Sunday Fury – A realitás talaján
[2009-08-26] - tonto

Nemrég jelent meg a váci Sunday Fury legújabb lemeze, mely nekem annyira tetszett, hogy a lemezajánló mellé, kiegészítésként egy interjút is megérdemel. A kérdéseimre a gitáros Herczeg László válaszolt, roppant készségesen.

Bár nem gondolnám, hogy bemutatásra szorultok, de nálunk még nem szerepeltetek, így megkérlek, mutasd be a zenekart.

Márkus Levi énekes/gitáros, Urbán Tamás basszusgitáros és Kiss Geri dobos egy Numb nevű formációbon lehetnek ismerősek, melyben Galambos „Megasztár” Dorina is énekelt egy ideig. Jómagam pedig Herczeg László vagyok, gitározom a zenekarban, és hardcore körökben (Sedative Bang, Penalty Kick, Hardcore Jukebox, In Times Of War) bennfentes arcok ismerhetnek.

A Numb, az énekesnő személye miatt így elsőre nem tűnik metal zenekarnak. Hogy jött képbe mégis a keményebb stílus a többieknél?

Mind metal arcok voltak már akkor is, csak az valahogy így alakult nekik. Amúgy meg ez azt bizonyítja, hogy Dorina is hallgat rendes zenéket, vagy anno hallgatott.:) Egyébként a Numb is erősen rock zenekar volt. Aztán ők énekes, én pedig banda nélkül maradtam, a közös kedvencek nyomán pedig áttoltam hozzájuk a cuccomat (szomszédos helyiségben próbáltam előtte), hogy akkor toljunk valami "jóféle" muzsikát. Ez lett a Sunday Fury. A Numb idejében csináltuk az In Times Of War zenekart is Jakab Zolival, amiben Geri és Tomi is benne volt, csak ez megállt Jaki másik zenekara miatt... Tudod, az a Bridge To Solace vagy mi a szösz.:)

Nemrég jelent meg az új albumotok. Mennyire vagytok elégedettek vele, illetve miben látod a különbséget az új és a debütlemez között?

Egyelőre mindenki elégedett - nem telt el annyi idő, hogy objektíven fel tudjuk mérni az album hibáit. Az első lemez ösztönszerű volt, míg ez egy jobban kiérlelt meló eredménye. Több hatásunk érvényesült itt, mint az elsőn. Nem akartunk semmilyen szinten korlátokat szabni magunk köré, így szerintem változatosabb is lett ez az anyag. A számok közötti kis közjátékok adnak valamiféle ívet a lemeznek, míg az elsőn csak egymás után pakoltuk a számokat, és kész... Szóval tudatosabb, ez a legjobb szó rá talán.

Én is éreztem a változást. Például a gyorsabb témák régebben abszolút nem voltak jellemzőek.

Igen, akkoriban belőttünk egy vonalat, és azt jártuk körbe. Ezt viszont nem tudtuk volna sokáig csinálni, hisz olyan sokféle zenét hallgatunk, hogy akarva- akaratlanul előjönnek az ember témáiban a kedvencek hatásai, és úgy gondoltuk, miért nyessük le ezeket? Miért kellene egy tipikus stoner, vagy milyen lemezt csinálnunk? Mindannyian szeretjük a thrash/death metalt, a hardcore-t, a prog rockot, meg még a zenék ezer ágát. Valahogy így gondoltuk, és talán ezért lett elég változatos a lemez... Remélem, más is észreveszi.
Említetted a stonert. Itthon rendre viták alakulnak ki a körül, hogy mi számít déli zenének, mi stoner, mi nem stoner, és hasonlók. Szerinted a Sunday Fury-ra illik egy ilyen, vagy ehhez hasonlatos stílusi megjelölés?

