Maylene And The Sons Of Disaster – Mississippi metal
[2009-07-27] - dzsi

A Maylene And The Sons Of Disaster a napokban jelentkezett harmadik nagylemezével, amely roppant tökösre, és egyben végtelenül lazára is sikeredett. Engem módfelett meggyőztek vele, ezért kaptam is az alkalmon, hogy információt cserélhessek a banda énekesével, az egykori Underoath torok Dallas Taylorral.

Először is: el tudnád mondani a banda jelenlegi felállását? Azért kérdezem csak, mert erre vonatkozólag szinte mindenhol mást olvastam. Miért van egyébként ennyi tagcserétek?

Dallas Taylor – ének, Roman Haviland – basszus, ének, Kelly Nunn – gitár, ének, Jake Duncan – gitár, háttér vokál, Chad Huff – gitár, Matt Clark – dob. Azért volt ennyi tagcserénk az utóbbi időben, mert a banda „idősebb” tagjai nem igazán akartak már turnézni. Le szerettek volna telepedni, nyugodt életet élni a családjaikkal.

Sohasem adtok rendes lemezcímet az anyagaitoknak, gondolok itt egy kiválasztott dalcímre, esetleg összefoglaló gondolatra. Mi az oka ennek?

Azt hiszem, ez azért van, mert szeretjük az egyszerűséget, nem akarjuk túlbonyolítani a dolgokat. Emellett adózni szeretnénk olyan régi nagy bandák emlékeinek, amik ugyanezt csinálták, mint mondjuk a Led Zeppelin vagy a Kansas.

Rengeteg helyen találkoztam vele, hogy a zenétek egyfajta keveréke a southern rocknak és a metalcorenak. Tudom, hogy a muzsikusokat ez egyáltalán nem foglalkoztatja, mégis érdekelne, hogy Neked mi a véleményed erről? Én semmit nem találok a dalaitokban, aminek ténylegesen köze van a metalcorehoz.

Igazad van, mi inkább úgy nevezzük: heavy metal/rock Alabamából. Szerintem ilyen egyszerű, emellett jól tükrözi azt is, hogy mi magunk mit gondolunk a saját zenénkről. Az emberek mindig megpróbálnak majd skatulyákba zárni minket, de ez engem egyáltalán nem zavar. Szerintem elég mulatságosak tudnak lenni a kategóriák, ahová egyesek besorolnak minket.

El tudnád mondani a legfontosabb információkat III című, új lemezetekkel kapcsolatban? Másik kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy az előző lemezhez viszonyított populárisabb megközelítés szándékos volt-e, vagy csak így alakult?

Rengeteg időt töltöttünk a felvételekkel, és tényleg csak azokat az ötleteket valamint nótákat tartottuk meg, amiket a legjobbaknak éreztünk. Ez alkalommal egyébként három hónapig voltunk stúdióban. Egy rakás különleges hangszert is használtunk a felvételeknél, melyek a következők voltak: 1954-es Fender Stratocaster, 2001-es Gilchrist mandolin, 1941-es Martin D-45, amelyből már csak kilencvenegy darab létezik (legendás, über ritka akusztikus gitár – dzsi), Jonathan Cooper hegedű, Bourgeois Country Boy (szintén speciális akusztikus gitár – dzsi). Emellett mindannyian új, magasabb szintre léptünk zeneileg, ami szerintem hallatszik is a korongon. A dallamosodás teljesen magától jött, mert egyszerűen semmi elképzelésünk nem volt azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba is mozduljunk a nótákkal. Annyit tudtunk csak, hogy még érettebb összképet szeretnénk, mint eddig bármikor, valamint hogy ez a korong foglaljon össze mindent, amit eddig a Maylene csinált zeneileg. Úgy gondolom, ez sikerült is.

Jelenleg épp az Emeryvel turnéztok, ami egészen más irányvonalú banda. Mennyire működőképesek a közös bulik, illetve milyenek a közönségreakciók?

Őrületes, ami a turnén zajlik! Szerintem rengeteg zenei szférába be tudunk illeszkedni, mert bármilyen közönségnek szívesen játszunk. A cél pedig az, hogy jól szórakozzanak!
Sohasem jártam még Alabamában, ezért nagyon érdekelnének a szülőföldetek sajátosságai. Mesélnél erről?

Imádom Alabamát! Olyan, mint egy nagyváros egy kisváros érzetével. Iszonyúan nyugis hely: mindenki úgy kezeli a másikat, mint egy barátot, egyáltalán nem úgy, mint egy idegent. A kaja isteni, a déli szakácsművészet egyszerűen verhetetlen. Az időjárás rettentő forró nyáron, télen pedig eléggé le tud hűlni. Havazni mondjuk nemigen szokott. A főiskolás foci az egyetlen, ami errefelé igazán számít, és az Alabama Roll Tide az egyetlen csapat, amelynek érdemes szurkolni!:) A mi városkánk sorsfordító szerepet játszott anno az emberi jogok érdekében vívott harcoknál! A lányok pedig kicsit sem csúnyábbak, mint bármelyik másik déli állam legszebbjei!:) Nagyon szeretem ezt a helyet összességében.

