Ansur – Ezerszínű avantgarde
[2009-01-26] - cycoz

Ansur néven néhány norvég tinédzser hívta életre a sokadik csináld-magad black metal formációt az északi országban, mára azonban minden bilincset ledobva magukról, nyakig alámerültek az avantgarde útvesztőibe. Néhány hónapja megjelent második albumuk az elkövetkező évek egyik legtöbbet ígérő zenei csemegéjének villantotta fel néhány arcát. A folyamatos formálódásban lévő, továbbra is szemtelenül fiatal átlagéletkorú csapat háromnegyedét (Espen Aulie bőgős/énekes, Torstein Nipe gitáros, Glenn Ferguson dobos) az új évbe érkezve értem utol egy hosszabb lélegzetű bemutatkozásra.

Második albumotok, a Warring Factions a múlt év legkellemesebb meglepetését jelentette számomra. Ebből is látszik, hogy az Ansur neve csak mostanában kezd ismertté válni Magyarországon. Ezért mindenekelőtt arra kérlek, mutassátok be zenekarotok pályafutását zenei szemszögből!

Torstein: Fiatal, lelkes black metal rajongókként kezdtük, és elég gyorsan össze is dobtuk az első EP-t, mely világosan megmutatja, milyen hatásaink voltak akkortájt. Mi azonban mindig is rengeteg fajta különös zenét hallgattunk, elsősorban progresszív rockot, mely végigkísérte gyerekkorunkat. Újabb színeket vittünk tehát a nyers black metalba, ebből született meg első albumunk, az Axiom. 16-17 évesek voltunk akkoriban, akik alig tudtak valamit a felvételi és produkciós technikákról, a végeredmény mégis egészen tűrhető lett. Az új anyaghoz még nyitottabb elmével közelítettünk, ez már egy igazán ambiciózus lemez lett. Hosszú ideig tartott elkészíteni, különösen a dalok felépítése ment lassan. Az album igazán jó kritikákat kapott, általa sikerült ismertségben is feljebb lépnünk. Időközben volt néhány tagcserénk, ma úgy néz ki a csapat, hogy én játszom gitáron, Espen Aulie az énekes és basszer, Glenn Ferguson a dobos, az új billentyűsünk pedig Nicolay Svennæs.

Kik alkotják a zenekar kreatív magját?

Glenn: A zenei alaptémákat mindig is Torstein hozta, de ma már mindannyian részei vagyunk a kreatív folyamatnak. Sokat jammelünk közösen a próbákon, együtt kipróbáljuk, mely témákkal érdemes foglalkozni és melyeket kukázzunk. A zenei ízlésünk nagyrészt azonos, ezért a jammelésekből érdekes dolgok születnek.
Espen: A korábbi ritmusgitárosunk hozott néhány témát annak idején. Glenn teljesen szabadon alkothat a maga területén, és ragyogóan él is vele. Van úgy, hogy egy riff vagy egy téma felbukkan valahonnan, és mindannyian rárepülünk. Ez remek dolog. Ami azonban a zenekar agyát illeti, az Torstein. Tele van óriási ötletekkel, emellett egyértelműen ő a legjobb zenész hármunk közül, ezért természetszerűleg megkülönböztetett tisztelet övezi a bandán belül. Mindannyian megpróbáljuk hozzáadni a magunkét, de nem érhetünk fel Mr. Nipe-hoz.
Torstein: Ez így persze csak részben igaz. Az utóbbi évben valódi zenekarrá váltunk, a hangzásunk is sokat fejlődött. Az új album dalai élőben erősebbek, mint lemezen, ma már a koncertjeinken sokkal kifejezőbben tudjuk előadni magunkat. Mondhatjuk tehát, hogy közös kreatív mag jött létre. Új billentyűsünk, Nicolay hihetetlenül jó zenész, az egyetlen tanult muzsikus közülünk. Játékával vált teljessé a hangzásunk, rendkívül bizakodva nézünk a harmadik lemez elé.

Milyen típusú arcok alkotják az Ansur közönségét?

Torstein: Igazán sokfélék, a metal rajongók és a progresszív zenék fanatikusai közül is sokan hallgatnak minket, általában azok, akik nyitottak az avantgarde stílusok felé.
Hogyan születnek és épülnek fel a dalaitok?

Torstein: Minden albumunknál más megközelítéssel dolgoztunk. Először a koncepció születik meg, majd erre fűzzük fel a témákat. Ezek helyének megtalálása és a hangszerelés általában sok időt vesz el. A következő albumon közösen fogunk dolgozni, ezzel is erősítve a bandán belüli kohéziót. Alapvetően azonban egy rakás téma variálásával születnek a dalok.

Magatok készítitek és veszitek fel a lemezeiteket. Adódik a kérdés: tanultatok-e valaha zenélni és a jövőben bevonnátok-e külsőst a produkciós munkákba?

Glenn: Szívesen dolgoznánk külsőssel, minden zenésznek szüksége van ilyesfajta tapasztalatokra. Éppen mostanában beszélgettünk arról, miben is kellene változtatni a következő lemez felvételeinél. A dobokat legközelebb majd egy igazi stúdióban vesszük fel, és talán a keverésnél is bevonunk egy profit. Ezek egyelőre csak ötletek, de el kell ismernem, remek dolog volna egy külső producert bevonni.
Espen: Autodidakta zenészek vagyunk. Az elmúlt évek során rengeteg tapasztalatot szereztünk, és persze a felszerelésünk is fejlődött, így ha ma készítenénk el az Axiom-ot, nagyon másként szólna. A legutóbbi albumnál a dobok felvételénél kaptunk némi külső segítséget, de minden mást saját kezűleg végeztünk.

