Textures - Eric
[2008-12-17] - Hajas

Ugyan pár hónapja már csináltam Textures interjút az énekes Eric Kalsbeek-kel, de idei albumuk, a Silhouettes számomra "év lemeze"-gyanús, így ismét megkerestem a frontembert. Ezúttal persze nem a zenekari dolgokról faggattam, hanem úgy gondoltam: lehetne ő az újabb áldozata személyeskedő rovatomnak.

Nálad hogy kezdődött a metalkodás?

Úgy, hogy elkezdtem hallgatni azokat a zenéket, amiket a szüleim is. Hippyk voltak fiatal korukban, így gyerekként Jimi Hendrixet, The Doors-t, The Beatles-t, Santana-t, Genesist meg ezekhez hasonló bandákat nyomattam. Elég nagy hatással voltak rám, mert még mindig fel szoktam rakni őket. Amikor kamasz lettem, elkezdtem keresni a valóban saját zenéimet. Először volt egy rövid house-os korszakom, de aztán gyorsan átváltottam a grunge-ra. A Soundgarden egyik örök kedvencem, a mai napig. Aztán elkezdtem extrémebb cuccokra vágyódni, így a legelső metal albumom a Divine Intervention lett a Slayertől, ami egyből a műfaj rabjává tett. Kutattam a metal minden területén és stílusában, és imádom egy csomó különböző ágát. Még mindig hallgatok metalt, de imádom a rock-ot, a pop-ot, a komolyzenét, sőt még a rapet is. Ha valamitől garantált a libabőr, akkor az az én zeném.

Számodra mik minden idők legjobb lemezei, illetve miket hallgatsz mostanában?

Minden idők legnagyobb albuma számomra talán a Superunknown a Soundgardentől. Folyamatosan hallgatom, és furcsa módon a mai napig egyfajta függőségem van az azon hallható számok némelyikétől. A dalszerzői tehetség, a hangzás, és persze Chris Cornell hangja egyaránt nem evilági. Amik meg tudják közelíteni ezt a lemezt: a Calculating Infinity a The Dillinger Escape Plantől és a Grace Jeff Buckley-től. Ezen albumoktól ennyi év után is képes vagyok totálisan elhasalni. Mostanában Dead Letter Circus-t hallgatok, ami egy nagyon jó feltörekvő banda Ausztráliából, illetve Oceansize-ot, akik nagyszerű proggerek.
Mi volt életed legnagyobb koncertélménye rajongóként?

Ez csakis az a Deftones buli lehet, ami Rotterdamban, a Nighttownban volt. 16, vagy 17 éves lehettem, és épp akkor jött ki az Adrenaline album. Mondjuk atomra be voltam szívva, de az a koncert így is borzasztó nagy hatással volt rám. Az az energia valami bámulatos volt!

Kik a kedvenc énekeseid és miért?

Ezt a címet Jeff Buckley-nek adtam oda. Érzelmileg és technikailag is ő a legnagyobb, akit valaha is hallottam. Amikor énekel, az annyira erőteljes! A szívének és lelkének legeslegmélyéről énekel. Amúgy dalszerzőként is óriási volt, kár hogy már meghalt. Ott van még Chris Cornell, az ő hangja ugyanis borzasztóan kiélt, átitatva személyes fájdalommal és élettapasztalattal. Óriási énekes, az általa írt Soundgarden dalok pedig példátlanok. Libabőrös leszek a hangjától. A legjobb metal énekes meg nyilván Devin Townsend: döbbenetesen sokszínű, és üvölteni is nagyszerűen tud. És persze végül, de nem utolsó sorban ott van a torok-akrobata Mike Patton. Ő aztán tényleg bármit megcsinál a hangjával.
Nem tudok mást mondani, mint hogy az összes, fent említett énekes óriási hatással volt rám.

Kik a kedvenc színészeid és színésznőid, illetve filmben mik a favoritok?

A horror a gyengém: mindig is meg voltam őrülve az ilyesmiért, sőt még a gyengébbeket is imádom.:) Különösen a zombisok jönnek be, mint például Az élőhalottak éjszakája, és persze az ehhez hasonlók. Természetesen a jófajta drámákat vagy az irreális akciófilmeket is szeretem időnként. Minden idők legjobb filmjei számomra Az ördögűző, A keresztapa, az Apokalipszis most és A függetlenség napja. Mostanában bejött A sötét lovag, a Surveillance, és egy kegyetlenül durva francia a horror, az Ott bent.
Kedvenc színészek terén kevésbé egyedi az ízlésem: Al Pacino, Johnny Depp, Robert De Niro és Christian Bale.

Ki a kedvenc íród?

Nagyon kedvelem a horror novellákat - na ja, megint ez a horror dolog.:) Különösen szeretem Stephen Kinget, Clive Barkert és Dean R. Koontzot. Azért nagyon bejön még Edgar Allan Poe meg H.P. Lovecraft is. Van még egy döbbenetesen jó humorú belga író, Herman Brusselmans, aki mindig meg tud nevettetni. Fiatalabb koromban rengeteg fantasy novellát olvastam Richard Garfieldtól, J.R.R. Tolkientől és Weiss & Hickmantól. Nagyszerű cuccok, már ha érdekel Téged az ilyesmi. A francba, kezdek kissé cikis dolgokat mondani.:)
Kedvenc kaja-pia?

