Pyramaze - Melancholy Beast

Kiadó: NTS
Terjesztő: Musicworld
Együttes: Pyramaze
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Egy tökéletesen kivitelezett borító gyakran rejt felejtésre ítélt muzsikát, de úgy tűnik esetenként ennek ellenkezőjére is lehet példát találni. A dán illetőségű Pyramaze bemutatkozó lemezének ugyan szörnyű frontképe van, de zeneileg messze kiemelkedik az általam idén górcső alá vett debütalbumok közül. A Michael Kammeyer által 2001-ben alapított csapat nem tétovázott holmi demófelvételek készítésével, de nem is szorultak rá, hiszen néhány dal ének nélküli verziójával már kiadót találtak, és Jacob Hansen producer segítségével már 2003-ban befészkelhették magukat a Hansen stúdióba, hogy rögzítsék a lemezt.

A banda tagjai nagyon fiatalok, Lance King (ex-Balance Of Power) kivételével, aki viszont rutinjával és hallhatóan kipróbált hangjával nagyon sokat lendít az amúgy sem rossz produkción. A lemezen modern heavy metal nóták sorakoznak, melyek az akusztikus felvezetésektől, a sötét átkötésektől, a lehangolt gitároktól és persze a jól eltalált énekdallamoktól válnak figyelemreméltóvá. Kedvencem az album címét viselő Melancholy Beast, amely valahol az Iced Earth és a Paradise Lost között helyezkedik el, természetesen a dolog power metalos pólusához közelebb. Egyaránt kemény és fülbemászó, az internetről összeszedett amerikai Jonah Weingarten pedig akkora szintiszólót vág le, hogy azóta a Labyrinth félisten billentyűsének nincsenek nyugodt éjszakái. Kiemelkedik még a szinte csak zongorára épülő Until We Fade Away illetve a második hallgatás után fejből dúdolható The Journey, de igazából egyiket sem érdemes átugrani, hiszen másnak talán a többi dal tetszik jobban. Aminek viszont őszintén örülök, hogy a kliséket sikerült nagy ívből elkerülniük.

Ügyesek a zenészek, jók a dalok, tökéletes az énekes és még a hangzás is hibátlan. Mi kell még? Na jó, egy normális borító. Várom a következőt!


01. Sleepy Hollow
02. Forsaken Kingdom
03. Melancholy Beast
04. The Journey
05. Until We Fade Away
06. Legend
07. Mighty Abyss
08. The Nature Of Triumph
09. Power Of Imagination