Asia - Silent Nation

Kiadó: SPV
Terjesztő: SonyBMG
Együttes: Asia
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Az ASIA 1981-ben alakult, és első albumával hatalmas sikereket könyvelhetett el. Ezt még két stúdióalbum követte, kevesebb sikerrel, majd a zenekaron belüli feszültségek miatt John Wetton basszusgitáros - énekes távozott a csapatból. Ekkor úgy nézett ki, hogy befellegzett a bandának, a következő hét évben nem is adtak magukról életjelet (egy válogatás lemeztől eltekintve), a tagok pedig különböző projectekben próbálkoztak. Geoff Downes billentyűs aztán 1991-ben gondolt egyet, és a korábban megismert John Payne basszusgitáros, énekes segítségével feltámasztotta hamvaiból az ASIA főnixmadarát. Azóta rengeteg stúdiózenésszel dolgoztak, a koncertturnéikra is számos muzsikus kísérte el őket, Downes és Payne azonban szilárdan állnak a helyükön, annak ellenére, hogy egyszer felmerült az eredeti ASIA felállás újbóli életre hívása, de abból végül semmi sem lett. A Payne-érában immáron ötödik stúdió anyagát adja ki a veterán zenekar, válogatás és koncert albumok mellett.

A Silent Nation címet viselő új lemezig érdekes hagyomány volt megfigyelhető a zenekar albumcím választásában. Ragaszkodtak hozzá, hogy akár csak a csapat neve, úgy a lemezeik címe is "a" betűvel kezdődjön. Így aztán volt Alpha, Astra, Aqua, Aria és még sorolhatnám, de az új anyaggal valamiért véget vetettek ennek a tradíciónak. Abból a szokásukból azonban nem engedtek, hogy minden alkalommal kiváló lemezt adjanak ki a kezeik közül. Ezennel Chris Slade dobos és Guthrie Govan gitáros siettek ebben segítségükre.

Elképesztő, hogy zenehallgatás során milyen sokat jelent az ember adott hangulata, lelkiállapota. Amikor először feltettem a Silent Nation-t, valahogy nem voltam ráhangolódva, valami durvább, gyorsabb muzsikára vágytam, így nem is nyerte el a tetszésemet azonnal. Másodszor, más hangulatban persze csodálkoztam, hogy ez tényleg az a lemez, amit legutóbb hallgattam? Mert ekkor egyből megfogott és azóta jó barátságot kötöttünk egymással.
Az album gyönyörűen szól, és igazi progresszív rock található rajta, ami többnyire nincs túlbonyolítva, de azért találhatók rajta komplex részek is, a hangszerelés pedig zseniális, és a vokálmunka is dicséretreméltó. Természetesen Payne és Downes követte el az összes nótát, akik kivételes dallamérzékkel vannak megáldva. A két utolsó dalt érzem egy kicsit kevésbé ragadósnak, de egyébként minden ízében kiváló alkotással állunk szemben. A korong csúcspontjai szerintem a címadó Silent Nation, a Gone Too Far és az I Will Be There For You. A szövegek többnyire élesen kritizálják az emberiséget, hol az érzelmek elértéktelenedése (What About Love?), hol a környezetszennyezés (Midnight), vagy éppen a fegyverkezés, háborúzás miatt (Gone Too Far), de egyébként is filozofikusak, elgondolkodtatók. A koncepciót erősíti a lemezborító is. Akár az X aktákból kiollózott jelenet is lehetne, amint a fekete-fehér képen öltönyös férfiak gyalogolnak egy talán amerikai város utcáján, háttérben egy felhőkarcolóval, és egyiküknek sincs szája.

Tovább nem ragozom a témát, az ASIA-t még mindig komolyan kell venni, legújabb alkotásuk is kellemes perceket fog szerezni a progresszív rock rajongóinak. Akik eddig is szerették a bandát, azok nem hiszem, hogy csalódni fognak benne, akik pedig nyitottak erre a műfajra, de ez a zenekar eddig kimaradt az életükből, azok nyugodtan próbálkozhatnak ezen anyaggal, nem fogja megfeküdni a gyomrukat!


01. What About Love?
02. Long Way From Home
03. Midnight
04. Blue Moon Monday
05. Silent Nation
06. Ghost In The Mirror
07. Gone Too Far
08. I Will Be There For You
09. Darkness Day
10. The Prophet