Negative Creeps - In Uterus Rebirth

Kiadó: Black Lotus
Terjesztő: HMP
Együttes: Negative Creeps
Megjelenés éve: 2002
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

A néhány éve már dúló metalcore őrület elért a világ minden kicsi szegletébe, ennek bizonyítéka a görög Negative Creeps is. A Black Lotus Records-nak köszönhetően egyre több információ áramlik szerte a világba a görög metaléletről, bemutatva, hogy számos banda tevékenykedik arra felé is. Minden stílusban rendelkeznek csapatokkal, akadnak kiemelkedő, gyengécske és túlnyomórészt átlagos csapatok. A Negative Creeps-et a hallgatásra érdemes, de még mindig átlagos szinten levők közé lehet besorolni.

A promolap szerint thrashcore/satancore a stílusuk. Mivel először találkoztam a satancore kifejezéssel, felkeltették kíváncsiságomat. Talán nem meglepő módon, a satancore meghatározással azt hittem hitükre céloznak, de ahogy a promolap végére értem, kiderült tévedtem. Szó szerint, az volt ennek a lemezüknek a célja, hogy egyesítsék a nu metal thrashcore-t a black és death zenékkel, megalkotva az extrém zenék satancore ágát. Ez volt a cél, de úgy érzem az In Uterus Rebirth-szel ezt még nem sikerült teljesen megvalósítaniuk.
Maradjunk is inkább az erősen thrashes metalcore meghatározásnál. Az albumot hallgatva, legtöbbször a Machine Head, majd a Fear Factory neve sejlik fel, míg egy-két számban, Slipknot módra, valóban érezni nu metalt is. Reszelős, szaggató riffek, súlyos megszólalás, és időnként Rob Flynn-es vokál stílus. Black vonásokat elég keveset találni - Last of the Ancients, Nipple Torture- , csak úgy, mint death stílusjegyeket. Ez utóbbira is csak a lemez második felében figyeltem fel (In Uterus Rebirth, Nipple Torture, One Hate).

Az általában nem baj, - sőt, dicsérni szoktam - ha egy zenekar több stílust kever. Ennek természetes velejárója, hogy némelyik dalba több jut ebből vagy abból az összetevőből. Ez azonban a Negative Creeps esetén ez kicsit félre sikerült. Nincs egységes képe az albumnak, a lemez két részre bomlik. Ráadásul egyik fele sem igazán karakteres. Kellemes, elhallgatható zene, de ennél ma már több egyéniséget kell felmutatni egy magára valamit is adó csapatnak.


1. Magnetic Fields
2. Code
3. Son of a Shotgun
4. Bored
5. Quantum
6. In Uterus Rebirth
7. Reincarnation
8. Last of the Ancients
9. Nipple Torture
10. One Hate