Torstein: A végeredménnyel elégedettek vagyunk, de mindkét albumnak megvannak a maga hiányosságai. Továbbra is magunk tervezzük felvenni a lemezeinket, remélhetőleg ezáltal is az egyéniségünkre tudjuk szabni a produkciót. A dobokat azonban legközelebb egy nagyobb tapasztalattal rendelkező külső stúdióban vesszük fel, hogy Glenn játéka is élvezhetőbb legyen. Nem ártana ezen felül egy külső fül a keverésnél sem.

Samoth kiadójánál, a Nocturnal Art-nál vagytok, mely a Candlelight égisze alatt tevékenykedik. Elégedettek vagytok-e a tőlük kapott támogatással?

Torstein: Nagyon hálásak vagyunk mindazért, amit a Nocturnal Art tesz értünk, rengeteg hasznos tanácsot kaptunk tőlük és nagy türelemmel vannak irántunk...
A kiadótoknál számos lenyűgözően különleges zenét játszó csapat tevékenykedik. Ezek közül melyik keltette fel leginkább az érdeklődéseteket?

Torstein: A Candlelight zenekarai között szerintem az Emperor a legérdekesebb, de vannak más jó bandák is, mint például az Insomnium.

Az Axiom és a Warring Factions is konceptalbumok. Miről szól a két lemez és milyen kapcsolat van a történetek között?

Espen: Az új lemez története ott kezdődik, ahol az előző végetért. Egy olyasfajta világban játszódik, mint ez itt. A létező interpretációk közül ez csak az egyik, nehéz is volna a jelenkori morált teljesen feltérképezni. A történet fő mozgatórugója az önfeláldozás, mely képest megbomlasztani a rendszert. A körítés hasonló a sci-fi filmekéhez, idegenekkel és minden ilyesmivel, de annál mélyebbre megy.


Kiknek NEM ajánljátok a zenétek meghallgatását?

Glenn: Azt hiszem, a keményvonalas black metal rajongóknak a Warring Factions már nem fog tetszeni, de ez egy jó alkalom lehet számukra is zenei látókörük kiszélesítésére.
Torstein: Úgy gondolom, sok black metal rajongó szereti az Ansurt, különösen az Axiom-ot. A minimalista metal zenék kedvelői azonban óvakodjanak tőlünk!

Az új album borítóját az elismert borítófestő, Eliran Kantor (Testament, Mekong Delta , To-Mera) készítette. Kinek az ötlete volt az együttműködés, és hogy tetszik a végeredmény?

Torstein: Már nem is emlékszem, ki javasolta, de gyorsan kiderült, hogy ő a legjobb megfejtés számunkra. Megjárattuk egymás között az ötleteinket, végül a szövegi koncepció alapján Eliran elkészítette a teljes artwork-öt.
Melyek azok a tények Norvégiáról és szülővárosotokról, Drammen-ről, melyeket az interjú nélkül nem tudnánk meg?

Espen: Az országról nem kell sokkal többet tudni annál, hogy a síugrás világcsúcsát egy norvég tartja (239 méterrel), és hogy itt van a világ egyik legkülönlegesebb metal színtere. Otthonunk, Drammen a sörfőzdéjéről híres: itt főzik az Aass sört! Lehet, hogy nemsokára az Ansur miatt is elhíresül?


Melyik volt a tavalyi év lemeze számotokra?

Torstein: A rengeteg jó lemez közül talán a Grand Island Boys and Brutes-át mondanám. Nehéz választani, mert kiváló év volt a zenében a tavalyi!
Glenn: Több album is nagyon tetszett, többek között az Opeth Watershed-je, David Gilmour új koncertalbuma, a Live in Gdansk vagy a Vertebrae az Enslaved-től, mely a legjobbjuk a Below The Lights óta. A kedvencemnek mégis egy koncertalbumot mondanék, a Behemoth Live At The Arena Ov Aion – Live Apostasy CD-jét, ami egy brilliáns munka.

Mit gondoltok, mikor érik meg a helyzet egy külföldi turnéra?

Torstein: Éppen most tervezünk egy turnét a Susperia társaságában, de ez csak a skandináv országokat érinti. Remélem a lehető legrövidebb időn belül összejön egy komplett Európa-turné is.

Mi várható az Ansurtól élőben?

Torstein: Mostanában kezdünk igazán elégedettek lenni az élő hangzásunkkal, sok új dimenziót fedeztünk fel a koncertek során a dalainkban. Energikusabbak és keményebbek vagyunk a színpadon, mint lemezen, több saját ízzel, egyéniséggel tudjuk felruházni a szerzeményeinket.

Zenétekben és hangszerek kiválasztásakor is előszeretettel keveritek a jelent és a múltat – tudatos lépés ez részetekről?

Torstein: Remélhetőleg a jövő is jelen van... Próbáljuk fenntartani az egyensúlyt, ez valóban nagyon fontos számunkra.

Hol futhat valaki össze veletek egy szombat este?

Espen: Egy kocsmában vagy egy bárban, legnagyobb eséllyel otthon, Drammenben, ahol Aass sört mérnek.
Nyilván világuralomra törtök, de reálisan számolva mik a terveitek 2009-re?

Torstein: Sokat koncertezni, és megírni annyi dalt a következő albumra, amennyit csak lehetséges.

Köszönöm, hogy időt szakítottatok a válaszadásra! Mi volna egyszavas üzenetetek a magyar rajongók számára?

Glenn: myspace.com/ansursite
Torstein: A link az egy szó, nem igaz?!
Espen: Csalni fogok, és azt mondom: Warring Factions!


cycoz


A csapat aktuális lemezéről itt írtunk.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a Myspace oldaluk.