Dragonland - Starfall

Kiadó: Century Media
Együttes: Dragonland
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 10/10
Értékelés: Vigyázat! Robbanásveszély!

Úgy tűnik, Göteborg csak nem akar kifogyni a meglepetésekből. Számomra a legújabb csapás az idióta nevű, ám annál ütősebb Dragonland. A Starfall már a harmadik lemezük, de eddig csak a sárkányhajhász mivoltuk csapta meg a fülemet. Miután felfigyeltem, hogy az új albumnál, az Evergrey főnök Tom Englund produceri munkakörben volt az akció részese, nem maradt kétségem a siker felöl. Bizalmam végül megfizetődni látszott, rikogatós balgaság helyett kemény ám dallamos, elektronikával megpakolt, - ez esetben valóban - előremutató heavy metal művel állunk szemben.

Kezdésként rögtön szintetizátorral megtámogatott, iszonyúan fülbemászó dalokat adagolnak. A címadó, illetve a As Madness Took Me című nóták gyakorlatilag azonnal betalálnak, idétlen reszelés helyett valódi riffek szólalnak meg Nicklas Magnusson és Olaf Mörck gitárjain. A hangzás meg egyszerűen tökéletes, ritkán hallani ilyen egységes és tiszta soundot, amit egyébként a több dalban vokálozó Englund mesternek köszönhetünk. Továbbá egyértelműen kihallatszik, hogy a hattagú banda tagjai mostanában elég sokat söröztek az In Flames legénységével, az In Perfect Harmony például az simán ráférne a Soundtrack to your Escape-re. További dalokban mint a The Shores Of Our Land vagy a The Returning a duplalábgép és némi progresszívkodás is előkerül, ezek már nem is annyira slágeresek, mint az album első fele, inkább a tartalomra áldoznak. A lemez végül a The Book of Shadow címre keresztelt három részes tétellel zárul, mely gerincét talán túlságosan is Hans Zimmer Gladiátor filmzenéje ihlette. Ezt az apróságot leszámítva a három dal nagyon egyben van, egészséges melankóliájával és tökéletes ízléssel összeállított hangszerelésével jóval több, mint aláfestő muzsika.

Ugyan a tipikusnak mondható göteborgi stílusjegyek tagadhatatlanok, - nevezheti ezt bárki majmolásnak is -, én cseppet sem bánom, mindig kíváncsi voltam milyen volna az In Flames klasszikus énekkel. Haha!
A Starfall egy nagyszerűen kivitelezett, igényes lemez, nem egyéni villogásokkal, hanem kiváló dalokkal. Ezek után már nem kérdéses, hogy a két gitáros Rapture névre hallgató death metal projektjének is utánanézzek.


01. As Madness Took Me
02. Starfall
03. Calling My Name
04. In Perfect Harmony
05. The Dream Seeker
06. The Shores of Our Land
07. The Returning
08. To the End of the World
09. The Book of Shadows Part I - A Story Yet Untold
10. The Book of Shadows part II - The Curse of Qa'a
11. The Book of Shadows part III - The Glendora Outbreak