogy már eléggé szétszórtan élünk Londonon, és Dél-kelet Anglián belül. Én például Ben fiának, Maxnek vagyok a keresztapja, és megpróbálunk annyit együtt lenni, amennyit csak lehetséges. Őszintén szólva néha csak azért koncertezünk, hogy összejöhessünk és jól érezzük magunkat közösen.

Hiszel Istenben?

Igen is és nem is. Hiszem, hogy van valami, de hogy ez afféle Isten-szerűség, azt nem tudom. Inkább a jóban és a rosszban hiszek, mivel ez mindannyiunkban benne van.

Ha kipróbálhatnál egy időgépet, melyik kort választanád?

A jövőt.

Érdekel a mainstream média, úgymint szappanoperák, talk show-k, vagy valóság show-k?

Nem túlzottan. Néha el-elkapok egy-egy valóság show-t, mert a barátnőm néz néhányat. A fiam megszállottként nézi az Eastenders-t, ami kissé nyugtalanító.

Ha egy dolgot változtathatnál a világon, mi lenne az?

A világon a kormányok ne hazudozzanak többé az embereknek, és ne csapják be őket azért, hogy megtöltsék a saját zsebüket.

Hajas


A múltkori Orange Goblin interjúnk itt olvasható.
A csapat előző lemezéről itt írtunk.
A zenekar weboldala itt található.
Belehallgatáshoz pedig itt a myspace-es oldaluk.