Memory Garden - Tom
[2009-08-17] - Hajas

Nem kötelező egyetérteni, de megítélésem szerint a svéd Memory Garden, ha ismertségben nem is, de lemezeinek minőségében jelenleg a világ elsőszámú doom metal bandája. A csapat körül - mint rendesen - mostanában elég nagy a csend, de ettől még simán felkértem jófej dobosukat, Tom Björn-t, hogy legyen ő a következő áldozata személyeskedő rovatomnak.

Neked hogy kezdődött a metalkodás?

Emiatt egyszer majd köszönetet kell mondanom a bátyámnak, aki amúgy az ex-bőgősünk. Olyan bandákat hallgatott, mint Kiss, Sweet, Accept, Manowar, satöbbi, és azt hiszem, hogy így kedveltem meg. Megvette nekem a Mötley Crüe Theatre Of Pain lemezét Karácsonyra, amikor úgy 9-10 éves voltam, és onnantól kezdve ők voltak az egyik kedvenc bandám. Hallgattam még egy rakás másik zenekart is, úgymint Bon Jovit, Cinderellat, Twisted Sistert meg ilyesmiket. Természetesen mindre a bátyám vinyl lemezgyűjteményében találtam rá. Annyira izgatott lettem minden egyes új kazettával, amit átmásoltam ezekről!
Szerintem a Judas Priest Painkillerje volt az első metal album, amitől eldobtam az agyam. Milyen gyilkos egy anyag volt az! Teljesen ámulatba ejtett rajta Scott Travis játéka, különösen a kétlábdobjai! Egészen addig Tommy Lee volt a kizárólagos hatásom, de később felfedeztem a metal több ágát, és természetesen a klassz dobosokra is mindig felfigyeltem.

Mik minden idők legjobb lemezei szerinted? Miket hallgatsz mostanában?

Valójában a Queensryche Empire-je az első, ami eszembe jut. Ebben az albumban minden megvan. Innentől már csak lefelé vezethetett az útjuk, ami sajnos meg is történt. Az egyik legkedvesebb dalom, a Silent Lucidity is ezen a korongon hallható. Igen, puha srác vagyok. Gyönyörű dallamok, elképesztő dinamika és kiváló ének teszik az Empire-t a toplistámra. Persze a Mötley Crüe-t is meg kell említenem, de tőlük nehéz kedvencet választani. Minden albumukon volt egy rakás gyilkos dal, meg pár gyenge. Valójában Tommy Lee elképesztően húzós kalapálása miatt imádom annyira azt a bandát. Amikor kijött tőlük a New Tattoo, Randy Castilloval a dobok mögött, nagyon rossz érzésem volt vele, és őszintén szólva meg is váltam attól az albumtól pár hallgatás után. A varázs elszállt… Talán azért is, mert emellett a dalok is rémesek voltak, szóval nem csak Castillo miatt. A Generation Swine-nal viszont újra rátaláltak a helyes ösvényre!
Nagy kedvencem még a Destroy Erase Improve a Meshuggah-tól. Nem mondom, hogy teljesen értem, hogy mi a fenét csinálnak folyamatosan ezzel a math metalkodással, de ez a felvétel tényleg felöklel, és annyira erős az egész, hogy majdnem szétfostam magam, amikor először hallottam. Ott van még a Sex And Religion is Steve Vai-től – ez is óriási! Az első két Memento Mori album is gyilkos, ráadásul ott is egy kedvenc dobosom, Snowy Shaw játszik.
Dream Theater – Images And Words, Testament – The Gathering, Stuck Mojo – Declaration Of A Headhunter… Utóbbi azon kevés metal bandák egyike, aminek jól áll a rap. Az újabb csapatok közül néhány, ami hatással volt még rám: Carnal Forge, Scar Symmetry, Therion, ilyesmik.

Rajongóként mi volt életed legjobb koncertje?

Egyértelműen a Mötley Crüe bulija a Sweden Rock fesztiválon, azt hiszem, 2004-ben. Azt nálam senmmi se tudja überelni. Valami elképesztő cirkuszi show-t nyomtak, félmeztelen csajokkal, tökjó törpékkel, láncfűrész-szerű gépekkel és gigantikus piro technikával! Láttam a Journey-t is ugyanazon a fesztiválon - vagy az már 2005 volt talán – és ők is marhára jók voltak! Habár nem volt akkora show.

