Sziget - VII. nap
[2001-08-08] - Bözs

Ha azt nézzük, az utolsó napra igen változatos és erős műsor jött össze. Azt hiszem az ilyen napokat kéne inkább favorizálni, bár akik egy-két napra mennek ki a Szigetre, inkább az egy-nap-egy-stílust favorizálják. Jobb zárást nem is lehetett volna elképzelni a metal sárotba, mint a Nightwisht. Nagyon sokan szeretik őket, még a nem metal körökben mozgók közül is.
Előtte viszont kezdte a napot a Dark Clouds. Mégha a lemezüket nem is hallgattam rongyosra, koncerteken már többször láttam őket és mindig jó bulit tudnak csinálni. Most sem volt másképp, bemelegítésnek tökéletesek voltak, bár egy későbbi időpontban is el tudtam volna őket képzelni.
Most hogy már ismerem a Perfect Symmetryt is lemezről, a koncert is inkább bejött. A magyar progmetal mezőnyben talán ők tartoznak inkább a lírai hangvételű csapatok közé, nem annyira a súlyos témákat részesítik előnyben. Ez mellett meglátszott hogy egyben ők a legrutinosabbak is, sőt nagyon élvezik is a bulit és ezt a közönségnek is át tudták adni.
Közben a Hammer stand mellett nagyban gyűlt a tömeg a Nightwish dedikálásra. Mondanom se kell, szerintem nem jutott mindenki sorra, annyian voltak. A koncert előtt a sátor is kezdett szép lassan megtelni. Akik szeretik magukat megmozgatni egy ilyen koncerten már joval kezdés előtt próbáltak minél szinpadközeli helyet elfoglalni, többé-kevésbé sikertelenül. Aztán elkezdődött a koncert. Volt pár elsőkoncertes elől, ők még az első szám alatt gyorsan a a sátor hátsóbb felébe vetették magukat, mikor rádöbbentek milyen buli van elől. Szép sorban jöttek a jól ismert számok, és az erősítés minősége is javult folyamatosan. Nem volt olyan kánikula mint a Moonspell alatt, de mégis valahogy jobban folyt a víz az emberről, mint akkor. Ez meg is pecsételte sorsomat, úgy megfáztam ott mint előtte soha.
(Sir Pumpkin megjegyzése: Pár éve megfogadtam, azon a pár koncerten, ahol részt veszek megpróbálok, minél több vizuális és audio élményt begyűjteni. Gondoltam ennek legjobb módja, ha hanyagolom a tombolást és meghúzom magam valahol kicsit távolabb a színpadtól. Nos a Nightwish bulija után megbántam eme döntésemet. Óriási csalódást okozott a koncert - és nem a banda! -, ami talán nem történt volna meg ha a zúzással foglalkozom. Kezdés negyed órás csúszással, a hangzás gyér, a közönség nagy része első lemezes Nightwish fan, gusztustalan megjegyzések körülöttem a 'kemény csávóktól', hőség, és mindössze 61 percnyi muzsika, minden meglepetés nélkül. Lehet túl sokat vártam a bulitól. Az viszont biztos, hogy a Nightwish bombasztikus zenéje nem feltétlenül egy fesztiválsátorba való. Az igazi élmény csak külső showelemek bevonásával bontakozik ki.)
Azért az Ektomorf koncit még meg birtam várni. Ha súlyos és dinamikus bulit akar valaki, asszem hozzájuk mehet bátran az ember. A egyhetes bulizás végére maradt energiáit is kiadhatta itt az, akiben még volt valami mozgáshiany vágy. Jó volt látni, hogy még sokan voltak ilyenek, nem úgy mint én, aki kicsit hátrébbról figyeltem a produkciót.
Ezek után nem is volt más vágyam mint valami normális helyen aludni, és mivel már meg is voltam fázva, így azon voltam, hogy minnél hamarabb hazaérjek. Pedig a Watch My Dying nagyon érdekelt volna, azok után amiket hallottam rőluk. Már bánom is hogy kihagytam.