Bloodbath - Nightmares Made Flesh

Kiadó: Century Media
Együttes: Bloodbath
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A 2002-ben megjelent Resurrection Through Carnage lemez óta történt pár változás a Bloodbath soraiban. Dan Swanö dobosból gitárossá lépett elő, a dobok mögé Martin "Axe" Axerot (Witchery, Satanic Slaughter) ült, de a legfájóbb változás az énekesi poszton történt. Mikael Akerfeldt kilépett és helyére Peter Tägtgren került. Nincs semmi bajom Peter-rel, de Mikael hangja karakteresebb, felismerhetőbb. S a tagcserék természetesen nyomott hagytak a zenén is.

A zenekart old-school deathjéért sokan kedvelték meg, és mindenhol leszögezték, hogy ha új stílust nem is teremtettek, profi játékról volt szó, hiszen sikerült sajátosan felfrissíteniük azt. Az ilyen kaliberű zenészekkel szemben mindig nagy az elvárás, és leginkább valami zseniálisat remélünk tőlük, amit a Resurrection Through Carnage formájában meg is kaptunk. Ezek után talán kicsit meglepő lesz az új albumon hallható változás. Egyrészt elszakadtak ettől az egyértelműen old-school vonaltól, ugyanakkor belecsöppentek a tucatnyi hasonló szinten mozgó banda körébe.

Kezdjük mindjárt a gitárokkal. Lejjebb hangolták őket, és a tipikus Sunlight stúdiós hangzásból is visszavettek. Tisztábban, bár ugyan roppanással szólalnak meg most is a dalok, de a vastag megszólalás elveszett. Amerikai módra technikásabbak és darabosabbak is lettek zeneileg, nem annyira az ottani vonal száraz brutalitását használva fel. Talán Peter hangja teszi, hogy Hypocrisy-s ízt is érezni a zenében, pedig igyekezett a mély hörgéshez ragaszkodni és csak időnként ragadtatja magát sikolyokra. Míg az előző lemezük változatosságában is egyöntetű tudott maradni, addig ez a lemez többnyire középtempós dalaival tagoltabb tűnik és egyszerűbbnek, pedig a témáikat tekintve, törekedtek a változatosságra. De hiányoznak azok a fogós, brutálisan dallamos témák, amik az előző lemezt olyan zseniálissá tették. Ezért is írtam feljebb, hogy eddig volt 'A Bloodbath', míg most már ők is csak egyik banda az erős death metal dömpingben.

A Resurrection Through Carnage fényében a Nightmares Made Flesh visszalépésnek tűnik. Erős anyaggal álltak elő ismét, de vesztettek karakterességükből.


01. Cancer of the Soul
02. Brave New Hell
03. Soul Evisceration
04. Outnumbering the Day
05. Feeding the Undead
06. Eaten
07. Bastard Son of God
08. Year of the Cadaver Race
09. The Ascension
10. Draped in Disease
11. Stillborn Saviour
12. Black Vortex