Ha jól tudom, a dobolás mellett zongorázni is tudsz. Hány hangszeren játszol?

Nos, azt mondanám, hogy csak dobolni tudok, de nagyjából elboldogulok még néhány megszokott hangszeren, úgymint gitár, zongora, bőgő. Marhára szeretnék jobb lenni ezeken is, de nehéz időt szakítani rájuk, így minden órát, ami gyakorlással telik, azt a dobok mögött töltöm. Amúgy még néhány svéd karácsonyi dalt is el tudok nyomni harmónikán! Bár nem túl jól.:) Nehéz dolog a megfelelő lélegzetvétel és kicsit hülyén is néz ki. A hangszereket nem kéne a száddal összemocskolni szerintem...
Kik a kedvenc színészeid és színésznőid, illetve mik a kedvenc filmjeid?

Nagyon szeretem Johnny Deppet A Karib-tenger kalózai filmekben, micsoda egy előadó! Mondjuk volt már néhány furcsa mozija is, amiket már kevésbé tudok élvezni, mint például a legutóbbi Sweeney Todd. Eddig háromszor próbáltam megnézni, de ki nem állhatom benne az éneklést. Egyértelmű, hogy a musicalek nem az én világom. Ebből lehetett volna egy nagyon jó film, de végül nem jött össze… Azon kevesek közé tartozom, aki csípi Leonardo Di Capriot. A Véres Gyémánt és A Tégla például szerintem óriási filmek! Színésznők közül bejön Kate Beckinsale az Underworld sorozatban, de hát kinek nem?
A Gyűrűk Ura trilógia fantasztikus. Teljesen meg vagyok veszve az akció, fantasy és kalandfilmekért, nálam tényleg ezek a stílusok a fő kedvencek. A Transformerst többször is láttam. Tudom, hogy kissrácoknak való, de akkor is tökjó!
A legtöbb svéd filmet viszont utálom, mert nincs túl sok jó színészünk és színésznőnk, így rendre ugyanazok játszanak mindenben. Ráadásul nem is egy kimondott mozinyelv a svéd. Néhány vígjátékunk azért egész nézhető.

Ki a kedvenc íród?

Tetszett A Da Vinci-kód Dan Browntól. Néhány Dean R. Koontz könyv is jó, mint például Az Ősellenség vagy a Twiligth Eyes (utóbbinak nincs magyar kiadása, tehát címe sem – Hajas), de a könyvein alapuló filmek majdnem kivétel nélkül szörnyűek! Ugyanez a helyzet Stephen Kinggel is... Azt mondanám viszont, hogy a világ legszórakoztatóbb könyve a Mötley Crüe The Dirtje, habár úgy hallottam, hogy talán nem minden igaz, ami benne szerepel. A problémám amúgy az, hogy csak akkor olvasok, amikor lefekszem, kivéve a nyaralás, vagy ilyesmi, így egy ültő helyemben nem szoktam kábé hatnál több oldalt haladni, mert akkor már egyből jön az álom. Nyilván így sok időmbe telik, míg elolvasok egy könyvet, és gyakran már az érdeklődésemet is elvesztem iránta, hacsak nem az van, hogy már az elejétől kezdve marhára élvezem.

Ki a legszexisebb női híresség?

Kate Beckinsale és Sienna Miller vannak nálam a topon, de annyi van még...

A külső vagy a belső értékek fontosabbak egy párkapcsolatban? Milyen konkrét tulajdonságokkal kéne bírnia egy nőnek szerinted?