Van az a szint, amikor már nem bírod tovább elviselni egy bunkó ember kötekedését, és képen törlöd? Híve vagy egyébként az efféle problémakezelésnek?

Fogalmam sincs, hogy miért, de mindig is lobbanékony természetű voltam, amiből gyakorta adódtak problémáim. Istennek hála, az utóbbi években sikerült jelentős mértékben lenyugodnom. Mára már úgy gondolom, hogy a kommunikáció sokkal jobb módszer a problémák megoldására, mindig jobb végkifejletet eredményez.

Ki a kedvenc zenészed?

Tori Amos. Imádom, ahogy képes magából mindent kiírni egy darabka lapra, bármit is érez éppen, bármin is megy keresztül; aztán pedig hagyja, hogy a hallgató bogozza ki a részleteket, érzelmeket. Az Ő zenéje egy nagyon ritka műfajt képvisel manapság, amely ráadásul gondolkodásra készteti a hallgatókat. Hihetetlen dalszerző, ráadásul nem szab határokat a muzsikának! Azt adja, amit érez, mely tény mostanság magáért beszél!

Van női ideálod? Illetve más irányból közelítve: szoktál csajokat felszedni koncert után?

Az én női ideálom a feleségem. Gyönyörű, mindenben támogat, egyszerre önálló és törődést igénylő. Szerintem a tökéletes nő olyasvalaki, akitől teljesnek érezheted magad, és aki mellett önmagad lehetsz. Ebből pedig gondolom kiderül, hogy egyáltalán nem szoktam csajozni koncertek után.

Hány sör kell ahhoz, hogy talaj részegre idd magad? Van valami zavarba ejtő sztorid a mostani, vagy az előző turnékról?

Nem iszom, szóval erre a kérdésre nem tudok konkrét válasszal szolgálni. Ennek mindössze annyi az oka, hogy rengeteg embernél néztem végig, ahogyan a masszív alkoholfogyasztással tönkreteszi az életét, nekem pedig nincs erre szükségem. Zavarba ejtő sztorink pedig annyi van, hogy egyet sem tudnék így hirtelen megnevezni, de igazából ezeket inkább mókásnak éljük meg, mint égőnek. Tényleg nem jut eszembe semmi így hirtelen.:)
Mi a legfőbb célod a zenéléssel? Van ezzel kapcsolatos – egyelőre – beteljesületlen álmod?

A célom egyszerű: kapcsolatteremtés az emberekkel. Olyasmire gondolok, mint amikor leírok valamit egy dalszövegben, és az valakinek pozitív hatással van az életére. Egy igazi, koncertképes bandában akarok zenélni mindig is. Azt hiszem, hogy az összes álmom teljesült már ebben a zenekarban. A turnézás, a lemezkészítés nekem minden alkalommal egy valóra vált álom.

Mi a legnagyobb elismerés, amit valaki mondhat Neked?

Ha valaki azt mondja nekem, hogy én közreműködtem Neki abban, hogy megtalálja Istent, annál óriásibb dolgot nem tudok elképzelni ilyen téren. Ha valakinek segíthetek, hogy beteljesüljön a hite, vagy bármilyen módon jobb legyen az élete, az tényleg nagyszerű dolog számomra. Ha Isten szolgálatába állhatok, hogy segítsek másokon.

Mi volt életed eddigi legnagyobb hibája?

Iszonyúan megbántottam a feleségem érzelmileg egy kicsit régebben, aminél nagyobb hibát nem hinném, hogy el tudnék még követni. Amikor ennyire megsebzel valakit, soha nem lehetsz benne igazán biztos, hogy valaha is elfelejti, amit tettél Vele.

Te, mint vérbeli „déli”, mit gondolsz Barack Obamáról és az USA jelenlegi politikai helyzetéről? El tudnád mondani, hogy mik a legfőbb különbségek az államok északi és déli részei között?

Nem akarok túlzottan belemenni a részletekbe, mert egy jó ideje nem figyelem igazán a politikát. Annyit elmondhatok, hogy én nem szavaztam rá, illetve úgy gondolom, elég sok kényes dolog történik mostanában a politikában. Ettől függetlenül azonban teljes mértékben kiállok a hazám mellett! A legfőbb különbség a két régió között talán a vendégszeretet, bár ez északon is jellemző, csak kisebb mértékben. Földrajzilag igen nagy eltérések vannak: mifelénk rengeteg a mocsár és a sűrű erdőség. Ami még számottevően más, az a kaja. Északon nincsenek meg ezek a tradicionális ételek, mint itt, nálunk.
Mik a távolabbi terveitek a bandával? Át tudtok majd jönni Európába?

Most turnézni fogunk az Államokban, amennyit csak lehet, és rajta vagyunk, hogy még az év vége előtt Európába is átjussunk.

Van valami, amit esetleg szeretnél üzenni a magyar rajongóknak?

Köszönjük, hogy támogatjátok a zenekart, és hogy elolvastátok ezt. Reményeink szerint hamarosan eljutunk felétek is. Isten áldjon Titeket!

dzsi


Az előző Maylene And The Sons Of Disaster lemezről itt ítrunk.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a Myspace-es oldaluk.