Wall of Sleep - Az első interjú!
[2002-09-09] - Hajas

Amikor meghalt szegény Mood zenekar, akkor ragaszkodtam hozzá, hogy az egyik utódzenekar, a Wall Of Sleep nekünk adja legelső interjúját, mely annyira friss, hogy kivételesen még zenekari fotókkal sem szolgálhatunk, de azt hiszem, ezúttal megbocsátanak emiatt olvasóink. Áldozatom Holdampf Gábor énekes (ki más?) volt.

Helló Gábor, ha nem haragszol, először szeretnélek a Moodról faggatni. Hogy gondolsz vissza ma, nem sokkal a feloszlás után a csapatra? Hiányzik még egy kicsit?


Az a helyzet, hogy szinte rögtön belefogtunk Sinyivel a Wall of sleep elindításához, és ez lekötötte, le is köti a fölösleges energiát, így nem hiányzik. Szép volt, jó volt, de ma is azt mondom, hogy a lehető legjobb döntés volt, hogy ott és akkor hagytuk abba ...

Nem tudod, mikor jön ki a búcsúbulis videókazetta, a Slow Down CD-vel összegyúrva?


Ezt nem tudom, csak kósza híreket hallottam, de semmi konkrétumot.

Térjünk rá az aktuális kérdésre. A Mood után összehoztad a Wall Of Sleepet. Füleki Sanyi gitáros egyértelmű, de hogyhogy a Convoyos Greff András lett a másik gitáros, és hogy jutott eszedbe visszahívni Fecskét, a régi Mood bőgőst? Szolcsány Szabolcs dobost ismernem kéne valahonnan?


Ez nem egészen így volt, hogy "összehoztam", hiszen Sanyival közösen akartunk tovább dolgozni, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy mi együtt folytatjuk. Tehát ugyanúgy ketten kezdtük el a zenekart "toborozni" mint a Mood-ot annak idején. Az első terv az volt, hogy csak állandó kisegítő zenészekkel, konkrét anyagot csak ketten elkészítve fogunk dolgozni. Ekkor jött az ötlet, hogy a Neck Sprain csatlakozhatna hozzánk, emberileg és zeneileg is jól megértjük egymást. Örömmel vállalták,de mivel Bánfalvi Sanyi más irányú elfoglaltsága miatt még a saját csapatukra is nagyon nehezen tudtak időt szakítani, mi meg már szerettünk volna dolgozni egy komplett zenekarral a már elkészült dalokon, így sajnos le kellett mondani az együttműködésről. Időközben annyiban módosult az elképzelésünk, hogy teljes állandó zenekart szerettünk volna már, állandó tagsággal és folyamatos munkával, nem csak "kampányszerűen", mert így sokkal kiforrottabb dolog születhet.
Ezt pedig tényleg nem tudtuk volna velük megoldani az előbb említett okok miatt. Elkezdtünk dobost, meg bőgőst keresni, de igazából nem találtunk olyan embereket,akiknek ez a zene tényleg szívügyük lenne. Aztán gitáros poszton valahogyan felmerült Greff (Riff:-) András neve, hiszen ő ugyanolyan fanatikusa a stílusnak, mint mi.Nyakig benne van ebben a fajta zenében, nem kell neki magyarázni, hogy miről van szó. Megtanulta a dalokat, és ő lett a másik gityós. Szása (Szolcsányi Szabolcs) pedig szintén adta magát, több mint 10 éve ismerem, Hoffer Petivel ők csinálják a dobsulit Sopronban. Ő is a mi emberünk, minden vonatkozásban és Ferkóval is sok-sok éve zenélgettek együtt, összeszokott párost alkotnak. Nagyon örültünk neki, hogy Ferkó visszatért:)!

A Mood rajongók még nem hallották -sőt még én se- a Wall of Sleep mostanában elkészülő anyagát. Mit lehet elmondani erről a pár dalról? Marad a doomos vonal?


A Mood-nál súlyosabb kissé a zene, talán mélyebb egy kicsit, ízig-vérig doom. Mondjuk túl nagy meglepetésre nem lehet számítani a Moodhoz képest, hiszen mint ott (volt), itt is Sanyi a leginkább meghatározó, ami a zenei oldalt illeti.

Tudom, korai a kérdés, de jövőre kijön az első album? Van már esetleg valami megállapodás egy kiadóval is?


Semmi konkrétum, csak annyi, hogy a hónap végén felveszünk 4 dalt, ami meg fog hivatalosan jelenni, és ezzel nekifogunk a külföldi promóciónak is. Aztán majd kialakul.

Mik a további tervek? Koncert, turné, ilyesmi?