Nos úgy érzem, valamelyest mindkettő számít. Nem szeretném látni magam, amint egy mocsári szörny mellett ébredek fel tíz éve, bármennyire tökéletes is belsőre, tudod? Igenis számít a külső, ez tény. Ez az első, amivel szembesülsz, amikor megismersz valakit, de azt is meg szoktam jegyezni, hogy hogy viselkedik. Legyen magabiztos és társaságkedvelő.
Sose értettem azokat a párokat, akik szemlátomást össze vannak ragasztva, és egymás nélkül nem is tudnak mit csinálni. Szóval, számomra nagyon fontos, hogy a barátnőm hagyjon lógni a haverokkal, vagy hogy bármi mást csinálhassak magamban, és cserébe persze én is elengedem őt bárhova. Egy jó partner biztos, hogy nem féltékeny. Én hiszek abban, hogy magunkból indulunk ki, mikor a másikat megítéljük, szóval mondhatjuk, hogy ha hűtlen vagyok, akkor eleve azt gondolom, hogy ő is az, és ezért leszünk féltékenyek, vagy ellenőrzős típusok. Utóbbi két tulajdonság az, amit semmi szín alatt nem tudok elfogadni egy párkapcsolatban. Kezdek úgy beszélni, mint valami Dr. Phil, vagy valami hasonló. Mondjuk egyéjszakás kapcsolatok esetén, azt hiszem nincs értelme válogatósnak lenni.

Őszinte választ kérek: akkor is érdekelnek a nők, ha épp jársz valakivel?

Mindig is érdekeltek a gyönyörű nők a megbámulással bezárólag, de egy kapcsolatomban se léptem félre. Időnként persze vannak lehetőségek, különösen alkohol hatása alatt könnyű az ilyesmi, vagy találhatunk más kifogást is akár, de sose léptem még át a határt. Mondjuk néhány srác olyan mákos, hogy megadatott neki egy olyan barátnő, aki a csajok iránt is érdeklődik… Király!

Érdekel a politika?

Egyáltalán nem, pedig szeretném, ha így lenne. Én egyszerűen csak nyögöm és átkozom az összes hülye törvényt illetve szabályt, amiket a politikusaink nekünk hoztak létre. Viszont annyira istentelenül lusta vagyok, hogy mélyebben belekeveredjek a dolgok folyásába, mint a legtöbb ember, de talán nem is olyan rossz politikusnak lenni: túlfizetnek, meg amúgy is megúszol csomó szarságot, amit mások nem...

Ha egy dolgot változtathatnál a világon, mi lenne az?

Most úgy fogok beszélni, mintha Miss Universe versenyző lennék, vagy valami ilyesmi, de mi más lenne jobb mindenkinek, mint egy világbéke? Nos igaz, hogy a fegyvergyártók munkanélküliek lennének, de ez elég kis árnak tűnik…
Mondjuk valójában lehetetlen lenne egyetlen dolgot kiválasztani, mert hát annyi mindent lehetne mondani. Éhező és bántalmazott gyerekek, élve megnyúzott kutyák! Annyi kegyetlenség van, amit mind az emberiség követett el, hogy úgy gondolom, az egyetlen dolog, amit tennék, átprogramoznám az emberi fajt, hogy ne tudjanak más élőlényeket bántani, vagy úgy elbaszni ezt a világot, ahogy épp manapság teszik.

Manapság mindenki a Gazdasági Világválságról beszél. Mikor lesz vége ennek az egésznek szerinted, illetve erős-e ennek a hatása a Te életedre? Nehéz manapság megélni Svédországban?

Aha, rendesen visszaestünk, de talán nem annyira, mint más országok, nem tudom. Év elején majdnem három hónapig munkanélküli voltam, de nagy mákkal találtam másik melót egyik szomszédomnak egy barátján keresztül. Ácsként melózom, és úgy látom, bizonyos cégek egyszerűen ki se látszanak a sok megrendelésből, máshol meg totális pangás van.
A kormányunk ezen kívül megtesz minden tőle telhetőt, hogy az életedet pokollá változtassák, ha munkanélküli vagy, netán van egy hosszú, komoly betegséged. Ha nem találsz ott melót, ahol élsz, akkor talán rákényszeríthetnek arra, hogy elköltözz az ország egy másik végébe egy olyan munkahely kedvéért, amit amúgy sem akarnál, vagy nem is értesz hozzá. Ez akkora hülyeség.
Ami a gazdaságot illeti, azt mondják, hogy az embereknek költekezniük kell, hogy minden újra rendben legyen. Szóval, úgy érzem, a piszkosul gazdagokon múlik, hogy normalizálják ezt a szarságot, pedig talán eredetileg is miattuk robbant ki ez egész…

Hazudnál a bíróságon egy haverod kedvéért?

