Static-X - Beneath... Between... Beyond...

Kiadó: Warner
Terjesztő: Mton
Együttes: Static-X
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Értékelés: Nincs pontozva

A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetését a los angelesi banda harmadik, Shadow Zone című alkotása okozta. Wayne Static és társai egy csapásra élére törtek az ipari cybermetal iránynak, amit a kilencvenes években még a Ministry, White Zombie, valamint a Fear Factory uralt. A Static-X az előbbieknél metalosabb, az utóbbinál pedig több techno/elektro és dallamos részt tartalmaz. Bár a lemezeladások alapján még nem a tavalyi album a legsikeresebb, viszont a tagcserékkel töltött idő után megállapítható, a mostani négyes a legerősebb az eddigiek közül.

Vélhetően a turnézással töltött hónapok után döntöttek úgy Staticék, hogy a kis pihenő alatt se tűnjön feledésbe a név - így összeállították ezt a kiadványt, kizárólag eddig máshol, vagy soha meg nem jelent felvételekkel, demókkal, remixekkel. Szóval ez egyértelműen a hardcore rajongóknak szól, akik el se tudnak képzelni egy új napot a Bien Venidos után berobbanó Get To The Gone energiája néllkül.

Nagyon ízléses tálalású a válogatás, a borító is informatív, minden egyes tétel felvételi helye, megjelenési ideje, feljátszói szerepelnek rajta. Ez mondjuk elvárható egy magára valamit is adó zenekartól. Emellett a borítón a jelenlegi csapat tagjai láthatók, vagyis úgy tűnik, igen összeért ez a társulat.

Más anyagokkal szemben nem elsősorban kronológiai sorrendet alkalmaztak. Elsőként az eddig meg nem jelent saját dalok szerepelnek, mint a Deliver Me, Anything But This, S.O.M., Head. Ezek a szerzemények - bár egyáltalán nem rosszak - érthető módon nem annyira erősek, mint az eddigi sorlemezekre került társaik. Megfigyelhető, hogy Wayne a későbbi dalokon egyre több, különböző hangszínt használ, ami feldobja a szikár alapokat. Mert zeneileg arra is jó bizonyíték ez az extra anyag, hogy a srácok már kezdetektől fogva előre haladnak a megkezdett úton. A Tripp Eisen beszállása óta rögzített számok pedig több húzós, ritmikailag változatos részt tartalmaznak - ezt csak üdvözölni tudom.

A remix részleg a So Real, Crash, Push It számokkal kezdődik, de itt szerepel a Paul Barker (ex-Ministry) féle I'm With Stupid, valamint a Burton C. Bell vendégszereplésével felvett Burning Inside. Két feldolgozást is hallunk tőlük: az egyik a Black Sabbath Behind The Wall Of Sleep klasszikusa, a másik a Ramones Gimme Gimme Shock Treatment. Mindkettőt sikerrel staticesítették, simán belefér saját repertoárjukba.

Ezután következik a demo zóna, ahol a még stúdióra készülő Static-X dobgéppel, eleinte 16 sávos magnóra, majd Tascam digitális felvevőre rögzítette az I Am, Love Dump, Get To The Gone, New Pain és Otsegolectric trackek őseit. Az ötletek már ott lapulnak ezekben a felvételekben, de összehasonlítva a stúdióverziókkal, azokon sikerült kihozni belőlük az itt még csak szundító 100 százalékot.

Ebből talán sejthető, hogy itt a Static-X-et már ismerők csemegézhetnek igazán, az ismerkedést feltétlenül a Shadow Zone-nal kell kezdeni. Ennek fényében picit céltalannak érzem a kiadványt - nem tudom, Magyarországon hány embert fog meg a los angelesi kvartett kietlen és sivár hangulatot árasztó zenéje. Úgy gondolom, kár sutba dobni ezt a bandát, igazán megérdemlik az elismerést.

A fanek mellett ajánlom minden elvakult FPS őrültnek, a most kiszabadult Doom 3 mellé tökéletes kísérőzene. Egyből gyorsabban rohan tőle az ember, sorra szedi le az ellenfeleket. Vagyis igazi cyber'n'roll, igazi életrekelt antiutópia.


1. Breathe
2. Deliver Me
3. Anything But This
4. S.O.M.
5. Down
6. Head
7. So Real
8. Crash
9. Push It (JB's Death Trance Mix)
10. I'm With Stupid (Paul Barker Remix)
11. Burning Inside (Feat Burton C Bell From Fear Factory)
12. Behind the Wall Of Sleep (Black Sabbath cover)
13. Gimme Gimme Shock Treatment (Ramones cover)
14. I Am (Demo)
15. Love Dump (Demo)
16. Get To the Gone (Demo)
17. New Pain (Demo)
18. Otsegolectric (Demo)