Blackmore's Night - Beyond The Sunset - The Romantic Collection

Kiadó: SPV
Terjesztő: SonyBMG
Együttes: Blackmore's Night
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Scorpio
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

A Blackmore's Night fennállása óta akkurátusan kétévente áll elő új anyaggal. Tavaly jelent meg a negyedik stúdióalbumuk, a Ghost of a Rose és ezennel elérkezettnek látták az időt, hogy eddigi munkásságukat összefoglalják. Az ezen alkalomra készült kiadványok között nem tudok teljesen eligazodni, ugyanis napvilágot látott egy CD, 14 dallal, és ugyanezen cím alatt kijött egy 5 számot tartalmazó DVD, amely mellé egy 3 számos CD-t csomagoltak. A felirat szerint utóbbi CD bonuszként jár, és karácsonyi dalokat tartalmaz. Ugyanakkor a borító belsejében az áll, hogy a Blackmore's Night első DVD anyaga található a bonusz DVD-n, amelyen egy solingeni bulin készült felvételek vannak, és ami ízelítő, étvágygerjesztő a hamarosan érkező DVD-ről. Szóval ember legyen a talpán, aki itt kiigazodik, mindenesetre én most egy kalap alatt írok a kiadványokról, lévén azonos címen futnak, és egy időben kerültek kiadásra.

Lássuk előbb a 14 számos CD-t. Szemezgetnek összes eddigi albumukról, leggyakrabban talán az Under A Violet Moon lemezről. Hiányolom a rockosabb hangvételű nótákat, de végül is ez egy romantikus válogatás, vagy mi a szösz - én meg valószínűleg nem voltam elég romantikus hangulatban hozzá. Szeretem egyébként ezt a középkori feelinget, amit megragadnak, de a sorlemezeik változatosabbak voltak, ott felváltva követték egymást a lírai és rock dalok.
Jelen esetben előbbiek felé billen a mérleg nyelve, méghozzá igen erősen, de megint csak azt kell hangsúlyozni, hogy ez egy romantikus válogatás, amire a Blackmore's Night fel is hívja a rajongók figyelmét a borítón. A rajongóknak meg úgy is mindegy, megvesznek mindent kedvencüktől. Hogy milyen érdekességekkel szolgál ez a válogatás azon kívül, hogy kiemeltek dalokat a korábbi albumaikról, és egymás mellé helyezték őket? Nem sok mindennel. A Ghost Of A Rose-nak egy újra felvett változata szerepel a korongon, valamint egy eddig még kiadatlan szerzemény, a Once In A Million Years. Hogy emiatt megéri e beruházni a CD-be? Mindenki döntse el maga!
A DVD-s kiadvány akkor már több csemegével szolgál. Először is ott a 3 számos CD, amelyen a karácsonyi dalok kaptak helyet. Ezek valóban újdonságot jelentenek. A DVD felvétel is frankó. Az úgynevezett kastély turnéjukon készült, amikor valóban középkori kastélyok, várak szolgáltak a koncertek helyszínéül. Nagyon jó ötlet volt ezt a középkori hangulattal átitatott zenét ilyen helyeken előadni. Bár az öt nóta tényleg csak ízelítő, a hangulat azért nagyon átjön. Ugyan még félig világosban kezdték a műsort, de közben rájuk sötétedett. Candice a buli kezdetekor a kastély egyik erkélyén tűnt fel lámpással a kezében, a színpad szinte alatta helyezkedett el. Aztán persze csatlakozott a színpadon állókhoz. Bár sokat hallgattam már a hangját, eddig nem volt szerencsém látni őt. Amilyen szép a hangja, olyan szép Candice maga. Hatalmas szőke hajzuhatagával, bájos mosolyával úgy néz ki, mint egy tündér. Természetesen ezennel is több zenész vette körül őket. Dobos, basszusgitáros, billentyűs, hegedűs és fuvolás egy személyben és két tagból álló női kórus, akik úgy néztek ki, mintha ikertestvérek lennének. Ritchie pedig középkori gúnyában, csak a gitárra összpontosítva nyomta a zenét, a közönséggel való kommunikációt átengedte élete párjának. Akinek volt is egy aranyos beszólása. Az egyik dal után így szólt: "Esik az eső?" (A közönség ugyanis fedél nélkül a feje fölött ült a várudvaron). " Ritchie! Játssz valamit, hogy elálljon! Meg tudod csinálni!" :)
Egy baja van ennek a DVD-nek. Az, hogy rövid. Elnéztem volna még egy darabig. Így aztán ennek az értelme is megkérdőjelezhető, hiszen inkább a teljes hosszúságú DVD-ért adnék ki pénzt. Kivéve, ha ez tényleg bonusz, és a 14 dalos CD mellé adják.


CD:

01. Once In A Million Years
02. Be MIne Tonight
03. Wish You Were Here
04. Waiting Just For You
05. Durch Den Wald Zum Bach Haus
06. Ghost Of A Rose
07. Spirit Of The Sea
08. I Still Remember
09. Castles And Dreams
10. Beyond The Sunset
11. Again Someday
12. Diamonds And Rust
13. Now And Then
14. All Because Of You


DVD + CD:

DVD:

01. Written In The Stars
02. Morning Star
03. Play Minstrel Play
04. Minstrel Hall
05. Under A Violet Moon

CD - Christmas Songs:

01. Emanuel
02. We Three Kings
03. Christmas Eve