Azt határozottan állítom, hogy nem lehet a SF-ra ilyet ráhúzni. Viszont, hogy mi a déli zene, mi a stoner... Szerintem nem rossz a zenei lexikális tudásom, de ebbe beletörne a bicskám. Igazából nem kellene ezzel annyit foglalkozni, csak kussolni és zenét hallgatni, játszani, koncertekre járni.:) Az a baj, hogy a nép legjavának szüksége van ilyen, és ehhez hasonló fogalmakra, hogy egy picit meg legyenek vezetve. Elnézést, ez lehet nem volt szép, de sajnos ezt látom. Abban a zenei világban, melyben eddig mindenki elutasította a tömegmanipulációt és az elüzletiesedést, most ez a jellemző. Szóval, a társadalom bekapta a rebellis zenét, mint olyat. Megrágta, megemésztette, majd kiköpte... Ezáltal olyanná vált, ami a fogyasztói társadalom szerves részét képezi minden "veszély" nélkül. Na de kicsit elkanyarodtam a kérdéstől. Tehát a Sunday Fury-ra nem illik semmi ilyesmi, és nem is akarjuk, mert ha valamelyik előregyártott dobozba beraknak, akkor esetleg nem mindenki érti majd a zenekart. Tudod, ha ezek stonernek mondják magukat, akkor minek ez a thrash rész? Miért nincsenek monumentális refrének? Satöbbi.

Úgy tudom, hogy az első anyagot házi körülmények között vettétek fel. Ez a pénz hiánya miatt történt, vagy pedig egyfajta koncepció volt?

Magyarhonban élünk, a pénz nyilván nem áll halmokban mögöttünk. Persze, hogy ez volt a legnyomósabb ok. Aztán persze belemagyaráztunk némi koncepciót is. Megvolt az a lehetőség, hogy felvegyük itthon, ezért ezt kihasználva teremtettünk egy olyan helyzetet, hogy hihetetlen szabadságban dolgozhattunk. Nem volt határidő, nem fenyegetett a veszély, hogy lejár a stúdió ideje, elfogy a pénzünk. Sok mindent ki tudtunk próbálni, és akkor melóztunk, amikor éppen tudtunk. Viszont az a lemez szarul is szólt. Most is így dolgoztunk: a dobokat a Denevérben vettük fel, minden mást pedig otthon. Aztán pedig elmentünk a Bakery-be Bogyóhoz, aki megkeverte. Ez a korong pedig – szerintem – nem szól rosszul.

Mennyire vevő a magyar közönség erre a fajta zenére? Esetleg vannak már külföldi tapasztalataitok?

Itthon nagy általánosságban vevők a népek erre a fajta muzsikára. Nyilván nem fognak több százan lejárni a bulikra, ezzel tisztában vagyok, de voltak jól sikerült koncertjeink, és persze rosszak is. Sajnos keveset játszunk, hiszen nem sok lehetőség adódik. Külföld pedig minden szempontból messze van tőlünk...
Játszottatok Budapesten a Down előtt. Gondolom, hatalmas élmény volt. Mesélj erről az estéről kicsit részletesebben!

Igen, nagyon nagy élmény volt. Kezdve azzal, hogy talán soha nem játszottunk ennyi ember előtt. Meg is voltunk lepődve a koncert végén, mikor felkapcsolták a villanyokat, hogy mennyien voltak bent (ezúton is köszönjük azoknak, akik vették a fáradtságot, és megnéztek egy ilyen "fingtarisznya" kis magyar brigádot a nagyágyúk előtt). Nagy sztorit nem tudok mondani a "sztárokról", mert nem nagyon mutatkoztak hátul. Meg aztán mi sem szoktunk csapódni senkihez. Most mit kérdezzek egy Phil Anselmotól? Mizu arc, minden oké? Hogy telt az elmúlt pár éved? Minek kérdezném? Írt szöveget kábé 10 lemezre, abból minden kiderülhet. Voivodék viszont kint "lábatlankodtak", tőlük még némi dicséretet is bezsebelhettünk a produkciónk miatt. Persze azt nem tudhatjuk, mennyire volt mindez udvariaskodás. A szervezés profi volt, a cuccunkat hagyták feltenni a külföldi technikusok. Egy magunkfajta kispályás csapat mi egyebet kívánhat még? A merch jól fogyott, sokan is láttak. Ámen.:)

Hogy születik egy Sunday Fury dal? Inkább próbatermi jammelésekből, vagy mindenki hozza a saját ötleteit?

Levi
és jómagam otthon agyalunk a témákon, aztán levisszük, és egybegyúrjuk. Sajnos elég kevés időnk van jammelgetni, de van mikor az is járható út.

Jó pár hatásotok egyértelműnek tűnik számomra, de kérlek, mesélj arról, milyen zenekarok inspirálnak titeket?

