Dragonhammer - Time For Expiation

Kiadó: Scarlet
Együttes: Dragonhammer
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 5/10
Értékelés: Szürke, de korrekt

A rendkívül eredeti és izgalmas nevű Dragonhammer 3 év szünet után ismét szabadjára engedte sárkányát Olaszországból, ahonnan lassan több lemez kerül piacra, mint a metal zenék etalonjának számító Finnországból, bár a minőségi megoszlás tekintetében még taposhatnak az északiak után. Az első, The Blood of The Dragon című albumhoz képest történt változások közül talán a doboscsere a leginkább említésre méltó. A távozó Milko Morelli helyére a rendkívül Raf Condemi érkezett, aki jóval energikusabban játszik, mint elődje, bár ez éppenséggel a jó dobhangzásnak is betudható, amit egyébként a jól ismert, svéd székhelyű Mastering Studióban (In Flames, Dimmu Borgir, Soilwork, Hammerfall) hoztak létre.

Az intro után berobbanó Eternal Sinner teljesen rendben van, izmos, technikás gitártémákra ízléses szintetizátor mennyiség telepszik, a bivalyerős duplalábgép az ember sejtjeinek felrázásáról gondoskodik, a könnyen memorizálható dallamos refrén, illetve a zongorával kísért elszállós kiállás pedig nemes egyszerűséggel felteszi a koronát a nótára. Ha a többi is tudná hozni ezt a színvonalat, nem lenne kérdéses a pontszám, azonban sajnos ez nem ilyen egyszerűen működik. A Believe című tételnél már meg is jelennek a klisék, ráadásul a refrén nem hogy gagyi, de egyenesen gyerekes. A nyugisabb The Pages I Never Wrote-ban előbukkan némi eredetiség egy rövid hörgés és a szintén olasz Labyrinth-et idéző remek szintiszóló által. A Free Land az előbb megkezdett szellősebb, lebegősebb vonalon halad, míg a titokzatos című középtempós YMD a maga indusztriális megközelítésével sokkal emészthetőbb, kellemesebb darab, ráadásul itt az amúgy gitáros posztot is betöltő Max Aguzzi sem ordibál eszeveszettül. Végül a Time For Expiation zárásául szolgáló címadó dal hagyományosabb jellegű, zeneileg az album elejére tekint vissza.

A borító olyan amilyen. A megszólalás kifogástalan, a hangszeresek is rendben vannak, egyedül a dalokon kellene még egy kicsit dolgozni, mert így a Dragonhammer második alkotása csak egy átlagos power metal album, ami képtelen maradandó nyomot hagyni bennem. Talán majd legközelebb.


01. Ancient voice
02. Eternal Sinner
03. Believe
04. Fear Of A Child
05. The Pages I Never Wrote
06. Free Land
07. Blind Justice
08. YMD
09. Time For Expiation


Magyarországi forgalmazó:
Vimpex Music / Musicworld 2000 Bt.
8000 Székesfehérvár,
Kégl Gyula u 12.
mwbt@enternet.hu
www.vimpexmusic.hu
Tel.: 06-22-397-096, 06-30-6088-036