Cadaveres De Tortugas - Salvo Karma

Kiadó: Szerzői
Együttes: Cadaveres De Tortugas
Megjelenés éve: 2000
Ajánlja: Hajas
Értékelés: Alapmű

A Salvo Karma a fehérvári teknőcök harmadik sorlemeze, melyet annak idején ugyanennyi demó is megelőzött. Őszintén szólva nem tudok még egy olyan csapatról, amely relatíve népszerű, de még a hármas albumot is szerzői kiadásban adja ki. Pedig a 10 darab, átlag 4 perces dal abszolút megállja a helyét.

Aki nem tudná: természetesen modern,extrém metalról van szó, enyhe HC-s, indusztriális ízzel keverve. A mostanában nagyon népszerű HSB stúdióban rögzített anyag magyar viszonylatban hihetetlen jól szól, de azt hiszem, a kinti lemezeket is nyugodtan mellé lehet tenni, mert nem vall szégyent. Esetleg a pergő, ami szólhatna jobban is, de ez legyen a legnagyobb probléma. A - magyarul is mellékelt - szövegek az anyag egyik fő erősségei, és nagyon könnyű azonosulni velük. Valószínűleg - a zenéhez hasonlóan - ezek sem lettek összecsapva. Javarészt az olyan - mindannyiunkban lakozó - érzésekről szólnak, mint a bosszú, a fájdalom, a depresszió vagy a gyűlölet. A nóták embertelenül húznak, és a váltott ének még dinamikusabbá teszi az anyagot. Külön dalokat úgy érzem, nem is érdemes kiemelni, mert mindegyik iszonyatosan süt. Talán a kivétel a lemezt záró Turtles Ahead, mely egy fű ihlette hiphop nóta, de különös módon még ez is bejön, pedig általában nem rajongok az ilyesmiért. Aki megveszi a lemezt, ajándék kazit és füzetet kap: ötletes, egyedi megoldás. Akárcsak maga a booklet, amely azt hiszem, különböző mesefigurákat és graffitiket tartalmaz - remélem ezzel nem mondtam nagy hülyeséget. A Cd-Rom részt még nem láttam, de ez akkor is újabb pozitívum.

Azt hiszem, nyugodtan ajánlhatom ezt a hazánkban mindenképpen példaértékű albumot mindenkinek, aki szereti a durva, modern zenéket.