A közös kedvencek elég nyilvánvalóak: Black Label Society, Corrosion Of Conformity, Down, korai Slayer, Exhorder. Személy szerint mostanság elég fura zenéket hallgatok, nem tudom ezek mennyire érezhetőek az új CD-n. Jó az új Sunn O))), a Jarboe tetszik még. A Yob, valamint a Neurosis és a VHK inspirálnak még, főleg ha az ösztönösséget vesszük alapul. Hatalmas energiával dolgoznak ezek a zenekarok, ehhez szeretnék közelebb kerülni. Amúgy még Steve Von Till akusztikus lemezei pörögnek sokat. Levi egyébként most nagy Arctic Monkeys rajongó. Ez remélem sose fog hallatszódni a zenénken.:)
Mondj pár szót a zenekari felszerelésről! Milyen cuccokat használtok?

A dobokat nem tudom, sőt még a cintányérokat se. Az viszont szembetűnő, hogy Geri a szokásosnál kisebb, úgynevezett pikolo pergőt használ, de ezt is úgy üti, hogy majd szétmegy a fejünk, szóval próbán a füldugó/fülhallgató kötelező kellék. Tomi egy öthúros Fender Jazz Bass-t használ, Levi Diezel fejet egy Gibson Les Paul-lal. Apropó, most halt meg az öreg Lester Polsfuss. Isten nyugosztalja, nagyon jó kis szerszámot köszönhetünk neki. Én pedig szintén Diezel erősítőt egy ESP gitárral.

Szerinted mi a legtöbb, amit itthon, ilyen zenével el lehet érni? Mik az álmok, illetve mi a realitás?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. A realitás ma szerintem rettenetesen kiábrándító... Sok a koncert, olyan nyomulás van, mint még soha. Ráadásul egy-egy nagyobb név sem elérhetetlen koncert szempontból. Jelen helyzetben senki nincs jól eresztve pénzügyileg, tehát meggondolják a srácok, hogy mire verjék el a pénzüket. A klubhelyzet is egy rakás szar itthon, nincs pénz cuccokra (most hogy nem tudnak, vagy nem akarnak beletenni azt hagyjuk). Igazából a realitás az, ami most van. A Down előtt láttak pár százan talán, de elmegyünk egy vidéki klubba, és jönnek huszonketten. Aminek én örülök, mert lehetnének tízen is. Álmok? Levinek van erre egy jó mondata: ne álmodozzunk, mert az felesleges elvárásokat szülhet. Én örülnék, ha lenne egy fix bázisú rajongótáborunk, és a koncerteket ki tudnánk hozni nullára. Sajnos ezt a zenét nem szereti a média, így nagy terveket nem is kovácsolunk. Megy ameddig élvezzük, és van rá időnk.

Van valami nem mindennapi zenekari sztorid, amit szívesen a közönség elé tárnál?

Nincs. De tényleg.:) Mondjuk egyszer egy klubba lejött Csihar Attila, pont aznap ott játszottunk. Bejött a koncert elején, és végignézte a műsorunkat. Akkor és ott én ezt úgy értékeltem, hogy nem lehetünk szarok, ha egy ilyen underground arc is végig bírta nézni. Ez engem inspirált, mert jellemzően itthon a kis szemétdombon megy a kakaskodás, meg a szarkeverés, erre egy ilyen sztori megesik velünk. Oké, van akinek ez semmit se számít, én viszont ezt a fent említett módon értékeltem, mert Csihar az egyetlen talán, aki nemzetközi elismerést bírt kivívni úgy, hogy szigorúan kerülte a mainstream világot, és a saját ösvényén haladt. Ezt a respektet nem lehet elvitatni tőle.
Végezetül: van–e valamiféle közérdekű információ, amelyet mindenképp el szeretnél mondani?

Szeptember 28-án a Tilos Rádió Gorezone című műsorában hallhattok egy interjút velünk, valamint szeptember negyedikén Funeral Of Doom fesztivál a Kék illetve Vörös Yukban. Lesz október 24-én egy lemezbemutató koncertünk ugyanott a Haw és a Shapat Terror társaságában, továbbá tartunk egy patrióta megmozdulást is, azaz Vácon, a szülővárosunkban is lesz egy lemezbemutatónk november 21-én. A legfontosabb azonban, hogy kijött az új lemez. Vegyétek, vagy töltsétek... A franc bánja.:) Közben felkelt a kisfiam, úgyhogy megyek apukásat játszani.:)

tonto


Az előző Sunday Fury lemezről itt írtunk.
Belehallgatáshoz pedig itt a Myspace-es oldaluk.