Italban favoritnak számít a forró csoki, a jófajta vörösbor és a belga sörök (Grimbergen, Leffe). Ételben minden kedvencem, ami olasz és olasz módon is van elkészítve, legyen az lasagna, spaghetti, vagy fongole, bármi! Most meg is éheztem!

Ki a legszexisebb női híresség?

Mondok néhány nevet: Scarlett Johansson, Charlize Theron, Beyoncé Knowles, Angelina Jolie és Jennifer Aniston mindnyájan döbbenetesen vonzóak szerény véleményem szerint. Fiatalabb koromban nagy hódolója voltam Gillian Andersonnak (Dana Scully az X-Aktákból). Nem tudom igazából, hogy miért, de volt benne valami, amitől nagyon szexinek találtam.

Mik a legfontosabb tulajdonságok egy nőben, illetve mi számít Nálad egy párkapcsolatban: a belső, vagy a külső?

Hűség, humorérzék, plusz legyen független, okos és persze barna hajú.:) Ami a kérdésed második felét illeti: természetes, hogy a belső értékek a fontosak, mert hát a szépség idővel elszürkül, és ott maradsz valami zsémbes vén szatyorral.:)

Érdekel a politika?

Módjával. A híreket nagyjából követem, és a világ politikai légköre is érdekel valamelyest, de nem mondanám, hogy megszállott követője vagy ellenzője lennék bárminek is. A politikusokban nem annyira bízom, de tény, hogy teljesen tudatlannak se kéne lennem, így próbálom is követni a dolgokat egy egészséges mértékben.

Hazudnál a bíróságon egy haverod kedvéért?

Őszintén szólva ez attól függ, mit vétett. Ha nagyon-nagyon jó barátom, és csak valami apróságot követett el, akkor talán. Ha viszont valami gyilkosságról, vagy ilyesmiről van szó, akkor már nem biztos. A barátaim nem ölnének meg senkit!
Ha egy vitában nincs igazad, azt el szoktad ismerni?

A pillanat hevében ez kevésbé jellemző, de amikor lecsillapodnak a kedélyek, és újra működni kezd az agyam, akkor igenis el szoktam ismerni, ha tévedtem. Ez jellemre vall, úgyhogy ha rádöbbenek, hogy nem volt igazam, akkor tényleg hajlandó vagyok azt be is vallani.

Ha valaki belédköt az utcán, belemész a bunyóba, vagy inkább odébbállsz?

Betegesen gyűlölöm az erőszakot és a verekedést. Nem is vagyok jó az ilyesmiben, de ha a helyzet megköveteli - például meg kell védenem a szeretteimet -, akkor küzdök. Ha viszont nem muszáj, mint például egy céltalan verekedésnél, vagy csak hirtelen bunyót provokálni, az nem az én világom.

Mi a véleményed az Internetről?

Az Internet nagyszerű, ha információra van szükséged. Sajnos van egy csomó hátborzongató, sötét, gonosz, utálnivaló és gusztustalan cucc is a neten, mert ez egyben gyüjtőhelye a perverzeknek és a bűnözőknek is, meg úgy általában véve a rossz embereknek. Szeretem, hogy dumálhatok a haverokkal, hallgathatok és felfedezhetek zenekarokat, e-mailben tarthatom a kapcsolatot valakivel, de képeket is meg lehet osztani másokkal, netán enciklopédiákat bújhatok vagy épp vicces videókat láthatok, satöbbi. Nem tetszik viszont, hogy az emberek névtelenül mocskolódhatnak, és az égvilágon bármit letölthetnek ingyen, és azok, akik ártani akarnak másoknak (például a gyerekeknek) csinálhatják ezeket a dolgokat. Régebben rendszeresen néztem a fórumokat, hogy lássam, mit gondolnak egyesek a bandánkról, de már felhagytam ezzel, mert egyszerűen megőrjített. Az emberek nagyon gusztustalanok tudnak lenni, ha elbújhatnak az avatarjuk mögé. Aztán ha a valóságban találkoznátok, többnyire nem mernék ugyanazt a szemedbe mondani. Mindent összegezve tehát: az Internet az átkunk és áldásunk.

Mi a legjobb és a legrosszabb a bandázásban?

A legjobb, hogy élőben játszod a zenédet, és látod a reakciókat: mosolyognak rá az emberek és énekelnek, táncolnak, jól érzik magukat. Ez zenészként már önmagában büszkeséggel tölt el. A legrosszabb pedig minden bizonnyal a ki-bepakolás a turnébuszba a bulik előtt és után. Elég triviálisan hangzik, mi? Más negatívum viszont eszembe se jut - szóval annyira rossz azért csak nem lehet.:)
Hívő vagy?

Nem, ateistának mondanám magam.

Ha kipróbálhatnál egy időgépet, melyik kort választanád?

A tizenkilencedik század végét, vagy a huszadik század elejét: körbeutaznám egész Európát és az USA-t. Az akkori gazdasági és intellektuális növekedés egy elég érdekes korszak volt. Akkortájt rakódtak le a mai értelemben vett modern világ alapjai.

Ha egy dolgot változtathatnál a világon, mi lenne az?

Csökkenteném az emberek hatalom- és irányításvágyát, így megmenteném magunkat egy csomó háborútól és egyéb baromságtól.

Hajas


Az előző Textures interjúnk itt olvasható.
A csapat aktuális lemezéről itt írtunk.
Zenekari weboldal itt található.
Belehallgatáshoz pedig itt a Myspace-es oldaluk.