Morning After - Beneath The Real

Kiadó: Black Lotus
Terjesztő: HMP
Együttes: Morning After
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 3/10
Értékelés: A hangszereket már be tudják hangolni

A görög Iliopoylos testvérek alkotják a Morning After zenekart. Ezt az infot is csak a cd-jükhöz járó booklet árulta el, egyébként semmilyen adatot nem tudtam fellelni róluk. Ezért csak feltételezem azt is, hogy ez az első albumuk. Egy ismeretlen zenekarról pedig az első benyomást a borító alapján szerezzük. Ha egy pillantást vetünk a Beneath the Real-re, és látjuk a félig gyermek arcú babát, a hátára erősített tollal, mintegy angyalt szimbolizálva, azt hihetnénk, hogy gótikus vagy darkos, de mindenképpen melankolikus, lassú zenét játszanak. Van is némi igazság ebben a meghatározásban, de messze járunk még a lemez valódi tartalmától.

Tény, hogy vannak gótikus vonásaik, már ami időnként a szinti témákat illeti. Igaz az is, hogy lassabb és középtempós szerzemények sorakoznak az albumon, mindezt pedig enyhe melankólia lengi át. Az alapzene pedig inkább rock, bár helyenként egy-egy hörgés és egy-egy keményebb riff is felbukkan. Összességében azonban ez egy dallamos, nem túl sötét, nem túl karakteres zene. Hatásaik között érezhetjük az Anathema-t éppúgy, mint a Savatage-t, ami azt tükrözi, hogy nem akartak egy stílusnál leragadni. Azonban az albumot hallgatva, úgy érzem ez nem igazán odavezetett, ahova ők szerethették volna. Vannak ötletes megoldásaik, de többség ezerszer elpuffogtatott témákat használnak és vannak megdöbbentő próbálkozásaik is, mint például az Instability. Mindhiába a fülbemászó dallamok is, ahogy leforgott a lemez, már nyugodtszívvel léphetünk is tovább.

Sőt, sokan lesznek olyanok, akik már az első számot sem bírják majd végighallgatni. Magam is alig akartam hinni a fülemnek, amikor a dalszövegek felcsendültek. Egy nem angol anyanyelvű énekesnél, akcentusa esetén elnézőek lehetünk egy 'jól áll neki', 'egzotikus' vagy hasonló megjegyzésekkel lépve át e kis fogyatékosság felett. Na de, akinek nincs hangja és még pösze is, az hogy mer mikrofon mögé állni? Na jó, ez a megfogalmazás talán durva, hiszen művészlelke mindenkinek lehet, de aki ilyen képességekkel mégis kiáll a nyilvánosság elé, annak szembe kell nézni a kemény bírálattal is. Márpedig a hörgéseket leszámítva, amit itt vokál címen művelnek, az nem csak, hogy nem vicces, de az énekesi poszt meggyalázása is. A kollegának ugyanis nincs hangja. Van egy-két jobb pillanata, de többségben monotonon, fahangon 'énekel'. Ráadásul pöszén? Értem én, hogy nem tehet róla szerencsétlen... de valami önkritikát gyakorolhatna

Nem értem a kiadót se. Oké, hogy hazai banda és segítik őket... de nem hiszem el, hogy Görögországban nincsenek ennél tehetségesebb, jobb zenekarok.


Free To Heal
Day Of The Moon
Heavy Waves
Asthenia
Hell In Heaven
Beneath The Real
Trains In Dust
Burning Time
Let Myself Flow
Instability
Outro
(Answers)