Amon Amarth - Fate Of Norns

Kiadó: Metal Blade
Terjesztő: HMP
Együttes: Amon Amarth
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Viking metal kifejezést hallva először leginkább egy black metal vagy epikusságtól túlcsorduló lemezre gondolnánk. Azonban a svéd Amon Amarth-nak sikerült ennek a stílusnak új értelmezést adnia. Világ életükben death metalt játszottak - hol nyersebb, hol dallamosabb formában - és a viking témakört inkább szövegeikkel jelenítették meg. Tették mindezt úgy, hogy lemezről lemezre változtak. E változás esetükben leginkább fejlődésnek hívható, mert ha végighallgatjuk lemezeiket egymás után, érezhető, ahogy letisztultabbak, kiforrottabbak lettek dalaik. Ez a 'fejlődés' számomra a Versus the World-ben teljesedett ki. Most viszont itt egy új lemez, a Fate of Norns és ez mintha a Versus bölcs testvére lenne.

Szándékosan írtam bölcs testvért és nem ikertestvérét, mert dallamilag nagy a hasonlóság a két album között, az utóbbin mégis inkább a lassabb tempójú daloké a főszerep. Mondhatni ez a megfontoltabb, többet látott, 'bölcsebb' lemez. Talán a témaválasztás is hozta a visszafogottabb ütemeket. Nem is érezhető annyi agresszió sem a dalokból, mint eddig megszokhattuk, ezáltal viszont, az egészet tekintve vesztett a lemez energikus erejéből. Mert a dalokon belül jellegzetes dinamizmusuk még mindig megtalálható, az ismert, tipikus AA gitároknak köszönhetően. Ilyen például az első dal is, ahol szinte vártam, hogy refrénként a 'Versus the World' hagyja el Johan száját. Ugyanakkor a dobtémák is tartják végig a megszokott erőteljességet, ahogy lazán gördülnek előre.
Az energikusság ellenében viszont az epikusság jobban előtérbe került. Több a himnikusabb hangulatú dal, amelyet bármily furcsa, de a szaggatott thrash riffekkel emelnek ki, ahogy az mindjárt a címadó The Fate of Norns dalban hallható. Egyébként is végig, mint az előző műveiken, a gitárok hozzák az epikus hangulatot és nem az általánosan használt különböző hanghatások; bár az Arson bevezető kürtjét semmilyen gitár nem tudná helyettesíteni.
Johan hangja is inkább egy bölcs, megfontoltabb, bár még mindig szigorú viking vezéré, ahogy 'mogorván' hörgi az ismét remekül megírt szövegeket.

Az egyetlen gyengesége az albumnak, a tompa hangzás. Lehet, hogy csak a promo verziót adták ki ilyen hangzással, de egy kicsit fojtottan, tompán szólal meg a lemez, és időnként a lábdob is erőtlennek hangzik.

A lemez szövegeihez ismét a viking témakörből választottak, amelyhez megtalálták a leginkább illő zenei hátteret is. Eddig sem voltak senkihez hasonlíthatók, s ezt a hagyományt úgy látszik viszik most is tovább.


1. An Ancient Sign Of Coming Storm
2. Where Death Seems To Dwell
3. The Fate Of Norns
4. Pursuit Of Vikings
5. Valkyries Ride
6. The Beheading Of A King
7. Arson
8. Once Sealed In Blood