Earth Crisis - Értelmes gondolatok, ösztönös zene
[2009-03-30] - Hajas

Aki az underground zenéknek nemcsak a jelenével, hanem a múltjával is tisztában van, jól tudja, hogy a Hatebreedtől kezdve a Throwdownig mindenki az Earth Crisistől (na jó, többek között tőlük) tanulta a tough guy metalcore hogyanját. A legendás New York-i csapat új lemeze csak április végén jelenik meg, de a Century Media jóvoltából már jó ideje hallgatom, és nem tudok mást mondani, mint hogy ebből a stílusból valószínűleg a To The Death lesz az év albuma. A 2001-ben feloszlott, de újra aktív zenekarból a gitáros Scott Crouset faggattam a bandáról, és persze néhány érdekes témáról.

Az Earth Crisis sokáig nem működött. Miért is oszlottatok fel 2001-ben, illetve milyen okból kezdtétek mégis újra 2007-ben? A kérdés másik fele, hogy milyen reakciók jöttek a visszatérésre?

Alapvetően kiégtünk kissé a turnézástól az évek során. Csakis és kizárólag az Earth Crisisért éltünk, semmi másért. Viszont egy ideig más dolgokra is kellett összpontosítanunk, mint például a családjainkra. 2007-ben végül úgy döntöttünk, tudna működni a banda, csak ma már kissé átgondoltabban kell meghoznunk a különböző döntéseinket. A visszatérésünkre kiváló visszajelzéseket kaptunk! Elárasztottak a pozitív reakciók, és magabiztossá tettek minket abban a tekintetben, hogy helyes döntés volt újrakezdeni.

Hamarosan kijön az új albumotok. Elégedett vagy az anyaggal?

Nagyon is! Tudom, hogy minden zenekar ezt mondja, de én totálisan úgy gondolom, hogy ez a legjobb anyag, amit valaha is csináltunk. Tartok is attól, hogy legközelebb majd meg kell próbálnunk túlszárnyalni. Nem vennék rá mérget, hogy sikerülni fog.

Mi lesz a következő húzásotok? DVD, clip vagy koncertezés?

A következő lépés egy ideig a turnézás lesz, hogy megismertessük az anyagot a közönséggel. Annyi ember előtt akarunk fellépni, amennyi előtt csak lehetséges, hogy bemutassuk nekik a To The Death-t. Nem fogunk ugyanúgy vég nélkül turnézni, mint régen, szóval a szünetek miatt ez kicsit tovább is fog tartani, de azért ott leszünk.
Az Earth Crisis mindig is a straight edge és a vegetáriánus életstílusok élharcosa volt. Mit jelent számotokra ez az egész, illetve ugye nem utáljátok automatikusan azt, aki szereti az alkoholt, vagy a húst?

A straight edge mindnyájunk számára egy személyes választás. Szerintem az összes tagnak megvan erre a saját oka. Az enyém éppenséggel az, hogy ne kövessem vakon a társadalmi nyomást és normákat. Ami pedig a veganizmust illeti: ez egy olyan dolog, hogy együttérzünk minden élőlénnyel. Igazságtalanság az ok nélküli öldöklés.
Ami a második kérdésedet illeti: persze, hogy senkit se utálunk pusztán azért, mert iszik, vagy húst eszik. Nagyon ésszerűen gondolkodó emberek vagyunk, és az Earth Crisis a közegünk arra, hogy kiadjuk magunkból azokat a frusztrációkat és dühöt, amiket a világban látottak váltanak ki belőlünk.

Állatvédő aktivisták is vagytok egyben. Értetek már el valamilyen eredményt e téren?

Igen, úgy gondolom. Mióta elkezdődött az Earth Crisis 1991-ben, Amerikában óriási mértékben nőtt a vegetáriánus termékek és éttermek száma. Az Állatjóléti Törvényjavaslatokat rendre többségi szavazással fogadják el a Parlamentben, valamint egyre több és több vállalat utasítja el az állatkísérleteket minden évben. Nagyon pozitív fejlődés ment végbe, és szeretném azt gondolni, hogy legalább egy kis szerepünk volt ebben.

Amúgy miért olyan fontosak számotokra ezek a karitatív tevékenységek?

