Ayreon - The Human Equation

Kiadó: Inside Out
Együttes: Ayreon
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Azt hiszem a zseniális Arjen Lucassent és projectjeit, az Ambeont, Star Onet és Ayreont minden progresszív metal rajongónak ismernie kell, de azoknak is, akik műfaji korlátok nélkül nyitottak a szép, érzelmekben gazdag, a végletekig kidolgozott, minőségi muzsikákra. A 43 éves, holland zenei lángelme 10 éve lehelte életre az Ayreont, a The Human Equationpedig a hatodik albuma a sorban. A koncept lemez Arjen The Electric Castle hangstúdiójában készült, amely a csendes városkában, Rijsbergen-ben található, nem messze Rotterdam-tól. Világklasszis zenészek és feltörekvő, új tehetségek látogatták otthonát a munkálatok hónapjai alatt, hogy életre keltsék a történet szereplőit. Arjen elrugaszkodott a tőle már megszokott sci-fi, fantasy sztoriktól, és ahelyett, hogy az űrben kalandozott volna, ahogy azt sokan várták tőle, ezennel az ember belső énjébe tett utazást, és felfedezte a bennünk rejtőzködő érzelmek birodalmát. Már a stáblista is fantasztikus, így engedtessék meg nekem, hogy felsoroljam a szereposztást!
A Férfi - James LaBrie (Dream Theater)
A Legjobb Barát - Arjen Lucassen
A Feleség - Marcela Bovio (Elfonia)
A Félelem - Mikael Akerfeldt (Opeth)
Az Értelem - Eric Clayton (Saviour Machine)
A Szenvedély - Irene Jansen (Karma, Star One)
A Büszkeség - Magnus Ekwall (The Quill)
A Szerelem - Heather Findlay (Mostly Autumn)
Az Agónia - Devon Graves (Dead Soul Tribe)
A Harag - Devin Townsend
Az Apa - Mike Baker (Shadow Gallery)
Nem akármilyen névsor, ugye?

Röviden szólnék a történetről is, de természetesen mindenki a saját szája íze szerint értelmezheti, ha belemélyül a szövegkönyvbe. A dupla CD-n található 20 dal a főhős életének 20 napját jeleníti meg. Egy kórházban kezdődik az egész, ahol a férfi kómában fekszik egy autóbaleset után. Egy furcsa baleset után, amely során sem más autók, sem akadály nem volt a láthatáron. Felesége és legjobb barátja az ágyánál várakoznak, és eltűnődnek egy csomó dolgon. Vajon hallja őket? Túl fogja élni? Ezalatt a férfi elméjében nagy harc dúl. Szembesül az apjával és különböző emberi érzelmekkel, amelyeket a fentebb említett énekesek személyesítenek meg. Ahogy a sztori kibontakozik, a férfi gyermekkori emlékei között találjuk magunkat, amikor félt kegyetlen apjától, aki soha nem engedett neki teret, mégis ő volt az, aki versengő, hideg személyiséggé formálta fiát. Félt az iskolától és a gyerekek utálatától, amiért olyan győzni akarás élt benne. Láthatjuk, amint megtalálta szerelmét, és hogy miként hatott rá édesanyja halála. Lassanként feltárul, ahogy minden felhalmozódott benne, hogy aztán a balesethez vezessen, ami egyáltalán nem tűnik balesetnek.
Az egészet végigkíséri a létért folyó küzdelem - lenni vagy nem lenni... Nem lövöm le a meglepetést, mert bizony a történet azt is tartogat.Arjen fantasztikus érzékkel válogatta össze a karaktereket. A különböző érzéseket megtestesítő énekesek egytől-egyig kiváló teljesítményt nyújtanak, nehéz elképzelni, hogy az adott szerepbe náluk jobban illőt lehetett volna találni. A dalokban gyakoriak a dialógusok, így előfordul, hogy egy szerzeményben 8-10 énekes is hallatja hangját.

A zenéről írni kemény dió. Egyfelől kisregényt lehetne írni róla, annyira sokrétű, megindító, másfelől viszont nehéz rá szavakat találni. Lucassen mester zsenije ismét, már sokadszor nyert bizonyítást. Ő játszotta fel a lemezen lévő összes gitártémát, emellett mandolinozott, és billentyűzött is, hogy az éneklésről már ne is beszéljek. Na és persze ő komponálta, hangszerelte a dalokat és írta a szövegek nagy részét. S ha már hangszerelésről beszélünk, akkor ebben az esetben komolyan kell venni ezt a kifejezést, hiszen rengeteg kiegészítő hangszer bukkan fel az albumon. Hegedű, cselló, különböző fuvolák, síp, pánsíp, fagott, didgeridoo és még egy halom egyéb eszköz. Egy-egy szinti szóló erejéig felbukkan Joost van den Broek (Sun Caged, Star One), Martin Orford (IQ), Oliver Wakeman és hammond orgonán Ken Hensley (ex-Uriah Heep). Szóval ez egy hatalmas vállalkozás volt, és minden tiszteletem Arjené, hogy össze tudta fogni, kézben tudta tartani és ilyen remek végeredménnyel sikerült előrukkolnia. Ja, és ne feledkezzünk el Ed Warby dobosról sem. Ő volt az egyetlen a stábból, akivel Arjen már dolgozott korábban, sőt most már hagyományosan az Ayreon project dobosaként beszélhetünk róla. Azt hiszem, mindent tud a szakmáról. Nem véletlenül ragaszkodik hozzá a holland lángelme. Mivel az Ayreon zenéje nagyon változatos, így a dobosnak is otthon kell lennie szinte minden műfajban, egészen a két lábdobos tekerésektől a jazz-fúziós témákig. Ed Warby pedig csodálatosan látja el feladatát.

A The Human Equation valóban olyan sokrétű, mint az emberi érzések. Hol tombol, mint a dühkitörés, hol simogat, mit a szerelem, és közben bejárja az érzelmek egész skáláját. Éppen ezért beskatulyázhatatlan zene. Progresszív és space metal, folk rock, szimfonikus rock, musical elemek, lírai betétek. Mindezt 11 kiváló énekes csúcsteljesítménye koronázza meg. Természetesen mind a hangzás, mind a borító méltó partnere a CD-re préselt muzsikának, amely fáklyaként világít az éjszakában. Köszönjük ezt a mestermunkát, Arjen! Milyen pontszámot is adhatnék?

CD1
Day one: Vigil
Day two: Isolation
Day three: Pain
Day four: Mystery
Day five: Voices
Day six: Childhood
Day seven: Hope
Day eight: School
Day nine: Playground
Day ten: Memories
Day eleven: Love

CD2
Day twelve: Trauma
Day thirteen: Sign
Day fourteen: Pride
Day fiften: Betrayal
Day sixteen: Loser
Day seventeen: Accident?
Day eighteen: Realization
Day nineteen: Disclosure
Day twenty: Confrontation