Teurgia - Nem pihennek
[2008-07-05] - necroticus

Aki a hazai színtéren legalább egy kicsit is kiismeri magát, annak tuti nem ismeretlen a nagykanizsai Teurgia neve. A csapat még 2003-ban alakult, és azóta folyamatos mozgásban van. Jelen interjú apropójául pedig az szolgált, hogy végre, hosszú várakozás után itt az első nagylemezük, ami nem is akárhogy sikerült. A tervekről, a sikerekről és a banda körüli egyéb dolgokról Pintér Zoltán dobos mesélt lapunknak.

Szia! Először is, hadd gratuláljak az első nagylemezetekhez! Gondolom, büszkék vagytok rá… Milyenek a visszajelzések vele kapcsolatban?

Hello! Köszönjük! Igen, jól gondolod, büszkék vagyunk erre az anyagra, és nyugodtan mondhatom, hogy régi álmunk vált valóra azzal, hogy megjelent az első nagylemezünk. A visszajelzések mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtóban megjelent kritikák alapján jónak mondhatóak. Ugyanakkor, ami talán még fontosabb számunkra: a közönség is jól fogadta/fogadja az új számokat az újabb hangzással.

Ha jól emlékszem, az áprilisi BKV-sztrájk miatt elmaradt az aznapra tervezett lemezbemutató koncertetek. A pótlás nem volt kevésbé sikeres emiatt?

Április 18. volt azt hiszem az eredeti dátum, és igen, a BKV-sztrájk keresztbe tett ennek az időpontnak, ami aztán május 2-re változott. Elég nehéz megítélni, hogy emiatt többen vagy kevesebben tudtak eljönni. Voltak, akiknek az első verzió lett volna jobb, voltak akiknek a második. Nekünk mindenesetre annyiban változott a dolog, hogy az eredeti sorrendet megvariálták, emiatt nekünk kellett nyitni a bulit. Ez annyiból volt kicsit kellemetlen, hogy amikor kezdtünk, akkor még nem voltak annyian, mint később. Azért így is szép számmal néztek minket. Úgy gondolom, mi mindent beleadtunk, amit lehetett. A végére azért bemelegedtek az emberek.

Ahogy hallottam, a With True Faith nem igazán nevezhető a Vég Útján demo folytatásának. Erről mi a véleményetek, kapcsolódik valahogyan egymáshoz a két anyag? Mi az oka annak, hogy inkább a pagan metal felé hajlotok az utóbbi időben?

Első hallásra leginkább a megszólalásban érzékelhető a különbség, de persze az is változás, hogy a With True Faith-en már Soma énekel, és - először a zenekar történetében - csak angol nyelven. A szövegvilágunk is változott valamelyest, és zenei részekben is felfedezhetőek újítások. Egyik változtatás sem tudatos, most ez jött belőlünk. Az, hogy nem nevezhető folytatásnak, az valamilyen szinten igaz, mivel megpróbálunk fejlődni és nem másolni a dolgokat, ugyanakkor mindkettő a mi alkotásunk, mindkettőben benne van a munkánk, szóval bizonyos mértékben mégis kapcsolódnak egymáshoz.

Elég sokfelé lehetett Titeket látni országszerte az utóbbi hónapokban, hogy sikerültek ezek a koncertek? Milyen volt a fogadtatás?

A tavalyi év második felében keveset koncerteztünk, részben a lemezfelvétel miatt, részben azért, mert nem volt semmi lehetőség. Kicsit féltünk is, hogy így marad. Aztán az év legvégén, és idén szerencsére eléggé megfordult a dolog. Télen és tavasszal sikerült leszervezni és lenyomni 15 koncertet, amik között sok olyan helyszín is szerepelt, ahol eddig még nem játszottunk, köztük egy szlovák buli is. A fogadtatás mindenhol pozitív volt, a legtöbb helyen vették a lapot az emberek. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden zenekarnak és szervezőnek, aki segített, hogy ezt meg tudjuk valósítani!
Melyik a kedvenc dalotok az újak közül?

Elég nehéz kiválasztani, hogy melyik a kedvenc. Igazából mindegyik az, mivel ha nem így lenne, nem került volna fel az albumra. Ha mindenképpen választani kéne, akkor mondjuk a címadó nóta lenne az.

A rajongók hogy viszonyultak ahhoz a döntésetekhez, hogy a néhány hónappal ezelőtt távozott Csabi helyére végülis Soma lépett? Hogy érzitek Magatokat négyesben? Várható valamilyen változás ezen a téren?

Ez elég érdekes, mert még mielőtt Csabi kilépett volna, már akkor úgy alakult, hogy egy koncertet nélküle kellett lenyomnunk, és már akkor többen mondták, hogy jobban tetszik nekik Soma hangja. Azóta is kábé 95%-ban ezen a véleményen vannak az emberek. Mindannyiunknak nehéz volt emberileg, hogy Csabi kilépett. Azért öt év hosszú idő, de úgy gondoljuk, hogy azóta még erősebbek lettünk, és ez nem azért van, mert ő annyira gyenge lett volna, csak a vége felé már nem érezte magáénak, amit csinálunk. Most mind a négyen egy irányba tereljük a dolgokat a zenekar körül, és nem tervezünk semmilyen változást a felállásban.

A lemezen helyet kapott egy Burzum feldolgozás is, mégpedig a Dunkelheit a 1996-os Filosofem albumról. Miért éppen erre a dalra esett a választásotok?

