Myrk - Icons Of The Dark

Kiadó: Ketzer Records
Együttes: Myrk
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Északi black metal. Ez gondolom elsőre nem lep meg senkit, de a norvég - svéd beidegződés helyett tekintsünk egy kicsit nyugatabbra a térképen, egészen Izland partjáig. Ezt az országot inkább kicsiny népességéről, sagáiról és gejzírjeiről ismerjünk és nem éppen black metal zenekarairól. Legalábbis így volt ez eddig, mert a Myrk zenéje átlépve az ország határait, utat talált magának Európába.

A zenekart 1997-ben Myrkur alapította meg, de csak 2000-re sikerült egy viszonylag stabil felállást összehozni. Így készült el az első demo 2001-ben. De továbbra is személyi problémák hátráltatták a csapatot. Eltávolították a billentyűst, és már e hangszer használata nélkül készítették el a második demojukat 2002-ben. Egy másodgitáros, Gaddur is csatlakozott hozzájuk ebben az évben és a zenekar aktív koncertezésbe kezdett. 2003 tavaszán a Ketzer Records Promo 2002 címmel kiadta a zenekar két demoját egy kazettán, a zenekar pedig hamarosan első lemezének felvételeihez látott hozzá. Októberre azonban megromlott a viszony a tagok között, és Myrkur egyedül maradt. Ekkor jelent meg másodszor a zenekar történetében Gaddur, aki ismét csatlakozott Myrkur-hoz és innentől kezdve a zenekar maradt a duó felállásnál. Az év végén pedig megjelent az első Myrk album is, az Icons Of The Dark.

A black metalt meghatározó zenekarok Norvégiából és Svédországból kerültek ki, és ez a hatás érződik a Myrk zenéjén is. Úgy lehetne leírni őket, hogy valahol félúton járnak a Carpathian Forest, Immortal és a Dissection hármasa között, középtempós old-school black metalt játszanak enyhe deathes ízekkel. Ez utóbbi hatások teszik erőteljesebbé zenéjüket, az énekes is felváltva károg vagy hörög. Az igaz, hogy ők sem újítják meg a műfajt, de a bevált sémát mindig fel lehet frissíteni egy-két jól elhelyezett témaváltással, lassulással, akusztikus betéttel vagy más stílusok elemeinek merészebb alkalmazásával. Ezt teszik ők is, s így nem a 'már megint egy átlagos skandináv blacker banda' megjegyzéssel legyintünk rájuk. Inkább újra és újra elővesszük a lemezt, mert megvan bennük az a lélek, az az erő, ami a mai szintér bandáinak nagy részéből hiányzik. Necro hangzás, billentyűs hangszerek vagy egyéb misztikus hangok keltése nélkül alkották meg a lemez nyers, gonosz atmoszféráját, amit tovább mélyít az album tiszta, mély hangzása.

Izland nem rendelkezik különösebben black metal gyökerekkel, bár meglehet, az izlandi underground black metal élet 100%-os fordulatszámon működik, csak mi nem tudunk róla. De folytatva a mondat első felének gondolatmenetét, a Myrk egy olyan lemezzel állt elő, amely megállja a helyét a norvég és svéd black albumok mellett is.


01. Blindfolded By Misery
02. Our Age Has Now Begun
03. In Silence
04. Myrk
05. Within The Burning Darkness
06. When We Raised The Sign
07. I Am The Symbolic Torture
08. Nightwinds
09. The Spell