Cadaveres De Tortugas - Versus

Kiadó: Szerzői
Együttes: Cadaveres De Tortugas
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Hajas
Pontszám: 8/10
Értékelés: Erős anyag!

Úgy gondolom, ötödik sorlemezével sokakat meg fog lepni a Cadaveres De Tortugas. Nem mondom, hogy kivetkőztek önmagukból, de jópáran csak most fognak rájuk kattanni - és talán lesznek néhányan, akik elpártolnak tőlük.

A legnagyobb -sőt, tulajdonképpen az egyetlen- pálfordulat az az, hogy már a dallamos ének a domináns, ami ráadásul hihetetlenül profi. Remélem nem piszkálódásnak, hanem elismerésnek fog hatni, ha azt mondom, hogy még az Incarnation lemez alapján sem hittem volna, hogy Perso ennyire döbbenetesen jól énekel. Nemcsak a hangja fejlődött, de ésszel és ízléssel is állt neki az énektémák megírásának.

Ennek persze az a vonzata, hogy vagánykodós szövegköpködései most némikép háttérbe lettek szorítva, mint ahogy Körmi durva üvöltései is. Nem állítom, hogy ott voltam a kezdeteknél, de viszonylag régi Cadaveres szimpatizáns vagyok, és talán épp emiatt van, hogy elviseltem volna egy kicsit több durvaságot a vokális részben. Persze, akinek a Versus az első CDT lemeze -mert sokan lesznek így ezzel- az nem fog mást hallani a korongon, mint profizmust, mindenféle hiányérzet nélkül.

A csinos borítóval megáldott anyag valami döbbenetesen jól szól, még nemzetközi mércével is. Aki egy ilyen ágyú-hangzású lemezt nem CD-n vesz meg, az halálos bűnt követ el - bár a számsorrend hibás, ugyanis nincs feltűntetve az intró, holott a kijelzőn külön tracket kapott. Mindegy, ennyi belefér.

Hellyel-közzel elmondhatom, hogy végig színvonalas a Versus. Azért csak "hellyel-közzel", mert a Mangod, Slipknot módon történő dobos lüktetése sehogy se tudott meggyőzni. Az It's Over Now eleje pedig annyira Bloodline, hogy az már kínos.

Személyes kedvencem az Escape Song: igazi CDT-s punkoskodásnak indul -amihez fogható dalokat utoljára a Ready To Rumble korszakban kaptunk a srácoktól a Pintar De Verde, vagy a Vatos Logos képében-, de itt is előjönnek Perso vokális brilírozásai. Ez a nóta kegyetlenül oda fog vágni a bulikon! További favorit a Two Times (a végén hallható kórustól elhasalok!), a Let Us Live (kegyetlenül gyomroznak benne a groove-ok!), a Last Warning pedig refrénjével hasít.

Energikus, modern metal található a Versuson, gyilkos hangzással és igényes hangszereléssel. Nálam nem ez lesz a kedvenc CDT lemez -mert az továbbra is az Incarnation-, de meglepne, ha nem szerezne egy rakás új hívet a csapatnak ez a full profi anyag.