Thornley - Come Again

Kiadó: Roadrunner
Terjesztő: Mton
Együttes: Thornley
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki számára a Ian Thornley név nem mondott sokat. Azonban a Thornley mögött - a névből egyértelműen adódik - elsősorban ő áll. Bár az első perc után egyből nekiálltam bányászni a CD tokja után, ugyanis Ian hangja annyira Chris Cornell-t idézi, hogy már kezdtem reménykedni a Soundgarden reunion-ban. Mert a zene, a híres grunge banda 21. századi, modernizált verziója lehetne.

Túl a zavarba ejtő hasonlóságon, a Thornley nagyon jól teljesít. A megszólalás tökéletességét nem ecsetelném - nagy előny, hogy egyáltalán nem políroztak rajta. A lényeg a dalokon van, szinte ott játszik előttünk a zenekar a szobában. Ian tehetséges társakat talált, a felállásban nincs gyenge pont. A már sztárstátuszba jutott Nickelback-hoz képest a Thornley jóval sokoldalúbb. Az amerikai garázsrocktól kezdve a modern metal témákig minden eszköz megtalálható a tarsolyukban. Szó sincs másodpercre megegyező dalszerkezetekről, vagy rádió miatti visszafogottságról. Üdítő színfoltként szerepel néhány szívszorítóan szép zongorás, vagy könnyed félakusztikus nóta is a debütáló lemezen.

Mostanában terjedő őrület, hogy a CD-k tárhelyét maximálisan igyekszik kihasználni a legutolsó nu metal banda is, nem ritkák a 15-17 számos lemezek. Eddigi tapasztalataim szerint ez erősen a minőség rovására megy. Szerencsére a Thornley nem véti el ezt a hibát, sőt tisztában van saját korlátaival. Mint általában mindig, az egyszerűség gyönyörködtet. Ezúttal sem a komoly technikai mutatványok miatt viszik el a pálmát, hanem a maguk módján tökéletes dalok miatt.

Az a hasonlóság, ami az ismerkedést elősegítette, a vége felé kezd zavaróvá válni. Sokszor Superunknown-áthallás érzetem van. Persze dicséretes jótól tanulni, de azért ennél több egyéniséget kéne felmutatni 12 szám alatt. Remélhetőleg a második lemezre jobban kidomborítják saját ötleteiket, mert van jó pár ígéretes riff. Például az Easy Comes könnyed headbangelésre készteti még a gerincsérülteket is, az All Comes Out In The Wash-nél pedig ideálisabb koncertnótát nehezen tudnék elképzelni.

Ennél többet akkor sem tudnék írni bemutatkozásképp a zenekarról, ha akarnék. Mindenki kattintson a banda honlapjára, ahol online belehallgathat a számokba. Öregebb Soundgarden-t komáló arcoknak is ajánlott az ismerkedés, nemcsak a rádiókból ömlő modern/nu rockot hallgató fiataloknak.


1. Falling To Pieces
2. Come Again
3. So Far So Good
4. The Going Rate (My Fix)
5. Keep A Good Man Down
6. Easy Comes
7. Beautiful
8. Bright Side
9. Clever
10. Found Another Way
11. All Comes Out In The Way
12. The Lies That I Believe