Illdisposed - 1-800 Vindication

Kiadó: Roadrunner
Terjesztő: Mton
Együttes: Illdisposed
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Perkele
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A sokszor veterán megnevezéssel illetett dán Illdisposed valójában 'csak' 13 éves. Hogy egy ilyen korú csapatot lehet-e már veteránnak titulálni, vagy sem, az egyéni megítélés kérdése. Egy biztos, a veteránok magabiztosságával és tudásával játsszák a death metalt, immár évek óta. A tipikus death metal meghatározás ugyan már nem illik rájuk egy ideje, mert elmozdultak a stílus 'hallgathatóbb', dallamosabb irányába.

Hetedik albumuk, a 1-800 Vindication rögzítési körülményei nem mondhatók szokványosnak. A zenekar februárban vonult stúdióba, hogy hozzákezdjenek a felvételekhez, ugyanakkor a hivatalos hírek csak júliusban jelentették először, hogy a zenekar leszerződött a Roadrunner kiadóhoz, míg a felvétel és a keverés-maszterizálási folyamatok között is hosszú hónapok teltek el. A hogyanokat és miérteket itt és most felesleges fejtegetni, az album október 4-én megjelent és csak ez számít a banda rajongóinak, illetve a death dallamosabb ágának kedvelőinek.

Középpontban továbbra is a mélyen hörgő vokálok és a kitűnő gitármunka áll. Nevermore iránti rajongásom minden olvasónk előtt ismert, de úgy látszik azok az örvénylő riffek a dánokra is hatással voltak. Időnként bukkannak csak fel, de akkor a Nevermore-nál megismert lüktető dinamizmust adja az egyébként sem gyenge zenéhez, amely olyan mintha a Vomitory-féle ősbrutalitást keverték volna a göteborgi dallamossággal. Brutálisabb témák vagy szinte már populáris dallamok keverednek zenéjükben, ahol a tempóváltások nem megtörik, hanem újabb és újabb lendületet adnak a zenének. Ugyanakkor időnként Kataklysm-os tempókig gyorsulnak és ilyenkor 'virnyákolásban' is verik Mauritio-t. Mindehhez pedig még képzeljük hozzá a szintetizátort. Igen, szintetizátort, amivel eddig nem sűrűn találkozhattunk az Illdisposed-nál. Szerencsére kevéske futurisztikus - vagy némi jóindulattal hívjuk indusztriálisnak (bár a valóban indusztriális zenét játszók nem értékelnék ezen hasonlításomat) - hangok kreálására használták e hangszert és azt is csak elvétve tették. Először magam is meglepődtem rajta, de dicséretes húzás volt ez részükről. Sajátos, kicsit The Kovenant-os hangulatot teremtettek vele az adott dalban, ugyanakkor vehetjük úgy is, hogy ez a '2004-es modern death metal'. Ős-Illdisposed fanatikusok örömére legyen mondva, hogy azért található az albumon egy-két érintetlen, tempós death metal nóta is.
Semmi info nem szól arról, hogy a helyenként felbukkanó tiszta énekbetétekért ki felel, de az In Search of Souls-ban, mintha Mr. Vintersorg maga ragadott volna mikrofont. Szép orgánum, bár nem vagyok benne biztos, hogy ezt a vokált az Illdisposed-on belül nagyon kellene erőltetni.

Elég vegyes érzelmeket keltett bennem a zenekar új lemeze. Meglepetést okoztak a fentebb részletezett változások, 'újítások', ugyanakkor ezeknek köszönhetően elég frissnek tűnik a korong, ami tekintve a stílusban megjelenő lemezek dömpingjét, igen pozitív tényező. Zenéjük maradt továbbra is súlyos és kemény, még mindig a death metal kategóriába bepasszírozható, de a 1-800 Vindication mégis eddigi 'leghallgatóbb' albumuk. Ebből kifolyólag valószínűleg sokakhoz eljut majd ez a lemez, de minden hallgatójuknak csak egyet tudok tanácsolni, nyitott gondolkodással álljon ehhez az albumhoz. Nyitottan próbáltam én is gondolkodni, amikor a pontozásra került a sor, vacilláltam a 7-es és 8-as érték között. Végül engedtem a szigorúságból és inkább a változatosságot, a stílusok kombinálásait és a zenekaron belüli újító hajlamot állítottam előtérbe.


1. I Believe In Me
2. Dark
3. Now We're History
4. When You Scream
5. Jeff
6. In Search Of Souls
7. Still Sane
8. You Against The World
9. No More Time
10. The Final Step