Vomitory – A mészárlás öröme
[2009-11-02] - necroticus

Hát, jó sokáig kellett várni, mire befutottak az e-mailben feltett kérdéseimre adott válaszok a svéd Vomitory-tól, de végül csak kézhez kaptam a cuccot. Kiderült, hogy időközben becsúszott egy Európa turné a fiúknak, azért tartott ennyi ideig a dolog. Sebaj, Tobias Gustafsson dobos minden részletre kiterjedően, magabiztosan, mégis kedvesen reagált az általam feldobott témákra.

Először is, hadd gratuláljak a Carnage Euphoria-hoz! Milyenek a visszajelzések? Elégedettek vagytok?

Nagyon szépen köszönjük. A reakciókról csak annyit, hogy egyszerűen elképesztőek! Az emberek tényleg szeretik ezt az albumot, és briliánsnak tartják a produkciót. Nem arról van szó, hogy nagyon megváltoztattuk volna a stílusunkat – dehogy! - inkább úgy fogalmaznék, hogy sokkal több van az új anyagban. Néhány helyen lassítottunk a tempón, többször, mint egyébként szoktunk, és jót tett a zenénknek, így most nagyon „vomitory-san” szól. Mind nagyon elégedettek vagyunk az elért eredménnyel, és azt hiszem, sikerült felülmúlnunk az előző cuccunkat is, ami szintén egy jó lemez volt.

A CD megjelenése előtt mindenféle rémhírek terjedtek el, hogy az új anyag sokkal tisztább és dallamosabb lesz. Ez alatt mit értettetek?

Nos, ez nem azt jelenti, hogy akkor most átfordulunk abszolút dallamosba, de az tény, hogy ezúttal több melódiát használtunk fel a dalainkhoz, mint általában. Több változatosságot szerettünk volna a zenénkbe csempészni, de persze továbbra is nyomjuk a Vomitory-féle death metalt. Szerintem ezek a lassabb és súlyosabb részek különösen jól sültek el. A dalaink sokkal érdekesebbek lettek, és jobb is őket játszani.

Melyik a kedvenc számod az új albumról? És melyiket szereted a legjobban játszani a színpadon? Miért?

Ezt természetesen nagyon nehéz megmondani, mivel az összes dal a szívemhez nőtt, de azt hiszem, a The Carnage Rages On, a Serpents és a Ripe Cadavers lettek a legkedvesebbek számomra. Mindet játsszuk élőben is, és tényleg jók, de élőben talán a Ripe Cadavers-t szeretem a legjobban, mert az valami kibaszottul groove-os. Nagyon úgy fest egyébként, hogy ez a dal amúgy is közönségkedvenc, mert mindig nagy zúzás van rá a koncerteken.

Mit gondolsz, mi a legnagyobb különbség a Carnage Euphoria és a Terrorize Brutalize Sodomize között? Szerinted melyik a népszerűbb a rajongók körében?

Fogalmam sincs, hogy melyik lehet népszerűbb, de amikor nemrégiben megjelent a Carnage Euphoria, úgy tűnt, ez a népszerűbb korong. Én személy szerint úgy gondolom, hogy a mostani anyag valóban jobb lett, mint az előző, de csak egy hajszállal, mert az én szememben mindkettő remek lemez. Az alapvető különbséget a két album között talán azok a dolgok jelentik, amiket már említettem, hogy sokkal változatosabb az anyag és a produkció, valamint az artwork is teljesen más lett. Szerintem a top borítónk mindig is a Terrorize lesz, amilyen brutális és beteg.:) Persze a Carnage Euphoria-t is nagyon szeretem. Az szimplán death metal, csakúgy, mint a Vomitory.

A borító tényleg nagyon más, mint amit a cím sugall. Ki a felelős érte?

A borítót Killustrations csinálta. Régóta nagy rajongói vagyunk a művészetének, és végre rá tudtuk venni, hogy a mi lemezünknél is közreműködjön. Elég sok időbe került, de azt hiszem, nagyon jól sült el a dolog. Nagyon egyszerű, de művészi és stílusos, 100 % death metal. Szeretem ezt a nyers és durva borítót, mert különbözik az eddigi artwork-jeinktől.
A Carnage Euphoria-nak van egy speciális változata is, néhány élő anyaggal az elmúlt 20 évből. Kérlek, mesélj erről egy picit! Melyik a kedvenc videód? Miért?