Turnézni itthon nem lehet. Hol? A klubhelyzet siralmas, de ezt már annyiszor elmondtuk...Ott játszunk csak, ahol a feltételek adottak ahhoz, hogy színvonalas produkcióval tudjunk előállni. Semmi kocsmabuli. Ha két buli lesz csak évente, akkor kétszer játszunk. Ősszel, de legkésőbb a tél folyamán színpadra állunk. A gödöllői doom buli december végén már biztos. De ha jön valami normális lehetőség, akkor játszunk már előbb is. Meglátjuk.

Nemrég nagy lelkesen közölted velem, hogy szó van egy Flag of Doom 3-ról. Milyen bandát tervezel a Spirit Caravan és a Crowbar után elhozni? Tudunk esetleg már valami konkrétat?


Ez sem csak az én személyes ügyem, illetve annyiban igen, hogy a zenekarokkal én vettem fel a kapcsolatot, egyeztettem, de nem én "hozom" a csapatokat. Ahhoz mindkét esetben kellett az anyagi háttér, amit én nem tudok biztosítani. Ehhez komoly segítők kellenek, mint ahogyan az első bulit Somogyi Petiékkel, a másodikat meg Kriszt Ákossal csináltuk. Ők bonyolították le a dolgokat, meg Kolosék is rengeteget melóztak az első koncert megvalósításáért. Konkrétum még nincs, de az biztos, hogy lesz buli.

Nem tudom, mennyire tartod a kapcsolatot a Touble-os srácokkal, de érdekelne, hogy mit tudsz róluk? Hallottál már esetleg új dalfoszlányokat? Szerinted mennyire "pénszagú" az újjáalakulásuk?


Ron Holznerrel tartom a kapcsolatot és nyaggatom új hírekért folyamatosan. Szerencsére a barátnője mindig "súg", ha megtud valamit és rögtön válaszol Ron helyett:) A következő hetekben nekifognak elkészítik az új albumot. A tervek szerint jövőre átjönnének, szó van a Wacken fesztiválról, ahol egyébként idén is játszott Ron, Dave Chandler (ex-Saint Vitus) és Barry Stern (ex-Trouble) társaságában, a Debris nevű csapatban. A Saint Vitus jövő évi felbukkanása is valószínű, ugyanott. Ron különben bőgőzik még a Place of skulls-ban is Wino-val, meg Victor Griffin-nel, most szállt be a napokban. Ott is lesz lemez jövőre, meg európai bulik is. Úgyhogy jövőre lehet tervezni megint:)
Pénzszagú???????? Ezt ugye nem gondolod komolyan... Aztán ki fizetne? Ez a zenekar annyit szívott erkölcsileg-anyagilag, mint kevesen. Egyébként szégyen, hogy nem jutottak sehová szinte, amikor egy rakás szarabbnál is szarabb csapat elért komoly sikereket...

Úgy tudom, John Perezzel is gyakran e-mailezgetsz. Nem tudod, mi van a Solitude Aeturnusszal? Már jó ideje ígérik az új albumot...


Nem tudom. Annyit tudok, hogy ő volt a turnémenedzser az Electric Wizard amerikai turnéján, aminek a végén feloszlottak - azóta, úgy tudom, visszavonták a dolgot. Az is egy igazi sikeres doom-turné lehetett:)

Mindig meg akartam kérdezni, és kíváncsi vagyok, milyen választ fogok kapni arra, hogy Te csak a sabbathista doom zenékre gerjedsz, vagy szereted az epikusabb bandákat is? Mi a véleményed a Memory Gardenről, a fentebb említett Solitude Aeturnusról és a Candlemassről?


Én ezt az epikusabb dolgot nem nagyon kedvelem... A Candlemass-t még leginkább, a Messiah Marcolin-nal készült lemezeket. Én a Sabbathista vonal híve vagyok, ahogy mondod:)!

Nem Te vagy az első, akitől ezt megkérdezem, de szerinted miért épp a Doom a legkevésbé népszerű stílusa a metalnak?

Talán mert itt nincs semmi olyan felszínes dolog, amibe rögtön bele lehet kapaszkodni és két perc alatt tömegcikké lehet tenni...Se "frissen mosott, repkedő hajak" (max. zsíros:)), se babaarcú műrockerek, se gördeszka, se bmx, se ultramodern sportuccok, se idióta álarcok. Nem tűnik fel elsőre semmi, ha csak felszínesen figyeled. Csak a zene van. A súlyos mély hangok, meg a vonszolós tempók... Ez vagy elkap rögtön, vagy soha nem talál meg.

Némileg kötődik az előző kérdéshez, hogy véleményed szerint miért épp az igénytelen zenékre vevők a magyar metal rajongók? Miért akar a döntő többség jó bandák helyett tántorgó, vén alkoholistákat látni a színpadon, és mi az oka, hogy ezzel párhuzamosan a jobb csapatok üres klubokban küzdenek, szinte nulla elismeréssel?


A biztosra megy mindenki. Ezért. Sajnos. Tetszik, vagy nem teszik, ez van.

Mit üzensz olvasóinknak?
Örülök, hogy vannak.

Hajas