Monastery - Misanthrope

Kiadó: Szerzői
Együttes: Monastery
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

Tudom, hogy vitatható az álláspontom, de számomra a Misanthrope az első nagylemeze a zalaegerszegi ötösfogatnak. A feloszlás és az újjáalakulás között ugyanis nemcsak sok idő telt el, de a durván egy évtizeddel ezelőtt aktív death metal banda zenéje és felállása is jelentős változásokon ment keresztül azóta.

Természetesen, most is lelhetőek fel death elemek a srácok muzsikájában, de a kimértebb, groove-osabb -tehát modern- témák ugyanúgy szerves részét képezik a lemeznek, sőt különböző samplerek és egyéb kütyük is zizegnek időnként. Utóbbit jó ötletnek tartom, bár a régi Monastery ortodox rajongói biztos köpködni fognak emiatt - pedig 2004-ben úgy kell közelíteni az extrém zenékhez, ahogy itt hallható.

Azt viszont nem értem, miért kellett az egész lemezt egy ilyen béna hangzással legyilkolni. Ma már hemzsegnek a jó stúdiók az országban, úgyhogy erre jobban figyelhettek volna, pláne, hogy a durva, modern zenéknél különösen fontos a megszólalás.

A másik problémám Frytz hangjával van. Időnként nagyon illik ez a brummogós ének a dalokhoz, de összességében lehetne kicsit ötletesebb, kísérletezősebb a srác. Ha tiszta hangja nincs, legalább az üvöltéseket variálhatná kicsit jobban. Nem beszélve arról, hogy zeneileg bizony erős a korong, és a tempók is változatosak.

Úgy érzem, ebben a csapatban sokal több van, mint ami ezen a lemezen megmutatkozik. Ha legközelebb figyelni fognak a fentebb említett hiányosságokra, akkor jóban leszünk. Így viszont nem tudok egy erős közepesnél jobb osztályzatot adni.