Shadows Fall - The War Within

Kiadó: Century Media
Együttes: Shadows Fall
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Vitán felüli kérdés, hogy a Shadows Fall tavalyi albuma, a sikeres The Art Of Balance után az új anyag tovább fogja erősíteni a zenekar ázsióját.

A gyilkos hangzású The War Within ugyanis hasonló, mint elődje, bár az előző koronghoz képest most nincsenek átvezető trackek, vagy feldolgozás, csak tíz, slágeresen zúzós nóta. Brian Fair pedig, ezúttal már szinte alig használja durvább hangját, ami -az ikergitárok mellett- újabb erény lehet a konzervatívabb headbangerek számára.

Aki tud olvasni a sorok között, az talán már ki is szúrta, mi az egyetlen gondom a lemezzel: a kiszámíthatóság. Nagyon emlékezetesek a refrének, és döngetnek a riffek, de mégis úgy érzem, a Shadows Fall egy kicsit steril lett. A fiúk, egyre inkább a hagyományosabb metal felé tendálnak, mint ahogy például a Killswitchék se nevezhetőek ma már metalcorenak. Még csak azt se mondom, hogy a SF, vagy a KSE letisztulása nem őszinte - bár ettől még nem helyeslem, ha egy karcos, szőrös banda profivá, de sterillé és kiszámíthatóvá válik.

Ezt leszámítva, persze hibátlan a lemez, hisz Matt Bachland és Jonathan Donais cefetül riffelnek és ikerszólóznak, a korongból pedig csak úgy árad az energia. Amit pedig ez a Jason gyerek összekalapál, az nagyon komisz. Minden szkepticizmusom ellenére el kell ismernem, hogy a The War Within bizony egy kemény munkával összerakott, igényes lemez.

Metalcore rajongók, illetve extrém fejek csak ésszel közeledjenek ehhez az albumhoz -vagy még úgy se-, de a tradícionális, dallamos power/thrash hívei joggal fogják isteníteni ezt a korongot, pláne a limitált kiadású, bónusz DVD-s verziót.