FellSilent – Maradandót alkotni
[2009-07-07] - dzsi

Nehéz szülés volt ez a FellSilent interjú. Létrejötte mindennel együtt nagyjából három hónapot vett igénybe. Először a banda késlekedett mindenféle belső gondokra hivatkozva (melynek egy gitároscsere lett a végeredménye), majd önhibámból akadt meg kissé a folyamat. Nem baj, végre itt van, és azonnal látszik belőle, hogy milyen humoros és szeretetreméltó kis mathcore brigád ez, a sok hülyeség mellett helyenként egyészen komoly véleményekkel és megnyilvánulásokkal. A gitáros Browne válaszolt a kérdésekre.

Elsőként kérlek mutasd be a zenekar tagjait a legjobb és legrosszabb tulajdonságaikkal!

Max: jó – tonnányi fű elpusztítása, élő számológép; rossz – túl gyakran viselkedik úgy, mint Cartman (South Park)
Joe: jó – harcos; rossz – nem képes végighallgatni senkit
Browne: jó – hihetetlen memória; rossz – logikátlan gondolkodás
Nodz: jó – bárkit az asztal alá iszik; rossz – a viselkedése úgy általában
Neema: jó – sofőr; rossz – a haja.

Mi volt az első, és a legutolsó lemez, amit megvásároltatok?

Max: Mr Blobby; Caspa & RuskoLive at Fabric, London
Neema: DeftonesAround The Fur; Caspa & RuskoLive at Fabric, London
Browne: MeatloafBat Out Of Hell 2; RadioheadIn Rainbows
Noddy: az elsőre nem emlékszik; RadioheadIn Rainbows
Joe: Limp BizkitChocolate Starfish And Hot Dog Flavoured Water; EminemRelapse.

Hogyan osztjátok meg a banda körüli, úgymond “management” tevékenységeket, mint a szervezés és a promóció?

Max és én csinálunk szinte mindent, ami az Internettel kapcsolatos, mint a Myspace és az e-mailezés. Neema sürgeti általában az előzőeket. Noddy dobol.

Gondolom, sokan tették már fel Nektek ezt a kérdést, de hallottatok már a Meshuggah-ról? Van Velük bármilyen személyes élményetek?

Messhu-mi?:) Kibaszott viccesek egyébként részegen.

Hogy látjátok, romlott valamelyest Anglia gazdasági helyzete az elmúlt egy év folyamán?

Köszönhetően a Bildelberg Csoport tagjainak, a Nyugat legerősebb gazdasági hatalmai szisztematikusan fosztják ki a világ lakosságát. Ez a folyamat még évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor a Harmadik Világ újdonsült államait magas vámokra és adókra kötelezték, melynek következtében azoknak le kellett mondaniuk természeti erőforrásaikról és kincseikről. De itt Angliában is eléggé szívjuk mostanában.
Mikor készítitek el következő lemezeteket, illetve mire számíthatunk azzal kapcsolatban? Van esélyetek arra, hogy körbeturnézzátok majd Európát?

Már írjuk hozzá a nótákat - elég massszívaknak tűnnek. Reményeink szerint a nem túlzottan távoli jövőben fog kijönni. Egy dalt viszont közzéteszünk, ráadásul hamarabb, mint gondolnád! Terveink szerint minél előbb sor kerül a turnéra is; szeretjük ezt a földrészt.

Hogyan írjátok a nótákat? Sok időt vesz igénybe Nálatok ez a folyamat?

Az örökkévalóságig tart! Mindig visszamegyünk, hogy ilyen-olyan apróságokat átírjunk, kijavítsunk. Főleg a határidők szempontjából szokott stresszes lenni ez a dolog, mert egyikünk sem akar kiadni olyasmit a kezéból, amivel nem elégedett 110%-osan. Az összes zenét a számítógép segítségével írjuk, a szövegeket pedig első ízben papírra. Sohasem játszunk el egyben, minden hangszerrel egy dalt, ameddig az nincs teljesen készen.

