Kaledon - The Destruction (Legend of The Forgotten Reign Pt.1)

Kiadó: Northwind
Együttes: Kaledon
Megjelenés éve: 2002
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 4/10
Értékelés: Perverzióval már élvezhető

Azon töröm a fejem, hogy ha valaki egy lemezboltban a Kaledon, The Destruction nevű albumát a kezébe veszi, kapásból olyan messze dobja, hogy még véletlenül se találjon rá, vagy sírógörcsbe torkolló elementális nevetésbe kezd. A borító ugyanis félelmetesen undorító. A színek ocsmányak, és nem elég, hogy sárkány van rajta, szegény olyan ronda, hogy ha létezett volna, a kép láttán biztosan forogna a sírjában. Ez kérem szépen a tűzokádó szörnyetegek legendájának, és egyben a true metalosok totemállatának arconköpése.

De nem csak ezt a meglepetést tartogatja számunkra az olaszok sokadik lemeze, sajnos a hangzás sincs rendben. Ennek tudatában a rögzítés helyszínéül szolgáló Temple of Noise stúdió neve is elég vicces. Már az introt követő, In Search of Kaledon című dalnál beugrott az egyébként teljesen más stílusban ténykedő Stormlord hasonlat, majd némi információszerzést követően kiderült, hogy nem is lehetetlen, amit gondoltam, hiszen a két talján bandának közös dobosa van David Folchitto személyében. A maga típikusan steril és gépies dobhangzását beültette a Kaledon-ba is, így lényegében ugyanazt kapjuk mint a Stormlord, csak károgás helyett tiszta ének van. Ha már az éneket szóba hoztam, Claudio Conti hangterjedelmével ugyan nem lenne gond, de állandó bizonytalansága halálra ítéli saját produkcióját. Az anyag így kifejezetten rövid idő alatt átrágható, már a legtöbb dal elején a next gombra téved az ember keze.

Az összhatás amúgy az akkoriban még Dragonheart-nak nevezett Dragonforce első demojára hasonlít legjobban, annak minden bizonytalanságát tükrözve. Lényegében a lemez nem más, mint iszonyat gyors, Manowar-t idéző, rikogatós dalok összessége, egy igazi támadás az anti-truemetalosok ellen. A darálást csak a Street of The Kingdom című ballada szakítja meg, mely nemes próbálkozás, de biztosan nem fog könnyeket csalni a hallgató szemébe. A The Destruction egyébként csak az első része a hat epizódosra tervezett, Alex Mele gitáros által kigondolt Legend Of The Forgotten Reign eposznak. A csúnya sárkányok támadását tehát nem ússzuk meg ennyivel, így ezt az albumot csak a fanatikus true metalosoknak ajánlom, másokra egyszerűen veszélyes!


1. The Calling
2. In Search of kaledon
3. Army of the undead king
4. Thunder in the sky
5. Streets of the kingdom
6. Spirit of the dragon
7. Hero of the land
8. God says yes
9. Deep forest
10. Desert land of warriors
11. The jackal's fall