Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty

Kiadó: Napalm
Terjesztő: HMP
Együttes: Falkenbach
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Dallanan
Pontszám: 9/10
Értékelés: Stílusában kiemelkedő

Számos olyan zenekar működik világszerte, melyek évek, netán évtizedek óta léteznek, lemezeket készítenek, és kiadványaik messze átlagon felüliek, ennek ellenére mégis csak egy igen szűk réteg ismeri őket. Természetesen az érmének két oldala van, hiszen ha egy zenekar híre nem jut el a potenciális rajongókhoz, akkor ez egyáltalán nem meglepő. A tiszteletbeli izlandi Falkenbach esetében leginkább erről van szó, hiszen zenéjük a viking metal rajongók számára igazi csemegének számít. Azért csak tiszteletbeli izlandi zenekar, mert a tulajdonképpen egyszemélyes bandát egy német úriember, művésznevén Vratyas Vakyas viszi a hátán. A hírek szerint többször is megfordult Izlandon, ahol számottevő északi kultúrát, érzésvilágot szívott magába. A zenekar 1995-ös létrehozásakor nem volt más célja, mint a Bathory Hammerheart és Twilight Of The Gods lemezek zeneiségét, atmoszféráját egyesítse saját elképzeléseivel. A végeredmény pedig az 1996-ban megjelent bemutatkozás, az ...En Their Med Riki Fara... című epikus, emelkedett dallamokkal teli, helyenként szigorúbb, black metal hatású lemez lett nordikus, mitikus szövegvilággal. Itt fele-fele arányban hallhattunk lendületesebb, agresszívebb és lassabb, dallamosabb tételeket, ám a jellegzetes és sajátos Falkenbach atmoszféra már ekkor is jelen volt. Vratyas kezelte az összes hangszert, mint ahogyan a következő immár Napalm records szárnyai alatt megjelenő ...Magni Blandin Ok Megintri... albumon (1998) is, ami zeneileg már jóval egységesebb képet mutatott. Eltűntek a lendületesebb részek a dalokból és helyüket a középtempós nóták vették át még több dallammal, ami főleg a szintetizátor szerepének erős növekedésével magyarázható. Megmaradt azonban a tiszta- és károgós ének váltakozása, ám ekkor már a dallamos ének felé billent a mérleg nyelve. Vratyas sajátos dallamai szintén könnyen felismerhetővé teszik a bandát.

Legújabb alkotásuk tavaly év végén jelent meg Ok Nefna Tysvar Ty címmel, mely 7 tömény viking szellemiséggel átitatott nótát tartalmaz mintegy 40 percben. Az eddigiekkel ellentétben egy teljes zenekarral -Vratyas saját kiadójánál lévő Vindsval zenészei közreműködésével- vették fel a lemezt a német Tidalwave stúdióban. A végeredmény szempontjából egyértelműen jó döntés volt, habár a szerzemények most is teljes mértékben saját kreativitásának a terméke! A dalok alapvetően az előző lemez stílusában íródtak, de a korábbiakhoz képest teltebb, élettel telibb hangzással rendelkeznek, ami leginkább a doboknál hallatszik. A szinte mindvégig középtempós nóták dobjátéka minden eddiginél színesebbre, változatosabbra sikeredett, de természetesen most sem kell bonyolult ritmusokra gondolni, hiszen a Falkenbach zenéje nem igényli a virtuóz játékot. A szintetizátor adta lehetőségek nagyobb kihasználásával változatosabb témák születtek, amelyek - ahogy korábban is - most is igen fülbemászóak. A gitárok szerepe szerencsére nem került háttérbe, így onnan is hallhatunk remek dallamokat. A stílusnak megfelelően -nagy szerencsére- akusztikus gitár is gyakran feltűnik, ami nagyon jól kiegészíti többi hangszert ezzel némi többletet adva a zenének. Vokális szempontból annyi változás történt, hogy Vratyas károgó hangját alig hallani, viszont jellegzetes, tiszta énekstílusa ezúttal is kiváló dallamokat hozott. A dalok ismét az északi legendák, háborúk helyszínére repítik a szövegkönyvet olvasó zenehallgatót, a történelem egy olyan korába, ahol az emberek életében a bátorság, egyenesség, büszkeség és az erő a legjellemzőbb tulajdonságok közé tartozott. Vratyas megfogalmazásai stílusában meglehetősen hasonlítanak Quorthon írásaihoz, ami külön öröm.
A lemezen szerepel a bemutatkozó album Into The Ardent Awaited Land dalának egy érdekes, nyugodt, nagyon kellemes akusztikus átdolgozása is.

Több tucatnyi meghallgatás után azon a véleményen vagyok, hogy a zenekar eddigi legérettebb produkcióját tette le az asztalra. A korábban is már meglévő igényes, jó dalok továbbra is jellemzik őket, így - mint elődei - ez is gyakran fog forogni a cd lejátszómban. Az új felállásnak köszönhetően pedig nem kizárt, hogy a jövőben koncerten is látható a csapat.
Az a szűk réteg, aki érdeklődik a viking metal iránt, egyszerűen nem csalódhat, ha meghallgatja a lemezt. Kötelező beszerezni!


1. Vanadis
2. ...As Long As The Wind Will Blow...
3. Aduatuza
4. Donar's Oak
5. ...The Ardent Awaited Land
6. Homeward Shore
7. Farewell