Seven Witches - Year of the Witch

Kiadó: Massacre
Terjesztő: HMP
Együttes: Seven Witches
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Donat
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A Seven Witches-nek ez már az ötödik albuma. A csapat agya tulajdonképpen Jack Frost, akit már sok bandából ismerhet a közönség, úgymint Savatage, Metallium, Bronx Casket Co., Speeed. Az előbb említett zenekarokból, és azok zenészeiből (többek között, Overkill és Annihilator tagok), eléggé egyértelmű, hogy itt bizony egy tipikus power metal albumról van szó.

A zenekar a kezdeti időkhöz képest rendesen kicserélődött Frost körül- mára már csak ő az egyetlen eredeti tag. Az énekes James Rivera (Helstar/Destiny's End), - korábban ezt a helyet Bobby Lucas, majd Wade Black (Crimson Glory) töltötte be - és innen jön az igazi csavar a dologban. Figyelem, mert csak egyszer mondom el. A zenekar első basszerja Billy Mez volt ez idáig teljesen tiszta, majd őt váltotta fel Joey Vera (Armored Saint/ Anthrax/ Fates Warning/ Engine Fame). Viszont az előző turnén is már többször beugrott Joey helyére Dennis Hayes, aki ezt az albumot is feljátszotta. Ennek ellenére Joey Vera-t is a zenekar részének tekintik, sőt ezen a CD-n is besegített a dalírásba, Dave Ellefson-nal (ex-Megadeth) együtt. A dobos poszton is történt változás. A korábbi ütősök: Brian Vincent, John Osborne, Brian Craig voltak. A zenekarban jelenleg Jeff Curenton püföli a bőröket, viszont az albumon egy session zenész játszik, bizonyos Craig Anderson. Így nem véletlenül a borítóra is csak Frost, Rivera és Hayes került fel. Miután mindenkit sikerült jól megkeverni, nézzük végre a Year of the Witch című művet:

Az album két fő részre tagolódik: hat önálló tétel, majd pedig egy Jacob néven futó konceptanyag található rajta. Az első szám a Metal Asylum címet viseli és bele is kezdenek a tipikus amerikai power zenébe, amolyan Annihilator jellegűen, csak az ének kicsit heavysebb. Ami elsőre feltűnik, az a tökéletes hangzás. Tényleg kristálytisztán, tökéletesen, az arányokat jól eltalálva szól ez az anyag, pedig nem is valami híres stúdiókban dolgoztak. A második szám a Year Of The Witch, ami egyben a lemez címadó dala is. Majd jönnek sorra a Fires Below, Cries Of The Living, If You Were God című dalok, amik nagyjából hasonló alapokra építkeznek. A gitár centrikusság kőkeményen uralkodik bennük, ami itt egész jól sül el. Nagyon jól el van találva a számok struktúrája, változatosak, nem nyújtják el őket (átlag 4 percesek) és nem ismétlik végig ugyanazt a témát. Vannak speedesebb, heavyesebb témák, de a '80-as évek zenéjének hangulata is visszaköszön. Az ének tiszta, dallamos, néha egy-egy Judas Priestes sikoly is belefér. A dalszövegek meg fülbemászóak, párszor meghallgatod és már a fejedben is van a refrén. Ezt az első rész a Can't Find My Way cimet viselő tétel zárja. Ez egy kellemes metal ballada, elszállós gitárrészekkel. Kitűnő befejezés.
Az album második fele pedig az említett konceptanyag, ami Jacobról szól. Az idősebb Jacob-ot Don Sternecker, az ifjabbat Blake Sternecker szólaltatja meg. Hiába szántak rá nyolc dalt, ennek fele csak átkötőszöveg. Csak három pörgős számot találunk, a Voice Of Jacob, a Haunting Dreams és a The Prophet Is You. Ezek mindegyike a már korábban felsorolt stílusjegyekkel rendelkezik, gitárcentrikus, pörgős zene. Plusz van a Circles, ami egy kis akusztikus lazulás akar lenni, de ezt nem sikerült a legjobban eltalálniuk. Végezetül felteszik a kérdést, ez álom volt, vagy valóság?

Szép álom volt, jó dalokkal, de a valóság az, hogy erre csak hetest tudok adni, mert lelkileg engem nem igazán hengerelt le ez az album (pl. nem tudnám megmondani, hogy melyik is a legjobb szám rajta). A fanatikus heavy/power rajongóknak viszont nyugodt szívvel ajánlom, hogy hallgassák meg a "Hét Boszorkányt".


01. Metal Asylum
02. Year Of The Witch
03. Fires Below
04. Cries Of The Living
05. If You Were God
06. Can't Find My Way
07. Act 1 Whispers
08. Act 2: Voice Of Jacob
09. Act 3: Mirror To Me
10. Act 4: Haunting Dreams
11. Act 5: Jacob Speaks
12. Act 6: Circles
13. Act 7: The Prophet Is You
14. Act 8: Dream Or Reality