A bonus DVD, ami egyben az új cucc limitált digipak verzióját is tartalmazza, a Dead&Drunk For 20 Years címet kapta. Egy csomó különböző clipet tartalmaz a saját archívumunkból, és részleteket a legelső koncertünktől, még 1990-ből, egészen a mostani Vomitory-ig. Egyéb koncertek, stúdiózások és turnék is láthatóak rajta. Elég underground feelingje van a nyers képvilág és hangzás miatt, de nagyon klassz, és bemutatja, hogy az első 20 év valóban remek volt. A kedvenc videóm az egyik első koncertünk egyikéről származik, mert a show alatt eszméletlen hangulat uralkodott. Úgy emlékszem rá, mintha tegnap lett volna.

Van valami meredek sztorid a turnézásról, a rajongókról, vagy a koncertekről? Melyik volt életed legjobb bulija?

:) Természetesen egy csomó őrültség történt az elmúlt években. Ember, mi már rengeteg béna koncertet adtunk a múltban vagy miattunk, vagy a helyi hangosító srácok (ez egy nagyon széles körben elterjedt probléma), vagy a közönség miatt. Egyszer, még a nagyon korai időkben, az én szülővárosomban, Karlstadban tartottunk egy bulit, ahol annak ellenére, hogy csináltunk előtte beállást a helyi hangosító csávóval, a retardált barom valami szar diszkózenét nyomott a monitorjainkba a saját hangszereink helyett.:) Iszonyatosan elbaszott volt! Így utólag röhögünk az egészen, de ott akkor nagyon be voltunk pöccenve, és nem hiszem, hogy az a hangosítógyerek valaha is elfelejt minket.:) Persze néhányan a rajongóink közül is lég furcsák tudnak lenni, de mindig barátságosak és kedvesek. Az egyik kedvenc bulim idén volt Németországban a Summer Breeze fesztiválon. A nagy sátorban játszottunk, ami tömve volt, tehát úgy cirka 5.000 embernek toltuk, és még néhány száznak a sátor előtt, akik nem fértek be. A tömeg reakciója valami hihetetlen volt, és hiszem, hogy mint banda azóta sem kaptunk ilyen elismerést.

Úgy hallottam, szeretitek a piát!:) Amikor esemény van, erősre iszod magad, vagy inkább a csendes gyilkos figurát játszod?

Határozottan nem vagyunk csendesek, mikor iszunk, de nem fordítjuk ki magából a világot, ahogyan régen szoktuk! Tudod, felnőttünk, de azért időnként a körülöttünk lévő ártatlan emberekre engedjük a démonainkat.:)

Van civil állásotok?

Grafikus vagyok egy tervező cégnél. Elég jó meló, kreativitást igényel. Nagyon nehezen csinálnánk pénzt csak a bandából. Az a kevéske, ami innen jön, megy is vissza a promo cuccokba, utazásba, ilyesmi. A többiek a bandából: Peter villanyszerelő, Urban ipari mosodában dolgozik, Erik pedig egy építőipari boltban.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Többnyire a családommal vagyok, nem is nagyon jut másra idő. Amikor nem ez a program, akkor dobolok, gitározom, vagy bármit, ami a zenével, vagy a Vomitory-val kapcsolatos. Néha olvasok is.

Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével? Volt valaha hangszeres tanárod?

Nagyon korán beleszerettem a muzsikába, rengeteg gyerekzenét hallgattam, doboltam az edényeken a fakanállal, bandákat rajzoltam, ahogy játszanak a színpadon, kartongitárokkal utánoztam a nagyokat, ilyesmi. Amennyire vissza tudok emlékezni, mindig is dobolni akartam, és tulajdonképpen a legtöbb álmom a Vomitory-val valóra is vált. 13 éves koromig nem sikerült elkezdeni a dobolást, azóta is kettős a dolog, dobolok és gitározom is. Igen, párhuzamosan gitároztam és vettem dobórákat, tanultam kottát olvasni, de mindezt csak néhány év aktív játék után. Ezeken az órákon nem a szerkót büntettem, de rengeteg sulykolás, meló volt. Őszintén megvallva, messze nem annyi, mint amennyire ma szükség van. Sokkal többet tanultam az Agent Orange –et hallgatva.Mit gondolsz a mostani skandináv metal színtérről? Van kedvenced az újoncok közül?

