Corporation 187 – Olyanok a mindennapjaid, amilyenné teszed őket
[2008-10-17] - dzsi

A közelmúltban kellően betalált nálam a svéd Corporation 187 új lemeze, a Newcomers Of Sin. Úgy gondoltam, felteszek pár általános kérdést a zenekarról, illetve az új lemezről Olof Knutsson gitárosnak, hogy mindenki jobban megismerhesse a csapat munkásságát.

Először is, be tudnád mutatni a zenekart? Kérlek, jellemezz mindenkit egy jó és egy rossz tulajdonságával!

Kiélvezem a helyzetet, hogy akármit mondhatok a többiekről anélkül, hogy bármelyiküket is felbosszantanám, mivel ez a riport úgy is magyarul jelenik majd meg, tudomásom szerint pedig egyikünk sem beszéli a nyelveteket!:)
Fille Leo – ének: Jó: igencsak gyilkos énektémákkal képes előhozakodni.
Rossz: emiatt mindig szétcseszi a torkát.
Robert Eng – dob: Jó: eszméletlen jó füle van a keveréshez. Órákat képes ücsörögni akár egy splash cintányér hangzása mellett is, hogy a legjobbat hozza ki belőle. Rossz: sosem képes időben odaérni sehová (ez amúgy még egyszer sem történt meg).:)
Viktor Klint – basszus: Jó és rossz: Ő Mr. 100%. Mindent 100%-os erőbedobással csinál, ami egyaránt lehet jó és rossz tulajdonság is.
Magnus Pettersson – gitár: Jó: ha gitár riffekről van szó, iszonyat őrült ötletei vannak. Rossz: állandóan nemet mond minden javaslatra, bármi is legyen az (elsőre legalábbis biztosan).
Olof Knutsson – gitár: Mivel én vagyok az, akivel most beszélgetsz, azt kell, hogy mondjam: tökéletes vagyok!:)

Többen is tevékenykedtetek már más bandákban. Mi eredményezte a Corporation 187 létrejöttét, illetve milyen szerepet tölt be az életetekben?

Én úgy gondolom, hogy a C187 élvezi a legfőbb prioritást mindnyájunk életében, mióta 1998-ban megalakultunk. Rob-nak, Magnus-nak és nekem legalábbis biztosan. Fille és Viktor csak a második, Perfection In Pain című lemezünk előtt csatlakozott a fogathoz, de mára már nekik is ez szerepel az első helyen, annak ellenére, hogy néhányunk egyéb zenei projectekben is részt vesz. (ez mindig is így volt, és így is marad).

Miért épp Corporation 187 lett a nevetek? Van valami mélyebb, átvitt jelentése?

Rövid leszek. A corporation egészen egyszerűen corporation-t (társaság) jelent. :) A 187 egy rendőrségi kód, ami gyilkosságot jelent. Tedd egymás mellé a kettőt.
Gondolom, van családotok, vagy barátnőtök. Hogyan befolyásolja egymást nálatok a zenész és a családi életforma?

Ha jól értem a kérdésed, azt szeretnéd tudni, hogy befolyással van-e a mindennapi élet a zenénkre. Valamilyen rejtélyes módon természetesen igen. Minden, amit átélsz, hatással van rád. Ahogy mondani szokták: „Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát”.

Adódott már olyan helyzet, hogy a magánéletetek válságos állapotba került a zenekar miatt?

Persze. Minden nap felkelsz, és döntéseket hozol. Néhánynak nincs túl nagy jelentősége, néhány viszont óriási hatással lesz a dolgok alakulására. Nem tudnék hírtelen konkrét példával előállni, de volt ilyen. Ugyanúgy, mint sok más ember életében is.

Mit csináltok a szabadidőtökben? Együtt mozgolódtok?

Zenélünk a C187-ben...:) Mindannyian dolgozunk, hogy fenn tudjuk tartani magunkat. Fantasztikus lenne főállású zenésznek lenni, de a mi szintünkön ez sajnos megvalósíthatatlan.

A dalaitok hagyományos módon, próbateremben íródnak, vagy Ti is az informatikát, illetve az internetet hívjátok segítségül?

Azt kell, hogy mondjam, a jól bevált módszerrel dolgozunk. Sohasem használtuk még az internetet daldarabok küldözgetésére. Ettől függetlenül úgy gondolom: soha ne mondd, hogy soha. A dolgok változhatnak, sosem lehet tudni.

Tudnád jellemezni a zenéteket öt melléknévvel?

Nehéz kérdés. Mit szólnál ezekhez? Energikus, intenzív, pusztító, érdekes, őszinte.

Milyen mértékben támogat titeket a kiadótok? Ez alatt konkrétan a stúdió, clip, promóció és a turnék költségeire gondolok. Láttam az oldalatokon, hogy le kellett mondanotok a brit turnét.

