Channel Zero - Memento
[2008-06-09] - Hajas

Ugyan első ránézésre az égvilágon semmi értelme meginterjúvolni egy olyan csapatot, ami '97 óta nem működik, de mint ahogy az egész heavymetal.hu-t, úgy a most következő cikket is kizárólag úri kedvem szerint hoztam össze. A belga Channel Zero ugyanis egy óriási banda volt, így kifaggattam énekesüket, Franky D.S.V.D.-t az akkori időkről, de egyebekről is.

Megítélésem szerint a Channel Zero minden idők egyik legjobb metal bandája volt, mégse sikerült soha befutnotok. Miért van ez, illetve szomorú vagy-e emiatt?

Nehéz kérdés. Hiszem, hogy mindig szükséged van némi szerencsére is. Soha semmi se biztos a befutásod kapcsán, amíg meg nem történt. Szomorú viszont egyáltalán nem vagyok. A dolgok hol sikerülnek, hol nem. Ilyen az élet, ezzel együtt kell élned.

Akkortájt, tehát a ’90-es évek közepén nagyon ment az általatok is játszott modern, groove metal. Mi a véleményed a kortársaitokról, úgymint Machine Head, Fear Factory, Pantera vagy Meshuggah?

Úgy hiszem, volt némi hasonlóság köztünk, de mi azért mások voltunk némiképp, mint az akkor népszerű metal bandák többsége. Ez tett minket bizonyos fokig egyedivé, de látod, ez nem mindig a legjobb út a kitöréshez. Még mindig úgy gondolom, hogy ha egy kicsit később lettünk volna, akkor...

Akkortájt a Body Count vendégeként turnéztatok Európában. Kinek az ötlete volt ez a furcsa párosítás?

Eredetileg Ice-T-é. Játszottunk egy nagy fesztiválon Belgiumban ’95-ben, és ott látott minket, amikor is előtte léptünk fel. Eldobta tőlünk az agyát, és egyből azzal nyitott, hogy srácok, titeket akarlak a következő Európa turnémra előbandának. Így végigturnéztuk a teljes kontinenst ’97-ben.
Sikeresnek mondható volt ez a turné, illetve jófejek voltak veletek Ice-T-ék?

Ice-T is és a Body Count is marha jó srácok voltak. Szerintem mondhatjuk, hogy olyan turné volt az, hogy életünk végéig nem fogjuk elfelejteni. A legszebb idők voltak, amit valaha is úton töltöttünk.

Miért oszlottatok mégis fel, nem sokkal utána?

Voltak bizonyos zenei nézeteltérések, és mindenki máshogy képzelte el a Channel Zero jövőjét. Végül odáig fajultak a dolgok, hogy már nem működhetett tovább ez az egész.

Azt tudom, hogy van egy Skitsoy nevű zenekarod, de mi van a többiekkel? Bandáznak még?

Xavier a Sons Of Jonathasban játszik. Ahogy tudom, Phil és Tino sehol sem zenélnek, de tévedhetek, mert már nem vagyok kapcsolatban velük…

Nem találtam a youtube-on szinte semmilyen, használható minőségű Channel Zero cuccot. Ki kéne adni legalább egy búcsú DVD-t a clipekkel és némi koncertfelvétellel, vagy adni is ennek rögzítésére egy speciális bulit, nem?

Ezt a kiadónktól, a Play It Again Samtől kéne kérdezned. Minden jog náluk van. A reunion bulira fél Belgium vár, de nem lesz ilyen.

Tehát Channel Zero se?

Nem bizony.
Nekem a Black Fuel a kedvenc Channel Zero lemezem. Számodra melyik volt a legjobb és a legrosszabb albumotok?

Szerintem a ’97-ben rögzített koncertlemezünk volt a legjobb, a legrosszabb pedig a Stigmatized. Nehéz ezt megmondani, mert szerintem bizonyos dalok óriásiak, mások meg nem, de azért úgy gondolom, letettünk pár jó dolgot az asztalra, és van néhány felejthetetlen élményünk. Szóval, ahogy látom, nagyszerű része volt ez az életemnek.

Milyen gyakran hallod, hogy a Channel Zero egy óriási és fontos banda volt, illetve mit szoktál érezni ilyenkor?

Heti rendszerességgel megtalálnak ezzel, és jó érzés. Különösen azért, mert ezt "az emberektől" hallom. A Channel Zero ugyanis a "nép" zenekara volt: minket ugyanis sose kedvelt igazából a média. Ha valamelyest mégis, az is csak azért volt, mert a rajongók szerettek minket.

A Skitsoy nem olyan kemény zene, mint a Channel Zero volt. Érdekel még a metal egyáltalán?

A Skitsoy tényleg más. Szándékosan úgy hoztuk létre, hogy más legyen, mint a Channel Zero, és már az elejétől kezdve különböző is volt. Sok metal rajongó csalódott is benne, de mit mondhatnék? Nem akartam kópiazenét csinálni, szóval ígéretemhez híven cselekedtem, de az emberek többsége időt se adott, hogy rendesen kialakuljon a Skitsoy. Tudnék még ennél is jobbat csinálni, de egy zenekart felépíteni nem két másodperc. Fel kell nőniük, fejlődni, minden egyes lemezzel előrelépni, mint ahogy a Channel Zero is a második album után lépett magasabb szintre, mert sokat játszottunk együtt, és egyre jobb csapat lettünk. A Skitsoy-jal időm se volt erre. Jószerivel már meg is öltek, mielőtt egyáltalán esélyem lett volna valami klassz dolgot öszehozni. Mindegy, részemről így is rendben. Együtt tudok élni a hittel. Némi szerencsével év végén új anyaggal jelentkezem, de lehet, hogy csak 2009 eleje lesz belőle, meglátjuk.
Alig ismerek belga csapatokat. Megítélésed szerint erős a metal élet felétek? Ha igen, ajánlj kérlek pár jó helyi bandát!

Van pár jó zenekar Belgiumban. A Lost Department egy új csapat, ami nemzetközi szinten is labdába fog tudni rúgni. Mostanában ők az egyik kedvenc bandám – a myspace barátaim közt meg is találhatóak.

Hajas


Az utolsó Channel Zero lemezről itt írtunk.