Abydos - The Little Boy's Heavy Mental Opera About The Inhabitants Of His Diary

Kiadó: Inside Out
Együttes: Abydos
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Abydos. Milyen rejtélyes hangzású név! Vajon mit jelent és hogyan vált egy zenekar nevévé? Abydosz egy egyiptomi város, eredeti neve Abdzsu volt. A predinasztikus kortól az alsó Nílus-völgyi kultúrák egyik legszentebb helye volt, a fáraókorban pedig zarándokhellyé vált, ahová aki tehette elzarándokolt, hogy áldozzon az alvilág istenének. A legenda szerint itt állt Ozírisz sírja is. Ez volt a színhelye az évenkénti Ozírisz-misztériumnak, amely Amon thébai Opet-ünnepéhez volt hasonlatos, mind nagyságrendben, mind pompában. Mivel mindez 1500 évvel Krisztus születése előtt történt, Abydoszt a színház szülőhelyének tartják.

Gondolom, a progresszív metal rajongói közül sokaknak cseng ismerősen a német Vanden Plas zenekar neve, akik az utóbbi években mind otthon, mind világszerte ismertségre és elismerésre tettek szert. Ezen csapat énekese Andy Kuntz aki a 80-as évek kezdetétől olyan musicalekben játszik főszerepet, mint a Jesus Christ Superstar, Rocky Horror Show, Evita vagy Nostradamus. Mivel a színházi játék fontos szerepet tölt be az életében, ez egyik oka volt annak, hogy első szóló projectjének az Abydos nevet válassza. Andy egyébként producerkedéssel is foglalkozik. A Snailshouse zenekart ő juttatta szerződéshez, így kézenfekvőnek tűnt, hogy őket is bevonja új albuma feljátszási folyamatába. Vanden Plas-beli csapattársa, Andreas Lill dobos is a segítségére volt, a komponálásban pedig két kiváló zenész, Stefan Glass és Michael Krauss nyújtott neki támogatást. Azért a feladatok oroszlánrésze Andy-re hárult, és természetesen az időtényező is befolyással volt a dolgok kimenetelére. Végül 2003-ban tudott időt szakítani a munkálatokra, abban az évben, amely addigi élete legsötétebb esztendejének bizonyult. Néhány hónapon belül vesztette el édesapját és másik három, hozzá közelálló embert. Azért, hogy megbirkózzon az eseményekkel, elkezdett dolgozni az album koncepcióján. Végül egy színes történet kerekedett, amely ösztönzőleg hat a hallgató képzeletére, egy modern tündérmese, amely a mesemondó önéletrajzi elemeit is tartalmazza.

Hogy milyen a zene? Ehhez mérten változatos. Hol melankolikus, hol agresszív, olykor pedig egyszerűen csak gyönyörű. Nagy vonalakban hasonlít Andy anyazenekara, a Vanden Plas által játszott muzsikához, de azért vannak árnyalatbeli különbségek. Nekem például sokkal jobban bejön, mint a legutóbbi VP lemez. Valahogy sokkal fogyaszthatóbb és jóval több érzés lakozik benne. Mindamellett persze megtartotta a progresszivitását, de nyomokban felbukkannak más műfajok is. Legnagyobb súllyal talán a musical elemek, vagy a címbeli szójáték nyomán, nevezhetném metal operának is. A lemez egy introval kezdődik, ami felér egy rövidebb dobszólóval, hiszen a gitárok csak időnként húzogatnak be hangokat, a dobos viszont csűri-csavarja az ütemeket. A You Broke The Sun azután rögtön a metal zenébe injektált musical erényeit csillogtatja, nagy ívű refrénnel, nagyzenekari hangszereléssel, a végén gyönyörű női vokállal megtámogatva. Szuper! A Silence a lemez keményebb arcát mutatja. Tulajdonképpen bármelyik VP albumon elfért volna, jó kis fülbemászó refrénje van. A Far Away From Heaven csodaszép líraiként indul, de később felfokozódik, bekeményedik, a végére pedig kibomlanak a szólamok és a nagyzenekari hangszerelés megint csak csodákat művel.
A Coppermoon ismét keményebb húrokat penget, dupla lábgépes refrénnel, ezt a vonalat erősíti a Hyperion Sunset is. A God's Driftwood nyugisan indul, de zaklatott nóta válik belőle. Érdekes, sampleres nótácska a Radio Earth, kissé kilóg a sorból, de a refrénje jó slágeresre sikeredett. A project nevét címeként hordozó Abydost ősi hangulat lengi át, tele érdekes effektekkel. Lassan indul, puszta énekkel, amit később vonósok kísérnek, néha üstdob ütések hallhatók, majd egy szál zongora kíséri a hátborzongatóan szép énekdallamot. Aztán beszáll minden hangszer, a dal egyre kiteljesedik, a végére már-már filmzeneszerűvé lényegül át. Mesterien van felépítve a nóta. Ezt egy rövid kis szösszenet követi, amelyben gépi hang beszél. A történet szempontjából nyilván van jelentősége, de egyébként kihagyható. A lemezt záró két tétel méltó befejezése az albumnak. A Wildflowersky a progresszív metal zászlóshajójaként aposztrofálható, minden földi jóval. A vége felé ugyan becsúszik egy kis Rammstein utánérzés, amelynek jelenléte itt nem nagyon magyarázható, de még ezt is jól sütik el. Az A Boy Named Fly-ról pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A 12 perces szerzemény tömény kivonata az egész korongnak. Líra, musical, filmzene, metal, progresszivitás. Még a zseniális Queen zenakar szelleme is fellelhető.

A CD tökéletesen szól. Ha van hibátlan keverés, akkor itt erről beszélhetünk. Minden hangszer, minden szólam kitűnően hallható, pedig nem kevés van belőlük.
A hangszerelés hihetetlenül profi. Kiváló zenészi teljesítmények találhatók rajta, amire Andy egyéni, összetéveszthetetlen, gyönyörű hangja teszi fel a koronát.
Melegen ajánlott mindenkinek!!!

01. The Inhabitants Of His Diary
02. You Broke The Sun
03. Silence
04. Far Away From Heaven
05. Coppermoon (The Other Side)
06. Hyperion Sunset
07. God's Driftwood
08. Radio Earth
09. Abydos
10. Green's Guidance
11. Wildflowersky
12. A Boy Named Fly