Íme a keserű igazság.:) Nem túlzottan. Az alku úgy szól, hogy mi odaadjuk a master példányt a borítóval az Anticulture-nek, ők pedig sokszorosítják, terjesztik, illetve promotálják. Ugyanez volt érvényes például a My Sickness clipjére. Odaadtuk a kiadónak abban a reményben, hogy ők a legjobbat nyújtva juttatják el a megfelelő emberekhez. A turnéinkat egyáltalán nem finanszírozzák. Nem mondom, hogy nem is fogják, de egyelőre csak rajtunk múlik. Nem a meggazdagodásért csináljuk ezt az egészet, de nyilvánvalóan nem engedhetjük meg magunknak, hogy fizessünk azért, hogy zenélhessünk. Az alapelv az, hogy nullára jöjjünk ki.
Ezzel kapcsolatban felmerül egy másik kérdés is, mégpedig, hogy milyen a zeneipar helyzete Svédországban?

Sok nagyon jó banda kerül ki innen, de jelentős metal szcénáról igazából nem beszélhetünk, a koncertekre sem járnak tömegek. Igazából olyan a helyzet, mint amilyen mindig is volt, se jobb, se rosszabb.

Mi a véleményed az illegális letöltésekről? Te szoktál így szert tenni lemezekre?

Ezen már nagyon sokat gondolkodtam, de nem sikerült zöld ágra vergődnöm. Én speciel sohasem töltök le zenéket. Ennek mindössze annyi a magyarázata, hogy szeretem teljes egészében átélni az élményt a borítóval és a dalszövegekkel együtt.

Miért telik el ilyen sok idő két lemezetek megjelenése között?

Ez nem egy előre megtervezett dolog. Egyszerűen csak sok időre van szükségünk, hogy minden rendesen összeálljon, és úgy szólaljon meg, ahogyan az nekünk tetszik. Folyamatosan írjuk a dalokat, néhányat kidobunk, jobbat csinálunk helyette, vagy átalakítjuk őket. Ez szinte minden korongnál jellemző.

Engem nagyon betalált legutóbbi, Newcomers Of Sin című albumotok. Szerintem mesteri és baromi energikus. Mit gondolsz a lemezről, illetve milyenek voltak a visszajelzések a sajtó irányából?

Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszésed. Hihetetlenül büszke vagyok a Newcomers Of Sin-re. Szerintem nagyszerűen sikerült, megérdemli, hogy sokan hallgassák. A dalok magukért beszélnek, és ha jobban odafigyelsz, hallhatod az apróbb trükközéseket is, de főleg azt, hogy ez egy őszinte, szenvedéllyel készített album.:) A sajtóvélemények egészen széles skálán mozognak: a kitűnőtől a kibaszottul szarig mindent megkaptunk. Általánosságban viszont inkább a jobbik irányba tendált a dolog.

Koncepció, hogy nem alkalmaztok tiszta éneket?

Valószínűleg rohadtul gáz lenne, ha Fille tisztán próbálna énekelni!:) Csak vicceltem. Igazából fogalmam sincs. Ezt még sosem vitattuk meg. Egyszerűen ezt érezzük a hozzánk legjobban illő énekstílusnak. Én személy szerint kifejezetten rühellem az olyan bandákat, amiknek az énekese a verzékben tipikus C187 módon üvölt, a refrénekben pedig dallamosan. Fujj!
A következő kérdéseim kifejezetten Feléd irányulnak. Mi a legfontosabb dolog az életedben, illetve mi adja számodra a motivációt a mindennapokban?

Sex and drugs and rock’n’roll!:) Komolyra fordítva a szót: az egészség, a feleségem és a zene. Amúgy nem szoktam agyalni azon, hogy mi tart mozgásban, de úgy gondolom, azok a pozitív apróságok, amiktől érzed, hogy érdemes élni.

Meg tudnál nevezni pár bandát, amelyek nagy hatással voltak/vannak Rád?

Slayer, Black Sabbath, Metallica, Megadeth, Kreator, Sepultura, Pantera, Mastodon, Dissection, Tool, Morbid Angel, Entombed, Smashing Pumpkins, de sorolhatnám a végtelenségig. Folyamatosan nyomozok olyan csapatok után, amik képesek masszív hatást gyakorolni rám.

Ez lenne az utolsó, egyben legszemélyesebb kérdésem. Elégedett vagy az életeddel?

Mindenkinek vannak jó és rossz napjai. Ez az élet rendje. El kell viselned a jót és a rosszat, a csúcspontokat és hullámvölgyeket egyaránt, de végeredményben olyanok a mindennapjaid, amilyenné teszed őket. Összességében 99%-ban elégedett vagyok. Ha szarnak érzed az életed, akkor Te magad vagy a balfasz. Én nem vagyok balfasz - hogy válaszoljak a kérdésre!:)

Köszönöm a válaszokat!

Örülök, hogy érdeklődést mutattok a C187 iránt, és hogy tetszik a Newcomers Of Sin. Terjesszétek az igét! Üdvözlet!

dzsi


Az új Corporation 187 lemezről itt írtunk.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a MySpace-es oldaluk.