Jorn Lande - Out To Every Nation

Kiadó: AFM
Terjesztő: HMP
Együttes: Jorn Lande
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Avenger
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Jorn Lande, a norvég fenegyerek, tagadhatatlanul a mai metal szintér egyik legmeghatározóbb hangja, különböző stílusú bandák és projectek megannyi lemezén hagyta már névjegyét, a Masterplan bemutatkozó albumán hallható nagy sikerű szereplésével pedig talán örökre beírta nevét a rock zene nagykönyvébe. Az Out To Every Nation immáron a harmadik szólólemeze, melynek zenei anyaga - az első kettő minőségének tudatában - bizony komoly elvárások közepette született, Jörn Viggo Lofstad gitáros segédletével. A nyughatatlan zseninek különösen nagy tapasztalata van különböző zenészekkel dolgozni, így ezúttal sem a már "bejáratott" kollégákra esett a választása. A basszusgitárt a Hammerfall-os Magnuss Rosen, míg a többi hangszert a Pagan's Mind tagjai kezelik (Stian Kristoffersen - dob, Ronny Tegner - billentyűk, illetve a már említett gitáros Jörn Viggo Lofstad).

Pár kivételtől eltekintve a dalok a Worldchanger nyomdokain haladnak, bár stílusukat tekintve talán kevésbé hullámzóak, így fest sokkal egységesebb képet az anyag. Ebbe a képbe természetesen sok minden belefér, és ezt maximálisan ki is használja Jorn. Így dallamvilágát tekintve nem a legerősebb ám headbangelésre első osztályú Young Forever beton kemény jellegét tökéletesen kiegészítik olyan dalok mint a csodálatosan megírt és hangszerelt - és az album abszolút császárának számító - Behind The Clown. Illetve a hangulatilag telitalálat, ám kevésbé fülbemászó Out to Every Nation vagy a higgadt, kicsit slágeres Vision Eyes. A nyers hard rock vonalat az AC/DC-re emlékeztető témájú, vicces szövegű Rock Spirit erősíti míg az album progresszív bástyája a Living With Wolves. A hangzás, az előadásmód és a zenei apróságok mind tökéletesek, egyedül a dalok megírása, "kitalálása" kaphatott volna kicsit több törődést.

A különböző nemzetek zászlaját (esetünkben norvég, de készült német, francia és olasz verzió is) lengető Jorn Lande vitathatatlanul a király. Bár az Out to Every Nation ugyan nem a legjobb lemeze, főleg, ha az embert hetekig lebilincselő Worldchanger-hez hasonlítjuk, énekesi képességei azonban még tovább tökéletesedtek. Nincsen két hasonló témája, olyan hangszínen énekel, amilyenen csak engedi a fantáziája, számára egyszerűen nincsen lehetetlen. Bízzunk benne, hogy soha nem fogy ki az ötletekből. Éljen a csodatorok!


01. Young Forever
02. Out to Every Nation
03. Something Real
04. Living With Wolves
05. Vision Eyes
06. One Day We Will Put Out the Sun
07. Behind the Clown
08. Rock Spirit
09. Through Day And Night
10. When Angel Wings Were White