Miseration - Nem csak project
[2008-12-13] - necroticus

A Miseration viszonylag ismeretlen csapatnak számít a magyar hallgatóság körében, mivel meglehetősen fiatal formációról van szó. Persze azért tapasztalatban nincs hiány, mivel a tagok korántsem mostanában kezdték a szakmát. Kérdéseimre a „mellékállásban” Essence Of Sorrow gitáros Jani Stefanovic válaszolgatott.

Nos, mindenekelőtt hadd gratuláljak az első lemezetekhez! Mi a helyzet a visszajelzésekkel? Elégedettek vagytok?

Azt hiszem, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, de mivel ez egy újrakiadás, a magazinok többsége már 2006-2007-ben cikkezett rólunk. Egyébként akkor is, és most is jó kritikák érkeztek.

Mindegyikőtöknek van másik zenekara. Miért döntöttetek mégis úgy, hogy megalapítjátok a Miseration-t?

Én személy szerint azért kezdtem el a Miseration-t, mert szerettem volna egy kis death metalt is játszani évekkel azután, hogy kiléptem a másik bandámból, a Sins Of Omission-ből. Szóval sürgős késztetést éreztem arra, hogy valami agresszívebb zenét is játszhassak végre, hogy meglegyen az egyensúly a melodikus vonal és e között.

Mit jelent számodra ez a project?

Mindenekelőtt ez nem egy project. Ez egy működő zenekar, melynek már élő fellépése is volt idén novemberben, sőt valamikor 2009-re egy turnét is tervezünk. Amúgy pedig minden bandámat komolyan veszem. Imádok játszani, albumokat csinálni, koncertezni. Azt hiszem, ehhez értek a legjobban.

Nagyon tetszettek a számaitok. A Seven Are The Sins lett a kedvencem. Te mit gondolsz a hét főbűnről és az emberiségről? Szerinted jellemző rád valamelyik közülük?

Úgy gondolom, hogy ezek minden élő emberre jellemzőek, de természetesen vannak olyanok, akik jóval bűnösebbek a másiknál. Csak azért írtuk ezt a számot, hogy jusson eszetekbe, milyen alakok vesznek minket körül. Ez persze rám nem igaz, én tökéletes vagyok.:) Egyébként nem tudom, melyik a leginkább jellemző rám… Talán egy kicsit mindegyik.
Melyik dal lett a kedvenced a Your Demons-Their Angels-ről?

Azt kell mondjam, hogy az előbb említett nóta, mivel szerintem ez egy jól sikerült kis thrash szösszenet némi szép, black metalos hatással vegyítve, és a vokál is ott tetszik a legjobban.

A zenétek a technikás durvulás és a melodikus death tökéletes ötvözete. Te hogy írnád le a stílusotokat?

Úgy gondolom, hogy a Miseration-nel sikerült klasszul kevernünk a death metal agresszív és dallamos változatát. Úgy használunk szép harmóniákat, hogy közben nem vész el a zene súlyossága sem. Ez a következő anyagon, aminek mostanság álltunk neki, még jobban fog hallatszani. Amúgy pedig egyik stílust sem szeretem jobban a másiknál, pont ezért mixeljük őket.

Mely bandákat hallgatod otthon?

Mostanában ezek az otthoni kedvencek: Meshuggah, Opeth, Fellsilent, Textures, Gojira, Benea Reach... Csak hogy egy párat említsek.

Nagyon szép lett a borító, mint egy igazi festmény… Mit szeretettek volna kifejezni vele?

Ez a festmény a jó és a rossz harcát hivatott kifejezni, és azt, hogy nincs egyértelmű különbség a kettő között.
Elképesztően széleskörű a hangszeres tudásod. Mikor kezdtél zenélni?

Olyan 12-13 éves koromban, és rengeteget gyakoroltam. Miután végeztem a suliban, egyenesen a próbaterembe mentem, és több órán keresztül doboltam. Most is jó lenne többet gyakorolni, de hát nem nagyon jut rá időm.

A lemezen felbukkant néhány vendégzenész is. Ők mind személyes barátok?

Igen, mindegyikük az. Anno a Miseration elsősorban csak kedvtelésből lett alapítva, és nem koncertbandának, ezért hívtunk vendégzenészeket is. Mára már más a helyzet, most már teljes a felállás, így nem is gondolkodunk vendégekben a következő albumon. Egyébként nagyszerű zenészek mind. Barry Halldan-nal például, aki a Thrones-ban szerepel, a The Weakening-ben játszottunk együtt.

Hogy tudjátok megszervezni a koncertjeiteket? Baromi elfoglalt zenészek lehettek…

Mint azt már fentebb említettem, már volt egy fellépésünk Hollandiában, és több is lesz a jövőben. Úgy gondolom, hogy minden csak akarat és szervezőképesség kérdése. Ha akarsz valamit, akkor azt véghez is viszed.

Mit gondolsz a mostani felállásról? Stabilnak érzed?

Persze. Mindannyian kiváló zenészek, és jó barátok egyben.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Lifeforce-szal?

Alvestam volt az, aki felvette velük a kapcsolatot. Ő vokálozott már pár anyagon, így ismerte meg a kiadó menedzserét. A Lifeforce jó szerződést ajánlott, mi pedig legalább tudjuk, hogy mi lesz velünk a jövőben.

Elégedettek vagytok a munkájukkal?

Igen, nagyon. Úgy érzem, jó a kapcsolatunk a náluk dolgozó srácokkal, és elégedettek vagyunk velük.
A Lifeforce jóvoltából már az egész világon kapható a lemezetek, és gondolom ez egy csomó új rajongót is eredményezett. Vajon hasonlítgatják a Miseration-t a többi bandádhoz?

Fogalmam sincs, talán megteszik. Egyelőre nem kaptam ezzel kapcsolatos visszajelzést.

Mikorra várható az új lemez? Van már valami anyagotok, vagy legalább ötletetek az új cucchoz?

Igen, szépen haladunk az új albummal, már megvan a címe is. Szerintem legkorábban úgy jövő októberben, vagy novemberben fog majd napvilágot látni.

Az utolsó kérdésem az lenne, hogy mivel töltöd a szabadidődet, ha adódik egy kevés?

Hát, szeretek a haverokkal lógni, beülni egy moziba, vagy valami ilyesmi...

necroticus


A csapat aktuális lemezéről itt írtunk.
Belehallgatáshoz pedig itt a Myspace-es oldaluk.