Cross Borns - A gyűrűk urai!
[2002-09-21] - Avenger

A Cross Borns mára kishazánk metal színterének egyik vezető szereplőjévé nőtte ki magát. De feleslegesen körvonalaznám az együttest (lévén, hogy nem mondanék újat vele) úgyhogy inkább a múltról, jelenről, jövőről és sok minden másról beszélgettem Somlói Ferenc zenekarvezetővel.

- Hol is kezdjem... Veszelovszki Máté (basszer) helyett Nagy Viktor érkezett a csapatba. Hogy is volt ez?
- Máténak kislánya született, szóval családi oka volt a dolognak, de azóta is jóban vagyunk természetesen! Viktor pedig már régóta társunk volt a The Stone-ba (R.I.P), úgyhogy természetes volt, hogy ő jön át.

- Egy nagyon jól sikerült többszereplős magyar nyelvű metal opera után mi lehet egy hazánkbeli bandának még cél?
- Szeretnénk lezárni a Tolkien ciklust, de teljesen a témától azért nem szakadunk majd el. Cél mindig van, nekünk ez az élet, egy álom a Cross Borns!

- Belevágnál még egyszer egy ilyen monumentális alkotásba?
- Természetesen, minden további nélkül.

- Akkor nem vette ki teljesen az energiát belőletek?
- Hát nem volt egyszerű, főleg ugye a jogi akadályok miatt. De végül a kiadó segítségével ezt is sikeresen hárítottuk. Számunkra nem éppen a legkedvezőbb megegyezés jött létre, miszerint a mainstream médiában nem szerepelhetünk (Rádioban, vagy TV-ben) Így többek között a TV2 és az RTL-Klub reggeli műsoraiba szóló felkérését is vissza kellett utasítanunk.

- Hát igen, nem kis várakozás előzte meg a megjelenést... Megkérdezhetem, hogy a finanszírozás hogyan működik nálatok?
- Persze, csaknem 70%-át a kiadásoknak mi álljuk. Mindannyian dolgozunk a Cross Borns mellett. Zenélésből - underground szinten - nem lehet megélni, és ezt mi nem is erőltetjük, tisztában vagyunk vele. Ennek ellenére élvezzük nagyon, és megyünk tovább a magunk kis ösvényén.

- Készül klip valamelyik Tolkien ihlette dalra?
- Készült egy az Acélgályat reklámozó clip, de mi magunk is dolgozunk egy sajáton. Már 50%-ban készen vagyunk. Volt forgatás erdőben éjjel, fáklyákkal, talpig bőrben... gondolhatod... :)

- Tényleg, milyen volt a Dunán zenélni?
- Maradandó élmény. Szokatlan volt, de nagyon élveztük! Ugye a Dunának alapban volt egy hangulata, és ehhez jöttek még Mezőtárkányi "Arcok Álruhában" színjátszó kör tagjai teljes Gyűrűk Ura felszerelésben! Velük együtt az egész hajó zengte a dalokat. Ők különben elkérték tőlünk az album kareoke változatát és maguk színpadra vitték az egészet, énekkel,
jelmezekkel, mindennel. Fantasztikusak.

- A Gyűrűk Urán kívül milyen filmeket kedvelsz még?
- Braveheart, Mátrix, Szárnyas fejvadász,Holló... De itt van pl. a Gladiátor amit pont akkor láttam amikor a Dreamland szövegein dolgoztam. Nagy hatást tett rám...

- Kedvenc városod?
- Tatabánya, Győr, ott rengeteg barátom van. Szeged, Debrecen és Eger is gyönyörű. Sajnos ezeken a helyeken még nem játszottunk. Nem akarunk klubturnét csinálni, inkább mindenhol színpados, látványos fellépéseket akarunk, ahogy azt kell. Ennek is eljön az ideje. És ott van még Pécs! Igazán csodálatos hely, sok fanatikus CB rajongóval. A közelében egy Kán nevű helyen dolgozom éppen, és nemrég az új művház felavatóján játszottunk. Rajtunk kívül Ír népzenét játszó együttesek szerepeltek, szóval öltönyös úriemberek ültek előttünk, de a végére tőlük is sikerült elismerést kivívnunk.

- Van hobbyd a zenén kívül?
- A hobbim a könyvolvasás, zenehallgatás, zeneírás, mozi, jó filmek és ugye a nagy szerelem a SZEREPJÁTÉK! Ebből soha nem fogok kinőni.

- Mik az aktuális kedvenc lemezeid, nótáid?
- Blind Guardian: ÖSSZES, Rhapsody: ÖSSZES, Therion: VOVIN, Iron Maiden: ÖSSZES, Cradle Of Filth: MIDIAN, Dimmu Borgir: Utolsó albuma, Tobias Sammet: AVANTASIA I-II, Nightwish: ÖSSZES, MDB: ÖSSZES

- Család és a Cross Borns hogyan egyeztethető össze?
- A kettő tökéletesen kiegészíti egymást. Ők azok, akiktől a legtöbb támogatást kapom a Cross Borns közönségén kívül.

- A másik zenekaroddal, a The Stone-val mi van?
- Hivatalosan feloszlott. Túl sok volt már a zenei átfedés, ráadásul a Viktor ugye átjött a Cross Bornshoz is. Tibcsinek is ott az Ideas szóval ezt a döntést meg kellett hozni.

- Kanyarodjunk vissza a Cross Bornshoz. Teljesen áttértetek a Magyar szövegekre?
- Nem, dehogy! Kezdetben kizárólag Angolul működtünk, de egyértelmű - és elég nagy - igény mutatkozott a magyar szövegekre, ezért ezentúl minden anyagunk két nyelven fog megjelenni, dupla CD formájában. Így a honi igényeknek is megfelelő és külföldre is tudunk vele nyitni. A nótaírást ez annyiban érinti hogy Magyarul írjuk először a szövegeket.

- Mesélnél az új anyagról? Mikorra várható?
- 2003 márciusára tervezzük az új anyag megjelenését. A Dreamland nagyvonalakban az álmok világáról, az emberek álmairól, rémálmairól szól. Egy laza koncepció adja az alapot, ami egy gyermek felnövésének állomásait mutatja be. A szövegek sötétek, nagyon mélyek lesznek, teljesen nem szakadunk el az eddigiektől, mégis sok újdonság lesz benne.

- Akkor bízhatunk még bennetek...
- Feltétlenül!

Avenger