I.Q. - Dark Matter

Kiadó: Giant Electric Pea Ltd.
Együttes: I.Q.
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Az angol progresszív rock zenekar tagjai már nem a hamvas ifjúságot képviselik, lévén 1983-ban jelentették meg első albumukat. Az azóta eltelt bő 20 év alatt 8 stúdiólemez és 8 válogatás illetve koncertanyag került ki a kezeik alól. Ennek ellenére csak most sikerült velük megismerkednem az idén január és április között készült legfrissebb munkájuk kapcsán.

Nagyon iskolázott zenészek, az már biztos. De azon kívül, hogy maximálisan urai saját hangszerüknek, ráadásul még lélekből is játszanak. Aki szereti a Rush, The Flower Kings, Cairo és más hasonló csapatok kifinomult, technikás, intellektuális zenéjét, amelyekben gyakorta fordulnak elő maratoni hosszúságú dalok, az nem fog csalódni az IQ muzsikájában sem. A Dark Matter egy igazi sötét anyag, komoly mondanivalóval, filozofikus szövegekkel és mindössze 5 dallal. A nyitó Sacred Sound egy majd 12 perces szerzemény, amelyben azonnal nyilvánvalóvá válik a zenekar sajátos dallamvilága. Minden megtalálható benne, amely a progresszív rock híveinek csemegét jelent. A nyugis, akusztikus részektől, az elborult hangszeres zsonglőrködésig felvonultatja a műfaj egész tárházát. A következő Red Dust Shadow egy gyönyörű lírai szerzemény, és a normál játékidejű dalokat képviseli, csakúgy, mit az utána jövő You Never Will, amely fenomenális refrénjével hívja fel magára a figyelmet. A Born Brilliant önostorozó, szarkasztikus szövegéhez jól passzol a szaggatott zene. Végül a csaknem 25 perces Harvest Of Souls zárja a korongot, amely 6 altételre oszlik. Itt a múzsa újra megszállta a zenekar tagjait, szenzációs dolgokat produkálnak. Paul Cook dobos megmutatja, miként lehet duplázó nélkül is káprázatosan dobolni. John Jowitt basszusgitáros játéka szintén kiemelkedő, de természetesen ez elmondható Michael Holmes gitárosról és Martin Orford billentyűsről is, Peter Nicholls pedig profin énekel, és mellesleg ő felel a színvonalas szövegekért.

Ez egy minden porcikájában kiváló, lélekemelő alkotás, amelyben a veterán zenészek tanúbizonyságot tesznek kvalitásukról, profizmusukról és arról, hogy bizony ötvenen túl is lehet míves, érzelmekben gazdag anyagot készíteni.


01. Sacred Sound
02. Red Dust Shadow
03. You Never Will
04. Born Brilliant
05. Harvest Of Souls