Caliban - The Opposite From Within

Kiadó: Roadrunner
Terjesztő: Mton
Együttes: Caliban
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Könnyen lehet, hogy a világszerte -de főleg Amerikában- óriási őrjöngést kiváltó metalcore hullám első számú európai helytartója pont a Caliban lesz. Egyrészt, mostani lemezük idejére öltött elképesztő méreteket a stílus népszerűsége, másrészt ezt a korongot már nem a Lifeforce, hanem a sokkal hatékonyabb Roadrunner gondozza.

Aki -hozzám hasonlóan- hiányolja a betont az új Killswitch Engage albumról, az máris rohanhat a lemezboltba, mert Calibanék kísértetiesen hasonló zenét nyomatnak, mint Killswitchék két éve, az Alive Or Just Breathing korongon. Nem feltétlen egyedi tehát a The Opposite From Within, de a zene minősége vitathatatlan, ráadásul kettőjük közül a Caliban a régebben működő csapat. A kettes Killswitch lemezt nem ismerők képzeljenek el egy melódiákat sem nélkülöző, de alapvetően piszok brutális, dinamikus, riffelős metalcore bandát, torokszaggató üvöltésekkel, és persze kiváló hangzással.

Nem véletlen, hogy a német csapatot a bostonihoz hasonlítom, hisz nemcsak kiadójuk közös, de mindkét albumot Andy Sneap keverte - bár Calibanéknál az In Flames énekes, Anders Friden volt a producer. Egyébként nemcsak a hangzás hasonlít a KSE két ével ezelőtti lemezéhez, mert Andreas Dörner énekes ugyanolyan bestiális hangon acsarkodik, mint a Killswitch Engage akkori vokalistája, Jesse David Leanch.

Egyesekben talán felmerül, hogy mi szükség egy olyan bandára, ami nem nevezhető túlzottan eredetinek. Nos, ők azok, akik tévednek, ugyanis Killswitchékkel ellentétben a Caliban még mindig a durva metalcore-ra esküszik, úgyhogy aki csalódott a KSE-ben, vagy csak szimplán egy dallamokat sem nélkülöző, de alapvetően brutális, és kiváló metalcore anyagra vágyik, az isteníteni fogja a német bandát - még ha a Caliban korábbi lemezei nem is jutottak el hozzá.