Hú, de nehéz kérdés. Szerintem túl becsületes vagyok ahhoz, hogy nagyokat hazudjak, de egy lazább füllentés azért beleférne. Természetesen attól függne, mit követett el. Gyilkosság, vagy gondatlanságból, netán hirtelen felindulásból elkövetett emberölés? Nem, ebben az esetben nem kockáztatnám, hogy magam is börtönbe kerüljek, cserbenhagyva a családomat. Mondjuk tutira segítenék, ha valami tilosban parkolás-típusú az ügy.:) Ha súlyosabb vétségről van szó, akkor viszont saját magának kell vállalnia a felelősséget a tetteiért. Mindenkinek van választása, és amikor rosszul döntesz, neked kell elvinned a balhét.

Egy vitában, ha nincs igazad, azt el szoktad ismerni?

Gyakran beismerem. Vagy azt mondom: „szerintem így van, de nem biztos”. Ez egy olyan dolog, ami tényleg bosszant más emberekben: csak ugyanazt ismételgetik, és hogy akármekkora hülyeséget is mondtak a lepénylesőjükkel, azt mások majd elfelejtik – legalábbis ezt gondolják. Úgy értem, senki se várja el tőled, hogy mindent tudjál.

Milyen gyakran sikerül berúgnod, illetve mi a véleményed a drogokról?

Nem túl gyakran. Inkább csak bulikban és egyéb speciális alkalmakkor iszom, de a koncertünk utáni pár sör vagy péntek esténként otthon, meló után nekem bőven jó. Igazi részegeskedés viszont még havi gyakorisággal se jön össze mostanában. Szerintem a hétvégenkénti berúgás nagyon gyakori dolog itt Svédországban, sőt még a diákok is vödörszámra vedelnek minden héten! Mondjuk tény, hogy állatira gyűlölöm a másnaposságot. Egyszerűen nem éri meg ez az egész azt, hogy utána egy teljes napot azzal töltsek, hogy összeszedjem magamat.
A drogok pedig sosem érdekeltek, amiért nagyon is hálás vagyok. Nem is lógtam soha olyan arcokkal, akik ilyenekkel élnek, legalábbis úgy tudom, így nem is estem soha kísértésbe, hogy bármit is kipróbáljak.

Ha valaki belédköt, hajlandó vagy bunyózni, vagy inkább elmenekülnél?

Igazi verekedésben kölyökkorom óta nem vettem részt. Volt már például némi kiabálás szórakozóhelyeken, meg ilyesmik. Mondjuk ez az egész attól is függ valamelyest, hogy milyen állapotban van a csávó. Ha mondjuk köcsögnek vagy ilyesminek nevezett, mert annyira részeg, akkor csak a képébe röhögök, és hagyom, hadd zaklasson tovább valaki mást. Ellenben ha képtelenség vele szót érteni, és szét akarja rúgni a seggem, akkor úgy érzem, megpróbálnám kikerülni az ütéseket, majd viszonozni azokat. Ha ez mégsem megy, akkor olajra lépnék…

Mi a legjobb és legrosszabb dolog a bandázásban?

A legnagyszerűbb, hogy esélyed van a kreativitásra, és fejlődni a zenésztársaiddal, valamint koncertezni egy csomó ember előtt. Ez annyira jól tud esni! Borzasztó hálás vagyok, hogy van kiadónk, ami akarja, hogy terjedjen a zenénk, és van mersze még némi pénzt is fektetni a bandánkba. Szerintem egy csomó fiatalabb zenésznek ez az álma, de sajnos csak néhányuk tapasztalhatja ezt meg.
Ami a hátrányokat illeti: ez az egész elég költséges, kiváltképp egy szponzor nélküli dobosnak. Tényleg, nem tud valaki valamit?:) Néha el kell venni a saját pénzünkből, hogy fizessük a repülőjegyeket, vagy a szállodákat, összességében viszont ez az egész dolog hatalmas élményekkel jár.
A másik dolog, hogy manapság már nagyon nehéz úgy dalokat írni, hogy frissnek és eredetinek tűnjenek, mivelhogy mindent eljátszottak már kábé húsz éve. Ugyanakkor persze mindezt el lehet takarni modern hangzással és néhány stílus keverésével.
Biztos ismertek népszerűbb zenekarokat. Kik voltak a legjobb és legrosszabb fejek?

