Pavor - Furioso

Kiadó: -
Együttes: Pavor
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Samarithan
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Az albumon - promo - nyolc szerzemény hallható, és mind a nyolc tételen hallatszik hogy nem egy összegányolt anyag, gyorsan hamar legyünk sztárok mentalitással. A progresszív Death metal-t játszó Pavor nevezetű formáció 1987-ben alakult a németországi Bonn-ban.

A Furioso a csapat második albuma, amelyet az 1994-ben kiadott A Pale Debilitating Autumn műalkotás előzött meg.
Ahhoz képest, hogy a zenekar 17 éves múlttal rendelkezik csak underground szinten vált ismerté. Nem is csoda, hiszen a csapat zenéje rendkívül összetett, nehezen emészthető témákból áll össze.

Hallhatók az albumon "egyszerűbb" kivitelezésű szerzemények is, amelyek nem annyira a komplexitásra épülnek. Ezek a dalok az élvezhetőbbek számomra. A banda tagjainak zenei tudása maximumon van, és kiemelném Rainer Landfermann basszustémáit, amelyek a nóták alapját képezik, bár néhol igen öncélúnak tűnik. Claudius Schwartz hörgő szakember orgánuma elképesztő mélységekből tör felszínre. Kedves barátunk leginkább a szövegmondás híve, és sajnos nem túl nagy változatossággal teszi ezt, bár néhol egy-egy sikoly féle is hallható, amolyan Obi-s megközelítéssel.
A Michael Pelkowsky dobos úriember fizikálisan és technikailag toppon van, és ötletekben sem szerénykedik. Armin Rave gitár harcos tökéletesen ura a zeneszerszámnak, és igen jó sound-ot találtak hangszerének.
A nótákban egyaránt megtalálhatók a tradícionális death metal elemek, blues-os szólók és basszustémák, tempóváltások tömkelege, és nem utolsó sorban tonnás riffek százával.

Amúgy a fiúknak van elzenélni való ötlettáruk, mivel a nóták hosszúsága igen széles tartományban mozog . A 3 perctől, a 9 és fél percig bezárólag kreálódtak a dalok.
Személy szerint nekem a hatodik nóta tetszik a leginkább, - Crucified Hopes - aminek a hossza 7 perc, és az egyik legkommerszebb tétel az albumon. Ez a dal nemigen tartalmaz bonyolult témákat, egyszerűen csak gyalulnak eszelős lendülettel. Ezért remek haláltusákat vívhatunk egy esetleges koncerten.

Nem vagyok egy túlságosan komplexbarát, de ez az album kivételt képez. Ezek a dajcse fiúk igen meggyőzően teszik a dolgukat, és igen mély benyomást tettek rám művészetükkel. Aki anno szerette az ATHEIST nevezetű csoda banda albumait, az nem fog csalódni a PAVOR muzsikájában.


1. Inflictor Of Grimness
2. Perplexer: Perdition Projectile
3. Wroth Volcanic Vent
4. Furioso
5. A Schizoid Uglifier
6. Crucified Hopes
7. Inconsistent ClayBlood Totemist
8. Dilettante's Dilemma


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036