A turnék alkalmával a nihilebb életformát élitek rengeteg droggal, alkohollal és csajokkal, vagy nyugis srácok vagytok?

A ribancaink tásaságában bulizunk, low-riderekkel, hatalmas spanglikkal és brandyvel!:)

Tudnál nekem mesélni kicsit az angliai underground metal szcánáról? Melyikek a legjobb bandák szerinted, és kik a legjobb haverjaitok?

A brit undergroundot leginkább egy bűzös és mocskos csatornához tudnám hasonlítani. Nagyon sok szaron kell átásnod magad, míg rálelsz az igazi gyémántra. Ki kell álljak azonban az olyan haverok mellett, mint a Proceed, a Rise Inside vagy a Visions.

Van olyan barátod, aki annyira elárult és átvert téged, hogy ezt egész életedben nem tudod neki megbocsájtani?

Természetesen. Nagyon jó alapot szolgáltat az ilyesmi a dalszövegekhez.
Szerinted mi a legjobb és legrosszabb dolog az országodban?

Negatívból egészen sok van. Nagyon sokat bűnhődünk az olyan országok miatt, melyeket a kormányunk rabszolgaságban tartott régen. Reggel kilenctől délután ötig a munkahelyünkön rohadunk, hogy odaadjunk egy rakás pénzt a gusztustalan kígyóknak, akik nevetségesen kis adót fizetnek, de ezen kívül is van még egy rakás ilyen gáz dolog...

Hogyan telik egy átlagos napod a turnékon, illetve otthon?

Felkelek, bedobok valami kaját, zenélek egy keveset, majd bebaszom, alszom. Ez az általános turnérutin. Az otthoni is egészen hasonló, csak közbesűrítek némi dalszerzést is.

Mi az, amire a leginkább büszkének érzed magad a FellSilenttel kapcsolatban?

Arra, hogy idáig jutottunk különösebben kiemelkedő tehetség nélkül.
Nagyon sok ember hiszi azt, hogy a metal zenészeknek rendre rossz és balhés gyermekkoruk volt, ezért fordulnak ebbe az irányba. Nálad mi a helyzet ezzel?

Mindannyian visszaeső heroinfüggők vagyunk, akik Compton lakónegyedeiben nőttek fel. Faszt szopunk crackért, és bizniszelünk amivel csak tudunk.:) Komolyra fordítva a szót, különösebb problémám nem volt a gyermekkoromban. Elégedett vagyok így utólag, de voltak azért rosszabb időszakok is.

Ezt a kérdést sohasem tudom kihagyni: melyik a kedvenc rajzfilmed?

Ezek inkább felnőtteknek való “mesék”, de imádom a South Parkot szimplán a zsenialitása miatt, illetve a Family Guyt, mert attól meg mindig kidőlünk a székből a röhögéstől.

Van olyan ember, akit teljes erőből orrbavágnál?

Ha az összes ilyet leírnám ide, akkor egy egész napig ülhetnék felette. Általánosságban elmondható azonban, hogy az öregeket és a gyerekeket különösképp!:)
Hogyan telt az elmúlt évetek, mik voltak a legfontosabb történések?

A két legfontosabb dolog az album megjelenése, és az októberi turné az Entert Shikarival voltak. A korong kiadása egy óriási mérföldköve volt az elmúlt négy évnek, a turné pedig hatalmas élmény volt! Az anyag illegális letöltéseinek száma totál meghökkentő (pozitív értelemben): nagyon lenyűgözött, hogy ennyi ember akar minket hallgatni.

Mit gondolsz a zenei trendekről?

Azt, hogy túl sok van belőlük, és tele van szarokkal. Az embereknek simán csak magukat kéne adniuk.

Életed fő célja?

Maradandót alkotni, és építeni.

dzsi


A csapat előző lemezéről itt írtunk.
Belehallgatáshoz pedig itt a Myspace-es oldaluk.