Lorien - Secrets of the Elder

Kiadó: Goi Records
Együttes: Lorien
Megjelenés éve: 2002
Ajánlja: Jácint
Pontszám: 6/10
Értékelés: Több, mint szomszédidegesítő

A Lorien zenekart a Tordera fivérek alapították Cataloniá-ban és nagyon jól tették. Ír és kelta (néha egy-két öregebb metál zenekartól nyúlt) dallamokat hallhatunk a tisztán és pontosan felvett bemutatkozó albumukon. Bár a kiadó bekategorizálta őket power metal stílusba, be kell vallanom én azt a "power"-t hiányoltam. Foghatjuk, ha nagyon akarjuk a masterre, de szerintem ez nem az a zene. Mindezek ellenére nem csalódtam a Secrets of the Elderg című lemezben.

Kezdésként egy kicsit a középkort idéző dallamokkal indított a zenekar. A Ballad of the Knight tökéletes nyitódal, és Elena vokálosnak való választása abszolút nyerő volt, hangja szinte belesimul a zenébe. Kellemesen korhű lett a szám, persze az erős gitárhangok kivételével. Kár, hogy csak nagyon ritkán - legalább is nekem - használták ki Elena adottságait a fiúk. A második szám már nem sikerült ennyire ütősre, sajnos a refrénbe belassítottak a zenészek, és ez elég rendesen befékezte az iramot. Így a Merlin the Wizard engem nem varázsolt el túlságosan. Bezzeg a Dont Be Afraid! Ismerős dallam, lassú nyitás után folyamatosan húzzák fel a dalt pont úgy, ahogy az a nagy "Metal Könyv"-ben meg vagyon írva. David Torderanagyon eltalálta ezt a számot, és a zenekar ráérzett. Nos, én azért itt adtam volna szerepet Elenának (persze abszolút elfogulatlanul), mert bizony David (aki amúgy is sok szerepet vállalt a felvételek során: -szóló és kísérő gitár, szóló és kísérő ének) vinnyogása néhány helyen hátborzongatóan élesre sikerült. Ennek ellenére ez egy kerek dal, sőt sláger! És végre "A csendes Hableánykában" ismét megszólal a női vokál. Talán ez az utolsó dal, amiben még érezni egy kis lendületet, no nem mintha a többi szám mind ballada lenne, hanem mert a Tordera fivérek a tökélyre törekedtek, és ezzel valahogy sikerült kiirtani a dögöt a nótákból. A The Voice of Saruman és a The Island of the Dragon kellemesen szolidra sikerültek, úgyhogy az a hang és az a sziget sem sikerült félelmetesre, de még csak egy cseppnyi ijedtséget sem okoztak. Az Aurora Borealis még egy kicsit visszahozott az unalomból, bár a gitárszóló eléggé leültette a dalt, de azért még élvezhető szinten. A végére maradt az Eternal Life. Ha a fiúk arra törekedtek, hogy lezárják az albumot, az bejött. Az ember fia már alig várja, hogy befejezzék a számot. A dal maga akár lehetne egy dögös 'veledénekliaközönség' nóta is, ha a rengeteg ritmusváltás nem tördelné szét a lendületét, és idegesítené a hallgatót.

Talán hamarosan beérik ez a zenekar, és megtanulnak együtt zenélni. Talán egy jó producert is találnak majd, aki a sok tökéletes és kellemes hang mellé bevarázsolja azt az érces feeling-et, ami egy jó metal album sajátja.


01. Ballad Of The Knight
02. Merlin The Wizard
03. Don't Be Afraid
04. The Silent Mermaid
05. The Voice Of Saruman
06. The Island Of The Dragon
07. Aurora Borealis
08. Eternal Life


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036