Arachnes - Primary Fear

Kiadó: Scarlet
Együttes: Arachnes
Megjelenés éve: 2003
Ajánlja: Jácint
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

A Pókok talán nagyobb érdeklődésre számíthatnának a vásárló közönség körében, ha már a borítón pár apró változtatást végeztek volna el el. Több figyelmet szentelhetnének a művészien kidolgozott kép bal sarkában homorító hölgy alakjának, és kevesebbet az oldalt szinte kitöltő rusnya póknak, úgy fordított arányban. Mindenesetre a visszataszító borító ellenére érdemes meghallgatni a zenekar Primary Fear albumát.

Rövidke bevezető után a srácok belecsapnak a húrokba. Kemény, de dallamos gitártémák, jól kifőzött énekkel, ráadásként a refrénekbe megszólaló kórus nagyot dob, az amúgy sem gyenge szerkezetű dalokon. (Ímhol egy banda, ahol nem viszik túlzásba a szintit! Pont amennyi kell.) Bátorság volt ugyan, mindjárt az 5. és a 6. helyre két instrumentális dalt előre hozni, de aki mer, az betalál. A Still Waters és a Thriller szorosan egybefonódnak, és a szólógitár hangja valósággal belekarcolja az agyamba a dallamot. Tovább hallgatva a dalokat, meg kell állapítanom, hogy ilyen komoly zúzást utoljára a Vicious Rumors-tól hallottam a '80-as évek végén. Imádtam is! Egy kicsit ellenérzést váltott ki belőlem a sok intro - outro - vagy-minek-nevezzem, de valahogy mégis megbékéltem a Tota Pulchra-val is, mivel olyan hihetetlenül jól szól az a templomi orgona, hogy a végén még el is hittem, hogy igazi.
Nem tudnék kiemelni egyet sem igazából a dalok közül, szinte mindegyik első hallásra a fülembe mászott. A Battle To The Victory a hátborzongató kórusrészeivel, a Still Waters a karcos gitárhangjával, a My Old Refuge a dallamos énekkel és a gyors tempójával, a Running In The Labyrinth a Kai Hansen-es szólóbetéteivel. De, hogy pár rossz dolgot is mondjak: az Eruption című dal nem jött be a freejazz-es billentyűszólamával, és sajna a master sem sikerült túl jól, úgyhogy fiúk váltsatok stúdiót (vagy szoftvert), mert egy keményebb master-rel biz a padlóra kerültem volna.

Összegezve: egy dögös, power metal csapatot hallottam végre, tele ötlettel, és ambícióval. Érdemes rájuk odafigyelni!!!


01. Osonzes
02. Battle To The Victory
03. Primary Fear
04. The Warning
05. Still Waters
06. Thriller
07. To Escape Death
08. Not Fair (prelude)
09. Not Fair
10. Tota Pulchra
11. My Old Refuge
12. My Son and I
13. Running In The LabyrinthMagyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036