V / A - Fenriz Presents... - The Best Of Old School Black Metal

Kiadó: Peaceville
Terjesztő: HMP
Együttes: V / A
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Értékelés: Nincs pontozva

Érdekes kezdeményezés volt ez a válogatáslemez összeállítása és kiadás a Peaceville Records részéről. Az interjúkban gyakran teszünk fel a zenészeknek olyan kérdéseket, hogy milyen bandák voltak hatással zenéjükre, kiket szeretnek, miket hallgatnak, illetve mi a véleményük a múltbeli vagy a jelenlegi színtérről. Nos néhányra ezen kérdések közül a Darkthrone híres egyénisége, Fenriz ezzel a lemezzel válaszol.

Ez viszont megkönnyíti a lemezajánló írójának dolgát. Itt nincs szükségünk a lemez egységének kielemzésére, nem kell a dalok között összefüggéseket keresni, ráadásul az adott személy egyéni ízlését megkérdőjelezni nem csak, hogy 'udvariatlan' dolog lenne, de teljesen felesleges is. Viszont azt már találgathatjuk, hogy mi célja volt ennek a kiadványnak. Mivel még csak nem ő is játszotta fel a dalokat, így első ránézésre végképp a 'válogatás kedvenceimből' kategóriába sorolható az album. Ami nagyjából igaz is ez esetben. Annyival szükséges azonban pontosítani, hogy Fenriz annak alapján válogatta össze a dalokat, hogy bemutassa, szerinte hogyan változott, milyen átalakuláson ment át a black metal, és melyek voltak a legfontosabb zenekarok a stílus fejlődésében. Olyan kultusz bandák, mint Celtic Frost, Sarcofago, Venom éppúgy megtalálhatóak itt, mint a nagyon is friss Nattefrost - bár tekintve Nattefrostt múltját, már nem is tűnik annyira frissnek..
Az rögtön szemet szúr az embernek, hogy két banda kivételével (a kanadai Blasphemy és a brazil Sarcofago) a válogatás minden zenekara európai. Egy-két névnél ugyan az átlag olvasó megdöbbenhet, hogy 'ez vajon hogy kerül ide?', de ha figyelmesen meghallgatja az adott dalt, akkor rájön, hogy bizony mindegyiknek itt a helye. Van amikor a szöveget kell figyelmesebben elolvasni, míg egyik-másik talán elgondolkodtatja az adott banda rajongóját, hogy valóban eleget tudott-e eddig kedvenceiről. Egyébként a bookletben Fenriz minden dalhoz kommentárt fűz, megmagyarázva választása okát bár a Bulldozer Whiskey Time-ja minden magyarázat ellenére is, erős csodálkozásra késztetett. De Fenrizt idézve: "a black metal egy érzés, és egy érzést nem lehet elemezni".

Black metalban jártas olvasóink ha rápillantanak az összeválogatott zenekarok sorára, tudják, Fenriz mire gondolt listája összeállításánál. Míg a húszév körüli korosztály, vagy a Dimmu-Cradle-ön nevelkedettek talán pár nevet, ha felismernek róla. Az előbbi csoportnak nincs mit mondanom, míg a második csoportba tartozók tekintsék kötelezően utánajárandó listának a felsorolt zenekarok neveit, ha valóban ki akarják magukról jelenti, hogy tudják mi az a black metal. A Sarcofago-ért pedig külön köszönet Fenriznek!


01. Blasphemy: Winds Of The Black Godz
02. Sarcofago: Satanic Lust
03. Celtic Frost: Dawn Of Megiddo
04. Nattefrost: Sluts Of Hell
05. Mercyful Fate: Evil
06. Sodom: Burst Command Til War
07. Tormentor: Elisabeth Bathory
08. Aura Noir: Blood Unity
09. Destruction: Curse Of The Gods
10. Samael: Into The Pentagram
11. Bulldozer: Whisky Time
12. Mayhem: The Freezing Moon
13. Hellhammer: The Third Of The Storms
14. Burzum: Ea, Lord Of The Deeps
15. Venom: Warhead
16. Bathory: Dies Irae