Nos, nem szeretnék senkivel sem összeveszni azáltal, hogy megemlítem az ő, vagy a zenekarának a nevét, de hadd említsem meg, hogy nehéz komolyan vennem olyan valakit, aki túl komolyan veszi magát. Mint például azon csapatok, amelyeknek túl erős az image-ük, netán túl nagyképűek. Ez beteges! Mondjuk azt hiszem, mindezt nemcsak zenekarokra, hanem általában az emberekre is elmondhatom.

Hiszel Istenben?

Nem. Ha lenne Isten, miért engedné az összes szarságot megtörténni a világon? Hacsak nem rosszindulatú… Nem tudok azonosulni azon nézettel, hogy Isten hozza létre a jó dolgokat, míg a Sátán a rosszakat. Mindent az emberek hoztak létre, és ha valóban úgy érzik, hogy Isten vagy Sátán munkálkodik bennük, akkor talán egyfajta mentális betegségtől szenvednek. Az se tiszta, hogy a hívők egyből valami jelentést találnak abban, ha valami katasztrófa éri őket. Pár éve láttam egy kórházi dokumentumfilmet, ahol a szülők elvesztették a rákbeteg gyereküket. Ezt követően azt mondták, hogy szegénynek lejárt az ideje, mert ez volt Isten akarata, és cserébe majd jön valami csodálatos! Teljesen meg vannak zavarodva. Ott kezdődik, hogy egy rendes Isten nem engedné, hogy egy kisbaba rákos legyen, meg egyáltalán bárhogy elveszítsék őt a szülei. Én így látom.
Na meg az öngyilkos bomba merénylők… Meggyőződésem, hogy Isten felrobbantaná azokat a bombákat, még mielőtt ők elindulnának otthonról, ártatlan embereket megölve. Biztos vagyok benne, hogy vallás nélkül ez egy szebb világ lenne, mert hát tény, hogy rengeteg terrort és vérontást okoz.
Egy keresztény srác egyszer azt mondta nekem, hogy Isten minden nap vele van. Például amikor motorozott, imádkozott, hogy álljon el az eső – és hirtelen ez meg is történt. Számára ez volt a bizonyíték Isten létezésére… Mi van? Ha ilyesmi apró örömök érnek mindnyájunkat, akkor én azt egyszerűen csak szerencsés napnak hívom.
Azt se tudom hova tenni, amikor a hívők a Biblia majdhogynem minden egyes szavát kőkemény igazságnak tartják. Totális szemellenző. Úgy értem, vannak hívők, akik elvesztik a hitüket. Miért is? Talán mert felmerült bennük néhány kérdés. Úgy hiszem, a Bibliában épp annyi igazság van, mint például a Gyűrűk Ura trilógiában. Egy nagyon jó tollú író ugyanúgy megírta az első olyan fantasy/kalandregényt, ahol néhány karakternek speciális tulajdonságokat adott, majd néhány ember itt is kőbevésett igazságnak értelmezte az ott leírtakat, majd ugyanúgy elindult a lavina.
Ennyi a hithez való hozzáállásom, amíg valami fizikai bizonyíték nem győz meg, hogy Isten valóban létezik.
Biztos nagy zenerajongó vagy, de van esetleg más hobbyd is?

16 éves koromtól sportmotoroztam, de sajnos tavaly el kellett adnom a Yamaha R1-esemet, hogy legyen pénzem garázst építeni. Nehéz döntés volt, de mivel két éve van egy kislányunk, nincs is túl sok időm motorozni. A megfelelő biztosítási összeg egy rendes sportmotorra pedig hajmeresztő Svédországban, így ez is az eladása mellett szólt.
Amikor van egy vagy két szabad órám otthon egyedül, szeretek kicsit játszani az Xbox 360-nal olyasmi játékokat, mint Gears Of War, Prince Of Persia, Splinter Cell, GTA, satöbbi. No de nézzünk szembe a tényekkel: amikor már családod van, kutyád és egy ház, amiket gondoznod kell, akkor nincs túl sok szabadidőd. Azt kell mondjam, még így is marha elégedett vagyok az életemmel, sok jó döntést hoztam!:)

Hajas


A legutóbbi Memory Garden interjúnk itt olvasható.
A csapat előző lemezéről itt írtunk.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a MySpace-es oldaluk.