John 5 - Vertigo

Kiadó: Mascot
Együttes: John 5
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Adamskij
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

Az elsőre idióta John 5 név alatt nem más rejtőzik, mint az exhibicionizmusáról ismert Marilyn Manson-t kísérő zenekar gitárosa. John Lowery az ő becses neve, modern country metalos gitáros szőke hajjal és szanaszét varrt karral, tépett ujjú szmokinggal. Manson-nal az év első felében szinte hangtalanul szakítottak hat év közös munka után. Állítólag John saját szólódolgaira akar koncentrálni a jövőben, s nem akar másodhegedűs lenni a popsztárrá nőtt Marilyn mellett. Az is lehet, hogy nem bírta tovább fojtani lelki traumáját - bizony nehéz feldolgozni, ha énekese nem részesíti akkora élvezetben koncerteken, mint gitáros elődjét. De hagyjuk a nyilvánvaló marhaságot, térjünk rá a Vertigo címet viselő szólólemezre.

Elsőre kétkedve vettem kezembe a korongot - mégis miben lenne más ez a lemez az utolsó két Manson-hoz képest? Az utóbbi két, igazán népszerű - a Mechanical Animals és a The Golden Age of Grotesque - korongon már ő is aktív részese volt a dalszerzésnek. Mégis azt kell mondjam, sokak számára az The Beautiful People jelezte irány testesíti meg a XXI. század amerikai sokk-rokker igazi énjét. Vártam is, hogy John 5 olyan témákat hoz, mint ami az előbb említett két lemezen hallható. Dehogy. Ez bizony hamisítatlan amerikai metal, country és industrial elemekkel dúsítva, ének nélkül. Sok szóló, telt dallamok, ikergitárok és feszes, olykor dobgépre épülő táncolható ritmusok. Ha erről szólt volna Manson utolsó öt éve, biztos nem kapcsolnék el automatikusan klipjeiről.

Ugyanakkor az is szembeötlő, hogy a kezdeti erős ötletek után az album második fele önismétlésbe fordul és olykor country standard-ek szolgai bemutatásáról szól. Kár, nagy kár. Az a néhány fogós téma, ami hosszú napokkal később is minduntalan bevillan egy-egy pillanatban, ennél sokkal többet érdemelne. A Feisty Cadavers, vagy a Pulling Strings óriásit robbanthatnának - már ha John 5 nem ragaszkodna a szóló szerephez. Az album 13 száma közül kb. 5-6 az, amit kidolgozottnak érzek s nem kizárólag vég nélküli tekerésről, vagy hawaii gitározásról szól. Félreértés elkerülése végett, annak is van létjogosultsága itt. Azonban a kezdeti erős kezdés után ellaposodik a produktum.
A technikai háttér viszont több, mint pazar. Előre figyelmeztetek minden amatőrmetál zenész kollégát, csak óvatosan, kellő idegi felkészültséggel kattintson John 5 honlapján a gear menüpontra. Talán még így is kiszalad belőle néhány szitokszó. A srác akár önálló gitár-Tescót nyithatna és még úgy is használt gitárnyakkal fűthetne télen. Ehhez képest nem szól átlagosnál jobban az anyag.

Bár a népes Manson rajongói tábor egy része biztos megrohamozza a boltokat, John 5 akkor tenne jót velünk, ha találna maga mellé egy Marilynt alázó torkot (ez eddig nem megvalósíthatatlan) és egy durva, elmebeteg ütőst. Az itt hallható bő 40 perc szerint a többivel biztos nem lenne probléma. Szerencsére a honlapján szereplő hírek között már olvasható, hogy Loser nevű bandájával bőszen gyakorol és a következő instrumentális album felvétele nemsokára kezdődik. Azt kell mondjam, sajnálom a végső pontszámot - ez a lemez inkább első névjegy, mint fő alkotás. Lesz ez még ígéretesebb is.


1. Needles CA
2. Feisty Cadavers
3. Pulling Strings
4. Sugar Foot Rag
5. Dead Man's Dream
6. Sweet Georgia Brown
7. Flatlines, Thin Lines
8. Liberty
9. Vertigo
10. 18969 Ventura Blvd
11. Zugg island Convict
12. Salt Creek
13. Goodnight


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036