Twilightning - Delirium Veil

Kiadó: Spinefarm
Terjesztő: HMP
Együttes: Twilightning
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Fiatalok? Finnek? Sokat köszönhetnek a Stratovarius-nak? Ezeket a jellemzőket bár valóban sokszor kell leírni, mégsem jelenti az adott feltörekvő zenekar számára a temetést, hiszen mindig valami egészen kitűnő alkotással állunk szemben. S hol máshol is készülhettek volna a stúdiómunkálatok, ha nem a Finnvox-ban, ahol Mika Jussila-nak nem más, mint a jó öreg Timo Tolkki segédkezett. (Arra nem tudtam fényt deríteni, hogy a basszeros Jussi Kainulainen rokonságban áll-e a másik Stratos Jari Kainulainen-el, de tény, hogy mind a ketten a basszusgitár mesterei.)

A sok párhuzam ellenére zeneileg mégis inkább a német vonal felé húznak, főként a keményebb riffelésnek és a Kai Hansen-szerű éneknek köszönhetően. Ezzel el is érkeztünk a nyelvtörő nevű Heikki Poyhia-hoz, aki csak 2001-ben csatlakozott a csapathoz, de kétségtelenül a húzóemberük. Minden tekintetben ideális hangja van, technikásan énekel, áriázik ahogy azt tanulta, emellett képes mélyebb fekvésű, keményebb, rekedtes témákat is kipréselni a torkán. Persze a többiekre sem lehet panasz, de ettől nem is kell félni egy olyan banda esetében, ami mindössze két demo után a Spinefarm Records-hoz szerződik. Innentől kezdve a lemez megítélése felől egyedül a dalok döntenek. Az erősebb tételek, mint például az albumot felvezető power himnusz, a Gone To The Wall, a Labyrinth legszebb korszakát megidéző Return To Innocence illetve a billentyűkre támaszkodó Under Somber Skies vagy a leginkább eltalált, középtempós nóta a Jester Realm arról árulkodnak, hogy nem csak a technikai tudásuknak köszönhetik a debütalbumot, hanem jelentős dalszerzői potenciállal is rendelkeznek. A többi tételen azonban még lehetett volna dolgozni, legjobban ezt a záró Masked Ball Dalliance bizonyítja, amely tökéletes tükörképe az Edguy szerzeményeinek. De bízom benne, hogy ezeket a hasonlítgatásra okot adó dolgokat levetkőzve végül megtalálják majd a saját hangjukat.

A kevésbé búskomor dalok, vagy talán az eredetiség hiánya végett nem tudott Thunderstone szintű hatást elérni nálam a Delirium Veil, de mindenképpen érdemes lesz figyelemmel kísérni tevékenységüket. Nem kizárt, hogy egy nagyobb csapat vendégeként, hazánkat is megtisztelik a közeljövőben!

1. Gone To The Wall
2. At The Forge
3. Jester Realm
4. Delirium Veil
5. Return To Innocence
6. Under Somber Skies
7. Seventh Dawn
8. Enslaved To The Mind
9. Masked Ball Dalliance