Az Earth Crisis mondanivalója igazából egyfajta békeüzenet. Megpróbálunk megoldásokat ajánlani azokra a problémákra, amiket a világban látunk. Úgy érzem, az egyik legnagyobb gond, amivel szembesülünk, az az, hogy az emberek hajlamosak nagyon önzőek lenni, és kizárólag magukra gondolni, no meg arra, hogy mi mindent kell megkaparintaniuk. Senkit se érdekel, hogy a tettei milyen hatással vannak másokra és a környezetre.
Nagy vonalakban be lehetne mutatni az új album szövegeit?

Sok olyan témát érintünk, amit el is várnál az Earth Crisistől: állatok jogai, drogfüggőség. Az egyik dalt például Karl írta, és What Horrifies a címe. Ez a részegen történő vezetés értelmetlenségről szól. Karl szövegei mindig nagyon jól vannak megírva, és nagyszerű abban, hogy újat tudjon mondani hasonló témákban is.

A leállásotok alatt, tehát amíg nem működött a zenekar, figyelemmel kísérted a metal és hardcore világot? Mik az utóbbi évek legjobb zenekarai és lemezei szerinted?

Abszolút figyelemmel kísértem: akkortájt is mindnyájan kapcsolatban voltunk a zenével. Karl, Erick valamint Ian a Freyat csinálták, aminek Karl még mindig tagja, és mindnyájan együtt vagyunk egy másik bandában is, amit úgy hívnak, hogy Path Of Resistance. Én ráadásul rengeteg felvételt készítek a szabadidőmben, és van is egy házi stúdióm. A kedvenc anyagaim közül íme néhány: The Haunted – The Dead Eye, Children Of Bodom – Are You Dead Yet?, Meshuggah – Obzen. Ezek eléggé olyan mai metal albumok, amiket szeretek, de kedvelek minden egyéb zenét is a Jimmy Eath Worldtől kezdve egész a Depeche Mode-ig.

Mint felelősen gondolkodó ember, mi a véleményed a világválságról, illetve mikor lesz vége szerinted?

Szerintem ha megnézed a múltat, látni fogod, hogy folyamatosan váltakozik jólét és szegénység. Sajnos most épp utóbbinak van itt az ideje, de a dolgok természetéből adódik, hogy újra visszabillen majd a mérleg. Egyáltalán nem vagyunk hatással a történésekre, szóval aggódni vagy spekulálni szerintem fölösleges is rajta.

Több világhírű zenész Earth Crisis rajongó, mint például Robb Flynn, vagy Jamey Jasta. Jó barátok vagytok?

Nem mondanám, hogy olyan közeli barátok vagyunk, de mindenképp haverok. Annak idején még Jamey szervezte az első Connecticut-i bulinkat, és amúgy is rengeteget turnéztunk a Hatebreeddel, szóval régóta ismerjük Őt. Robb Flynn is kifejezte már a rajongását, így jött, hogy vendégeskedett a Breed The Killers lemezen.

Mégse tudtatok akkora sztárokká válni a kilencvenes években, mint a kortársaitok, például Pantera, Machine Head vagy Sick Of It All. Miért van ez szerinted, illetve szomorú vagy-e emiatt?

Miért is ne sikerült volna? Szerintem az Earth Crisisben megvan a képesség arra, hogy olyan népszerű legyen, mint ezek a csapatok. Nem szándékunk amúgy, de sose próbáltam határt szabni magunknak siker terén. Amikor 15 éves koromban elkezdtük a szüleim pincéjében, sose gondoltam, hogy ennyi nagyszerű dolgot sikerül majd véghezvinnünk, de közben mégis, szóval soha ne mondd, hogy soha.
New York-iak vagytok. Kik a legjobb barátaitok a NYHC színtérről, illetve van olyan helyi banda, akiket kimondottan utáltok?

Utálni? Isten ments, dehogy. Nagyszerű barátaink az alábbi zenekarok: Madball, Merauder, Agnostic Front, H2O. Nem gondolnám, hogy lenne egyetlen csapat is New Yorkban, akiknek ne csípnénk a búráját.

Gondolom, nem a bandázásból éltek. Mivel foglalkoztok?

Pedig de, valójában az Earth Crisis a megélhetésünk. Nehéz, de működik.

A zenei dolgokon kívül mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Snowboardozom, biciklizem, utazom és kajálok.:)

Végezetül van valami jó zenekari sztorid?

Egyszer a gitárosunk, Erick balhézott az egész zenekarral, mert ő gumit akart cserélni a turnébuszunkon, amibe beleállt egy csavar, de nem akartunk emiatt megállni. Vicces, de egyben ijesztő is volt. Imádom Ericket!

Hajas


Belehallgatáshoz itt a Myspace oldaluk.