Őszintén, nem vagyok igazán képben azzal, mi is történik a svéd vagy skandináv metal színtéren, de ahogy tudom, még mindig nagyon erős és színvonalas a felhozatal. Legalábbis a svédek! Nincs annyi koncert, mint amennyit szeretnénk, de még így is boldog vagyok. Nem járok annyit koncertekre, mint régen, elég bandát látok a fesztiválokon, amikor mi is játszunk. Gondolok itt a Facebreaker-re, a My Own Grave-re vagy a Vicious Art-ra , mind svédek és óriásiak!

Tudom, hogy ez nem a Te stílusod, de mit szólsz Varg Vikernes szabadulásához?

Abszolút leszarom. Ő egy szomorú ember. Van néhány Burzum lemezem, de soha nem voltam oda igazán a bandáért, néhány számuk tetszett. Van néhány felvételem tőlük válogatásokon, és ahogy én látom, a mai bakelitek sokkal rosszabbak, mint amikor anno megvettem őket.

Mit gondolsz a mai igazságszolgáltatásról?

Azt, hogy kurva gyenge! Legalábbis itt Svédországban az. Iszonyatosan dühítő látni pedofilokat, gyilkosokat, erőszaktevőket és a többi szemetet, ahogy megússzák, mit mondjak, két évvel. Egész kibaszott életükre be kéne őket zárni, vagy a legdurvább esetekben végezzék ki őket! Így egy csomó adót is megspórolnánk, azokra az emberekre lehetne költeni, akik TÉNYLEG megérdemlik: az öregekre, a betegekre vagy a gyerekekre! Imádom Svédországot majdnem minden tekintetben, de a rendszer egy vicc. Legalább a megfelelő embereket tennék rács mögé! Ha elcsalsz egy kis adót, lehet, hogy több időre varrnak be, mint ha valakit halálra versz, nem viccelek! Szemet szemért!

Mi a helyzet a nyárral? Vannak ilyentájt is fellépések?

Igen, öt fesztiválon voltunk ezen a nyáron. A Death Festen Németországban, a Suffering Life-on és a Summer Breeze-en szintén ott, valamint az osztrák Kaltenbach-on és a csehországi Brutal Assault-on. Tök jó volt kiállni, és újra játszani most, hogy megjelent az új cucc. Jó volt látni az emberek reakcióit az új dalokra, ami pozitív volt. A Summer Breeze-en volt a legjobb közönség, na, ők aztán tényleg elképesztőek voltak, de a Brutal Assault-osok sem maradtak szégyenben.

Mikor turnéztok ezzel a lemezzel?

Pont most csináltunk egy egyhónapos Európa turnét a Malevolent Creation-nel, az olasz The Modern Age Slavery-vel és a brit Ditchcreeper-rel. Nagyon klassz és sikeres turné volt. Jól éreztük magunkat együtt a többi bandával útközben, és klassz volt találkozni vaamint beszélgetni a rajongókkal a Carnage Euphoria-tól kezdve a svéd rénszarvasokig. Remélhetőleg több turné is összejön jövőre. Már beszéltünk pár zenekarral, és reméljük, hogy majd kisül belőle valami jó.
Mik a terveitek a jövőre nézve?

Mostanában kezdünk neki az új dalok írásának. Már egyszer nekiálltunk, de akkor nem fejeztük be. Most tartunk ott, hogy össze is rakjuk őket. A terv az, hogy megpróbálunk összehozni még egy turnét jövőre, aztán csinálunk pár nyári fesztivált, és következő ősszel már itt is lesz az újabb lemez.

Van valami üzeneted a magyar rajongók számára?

Egyelőre fogalmam sincs, mikor játszunk Magyarországon, de nagyon örülnénk neki, különösen azért, mert még sosem jártunk Nálatok. Úgy hallottam, hogy meglehetősen jó a színtér ott, vagy nem? És végül, de nem utolsósorban, a magyar lányok eszméletlenül dögösek!!! Csekkoljátok a Carnage Euphoria-t, ha valami súlyos, brutális és grooves-os death metalra vágytok Svédország egyik legrégebbi death bandájától!

Köszönöm szépen, és sok sikert kívánok Nektek!

Nagyon szépen köszönjük az interjút és elnézést kérek, hogy ilyen sokáig tartott, mire megválaszoltam. Egy Európa turné közbejött...:)

necroticus


Az előző Vomitory lemezről itt írtunk.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a Myspace-es oldaluk.