Atrocious Devoured - Live Murders

Kiadó: Szerzői
Együttes: Atrocious Devoured
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A francia Atrocious Devoured-nak a Live Murders az első nagylemeze, amely saját kiadásban látta meg idén a napvilágot. Az albumon valójában öt új dal található és hat újra felvett, amelyek a banda Golden Jail mini cd-jéről származnak.

Elég egy pillantás a borítóra, a zenekar nevére és a lemez címére, máris sejteni, hogy death metalban utaznak a srácok. Old-school amerikaiban, thrashes ízekkel keverve. Ez ugyan nem hangzik rosszul, de száraz és erőtlen lett az anyag. Utóbbi a hangzásnak köszönhető, ami diplomatikusan szólva 'gyenge' lett. Az ilyen grindos deathek önmagukban is elég szárazak, de egy rossz hangzás végképp tönkre tudja tenni őket. Kiöli belőlük a dallamokat, kopog a dob és a gitárok is sokszor csak cincognak. Az ilyen hangzás ma már erősen irritálja a fület, és hiába az erős thrash nyom a Pain Ecstasy-ban, már ugratom is át a dalt. Pedig vannak jó ötletek ezen a lemezen a megszokott, tipikus témák mellett, főként a váltásoknak, megtorpanásoknak köszönhetően. Vegyük például a címadó Live Murders-t, amelyben a grindcoret és a thrash metalt ötvözték. Míg az egyik percen még maró dallamok szűrödnek ki a hangszóróból, a következőben már a kíméletlen őrlés gyűri a hallgatót maga alá. Említhetném még a Killer Gods-ot is, amelyben a eszetlen cséplések mellé rockos témákat is becsempésztek a gitárokkal. Mint sejthető, van itt számos ötlet, csak 'jól elrejtve' a hangzás mögé.
Időnként a Cannibal Corpse, időnként a Napal Death neve ugrik be, de nekem leginkább a thrashes hatásokkal bíró számaik jöttek be, mint amilyen az I Don't Like It is, mindjárt a lemez második helyéről. A vokállal sem vagyok teljesen kibékülve, ez a félig beszélő hörgés szintén nem eléggé erőteljes. Inkább acsarkodó kutyára emlékeztet, mint death metal vokalistára.

Szép jövő várhat az Atrocious Devoured-ra, ha legközelebb sikerül egy vastag, igazán súlyos hangzást tenniük a zene mögé.

S hogy milyen lelkületű ez a brutál halál metal brigád? Minden egyes eladott cd árának az 5%-át gyermekek élelmezésére és egyéb segélyszervezeteknek utalnak át.


01. Times
02. I don't like it
03. Pain ecstasy
04. Live Murders
05. In the desert infinite
06. Killer gods
07. Golden Jail
08. Murderer
09. Under your eyes
10. Hatred
11. Ich Will inhaus