Ez úgy alakult, hogy még tavaly év végén Confused a Hungaryan Records-tól megkeresett minket azzal az ötlettel, hogy ki akar adni egy magyar Burzum tribute albumot, és ha akarunk, szerepelhetünk rajta. Erre igent mondtunk, viszont addigra a zúzósabb számokat más zenekarok már mind lefoglalták. Akkor döntöttünk úgy, hogy megpróbálkozunk a Dunkelheit-tal, úgyis ez Moles kedvenc száma Vikernes-től. A visszajelzések alapján sikerült elkapni a dal lényegét. Úgy gondoltuk, hogy ha már készítettünk egy számot a tribute lemezre, akkor feltesszük az első albumunkra is tisztelgésképpen.

A With True Faith a korábbi cuccokkal szemben már a Hungaryan Records-nál látott napvilágot. Hogy kerültetek hozzájuk? Elégedettek vagytok az általuk biztosított promóciós lehetőségekkel? Esetleg kaptatok már valamilyen külföldi visszajelzést?

Az előzőekben leírtak alapján kerültünk kapcsolatba Confused-dal, aztán amikor elküldtük neki a Dunkelheit-ot, annyira bejött neki, hogy felajánlotta, ha van valami anyagunk, akkor szívesen kiadná. Éppen jókor jött az ajánlata, mivel amúgy is akkor akartunk elkezdeni kiadót keresni a lemeznek. Végül úgy alakult, hogy mi előbb megjelentünk nála, mint a Burzum tribute. Nyugodtan mondhatom, hogy szerencsénk van, hogy jött ez lehetőség. Itthon és külföldön 13 országban kaptunk terjesztést és reklámot, szóval maximálisan elégedettek vagyunk. Külföldről eddig e-mail-ben és a MySpace oldalunkra érkeztek visszajelzések, amik az itthoniakhoz hasonlóan pozitívak. A közeljövőben tervezzük megmérettetni magunkat néhány nagyhírű külföldi újságban. Reméljük, azoktól is jó lesz a visszhang.

A CD borítója feltűnően szépre sikeredett. Ki készítette?

Köszi! A borítót teljes egészében Confused készítette, az ő keze munkáját dícséri. Ha bárkit érdekel a munkássága, megtekintheti itt.

Az imént említett feldolgozás nótával Ti is szerepeltek a napokban megjelenő Life Has New Meaning című tribute lemezen, melyen 12 magyar banda egy-egy Burzum cover-rel képviselteti magát. Mi a véleményetek, hogy sikerült a többi feldolgozás, és milyennek érzitek az összképet?

Úgy gondolom, minden banda kihozta a maximumot magából, ha már szerepelni akart a válogatáson. Persze van, akinek ez a felhozatal jobban, van akinek kevésbé tetszik. Mindenkinek szuverén joga ezt eldönteni. A lényege szerintem az egésznek a tisztelgés egyvalaki munkássága előtt, és ezt mi és a többi 11 banda tettük meg magyar részről. Ez a tribute lemez méltó helyet foglalhat el a hasonló külföldi kiadványok mellett.

Milyen a kapcsolatotok a CD-n szereplő többi csapattal?

Van olyan banda, amivel jóban vagyunk, van olyan, amivel már szerveztünk közös koncertet is, a legtöbbnek azonban szimplán csak ismerjük a munkásságát és közömbös a viszony, de van olyan is, amiről egyelőre nem sokat hallottam. Mindenképpen jónak tartom már csak emiatt is ezt a lemezt.
Elvileg Vikernes pár hete már szabadlábon van. Mit gondoltok, mihez kezd most magával? Szerintetek eleget ült már, vagy még bőven megérdemelte volna azt a plusz hét évet, amennyivel előbb elengedték? Gondoljátok, hogy tényleg megváltozott, és kész arra, hogy újra beilleszkedjen a társadalomba?

Biztosan nehéz dolga lenne, ha mondjuk egy gyárban akarna elhelyezkedni melózni, de mivel gondolom nem ezt fogja tenni, nem hiszem, hogy gondja lenne azzal, hogy mit csináljon magával. Biztosan meglesz a maga kis világa, ahova elhúzódik a külvilág elől, ezáltal nem igazán kell majd visszailleszkednie a társadalomba. Aztán lehet, hogy teljesen másképp lesz. Ki tudja?! Nem hinném, hogy hét év múlva bármivel is másként szabadult volna, mint ahogy most tette. Változni biztosan változott. Szerintem hamarosan több dologból is kiderül majd, hogy milyen irányba.

Mit terveztek a közeljövőben? Mely nyári fesztiválokon lehet majd Titeket elcsípni?

Ami már biztos, hogy az idei Rockmaratonon fellépünk a záró napon, úgyhogy aki kíváncsi ránk, mindenképpen legyen ott! Több fesztiválról egyelőre nincs hír, talán még alakul valami. Olyan nagyon előre nem tervezünk, mert úgy néz ki, változás lesz többünk életében is, úgyhogy majd elválik, hogy mit hoz a jövő. Azért annyit elárulok, hogy nyár végén tervezzük felvenni a következő albumunk anyagát, szóval a munka nem áll le.

Köszönöm az interjút! Még valami az utolsó szó jogán?

Köszönöm/köszönjük! Talán még annyit, hogy a With True Faith lemezünk megrendelhető tőlünk, vagy aki akarja, megveheti a nagyobb lemezboltokban. Friss infokat pedig folyamatosan a honlapunkon és a MySpace-es oldalunkon találtok. Keep Music Pagan!

necroticus


Az új Teurgia lemezről itt írtunk.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a myspace-es oldaluk.