Within Y - Extended Mental Dimension

Kiadó: Karmageddon Media
Terjesztő: CLS
Együttes: Within Y
Megjelenés éve: 2004
Ajánlja: Dallanan
Pontszám: 7/10
Értékelés: Átlag feletti teljesítmény

A 90-es évek elején Svédországból indult ki a mára göteborgi metálként ismert stílusirányzat, melyben a zenekarok death és thrash elemeket elegyítettek kiváló gitárharmóniákkal. A végeredmény ennek megfelelően egy igen súlyos, lendületes, ám szinte mindvégig dallamos muzsikát eredményezett. Az At The Gates fektette le az alapokat, de az In Flames és a Dark Tranquillity emelte legmagasabbra a stílus büszkén lobogó zászlaját. Ennek eredményeként a múlt évtized végére tucatjával jelentek meg lemezek ebben a stílusban, több jó és sok csapnivaló produkció is napvilágot látott. Az említett bandák közül az At The Gates már majd egy évtizede feloszlott, az In Flames bár alapjaiban még mindig e stíluson belül dolgozik, de a manapság oly divatos modernebb irány felé mozdultak el, míg a Dark Tranquillity egy 2 lemezes közérthetőbb, modernebb kitérő után ismét súlyosabbra vette a figurát. A szintén svéd Within Y bizonyára ugyanígy végig követte az eseményeket és 2002-es megalakulásukkor nem is lehetett más a cél, mint - némileg az árral szemben úszva - a korai göteborgi vonal zeneiségét újjáéleszteni, természetesen a mai kornak megfelelően. Hamarosan el is készült egy 4 számos demo (Feeble And Weak), mely igen nagy sikert aratott hazájukban. Ennek eredményeként 2003-ban a holland Hammerheart records (ma már Karmageddon Media) szerződtette le őket. Bemutatkozó lemezük, mely tartalmazza a demo 4 dalát is, idén tavasszal Extended Mental Dimensions címmel jelent meg. De nézzük mit is alkotott Nikke Almen (gitár), Mikael Nordinn (gitár), Andreas Solveström (ének), Thim Blom (dobok) és Matte Wanerstam alkotta kvintett.

Az biztos, hogy nagy In Flames rajongók egytől-egyig, hisz a lemez egészére elmondható a hatásuk. A lemezt nyitó, igen lendületes Lost In Solitude kiköpött Colony korszakos In Flames, kivéve a szóló hiányát, ami itt furcsa módon mégsem hiányzik, így is jó kis ütős nóta lett. A God In Silence is Jesper Strömblad-ék zenekarát idézi, a dalok hangzása is szinte teljesen ugyanolyan, mint a nagy elődé. Sajnálatos módon az első szólót a Remains Of A Shattered Illusion-ban hallani, mely változatlanul a 90-es évek közepén hallott dolgokhoz áll a legközelebb. A Things és az Injection zeneileg leginkább a korai időkre utal vissza, amikor még az At The Gates is működött. Andreas Solveström hangja is inkább Thomas Lindberg hangjára emlékeztet. Érdekesség az Injection végén lévő zongorás, vonós, szimfonikus befejezés, amit valószínűleg pihenőként szántak, hogy aztán a Face Down-ban minden eddiginél nagyobb sebességre kapcsoljanak. Agresszív-, és egyben a leginkább a mai kornak megfelelő témákkal rendelkező dal. A Behold leginkább modern thrash metálként írható le, melyben többszöri meghallgatás után sem találtam túl sok fogódzkodót. A Silently Leaving is leginkább a szám vége felé található rövid wah-wah gitárszóló miatt maradt meg bennem. Nem véletlen, hogy a Feeble And Weak demo oly sikeres lett, mert a címadó tételre minden olyan ismérv igaz, amitől igazán jó dalnak mondható: emlékezetes alaptéma, jól eltalált gitárszóló, tempóváltások és mindez remekül felépítve, összegyúrva. A lemezt záró Sacred Lies eleinte teljesen átlagos, de a végére mégis egy agresszív, de egyben hangulatos dal lett, ami korrekt lezárása a szűk háromnegyed órának.
Mint ahogyan az utolsó tétel, úgy a lemez is teljesen korrekt lett, azonban igen kevés maradandó, emlékezetes témát hallani ahhoz, hogy a legnagyobbak között lehessen sorolni a nevüket. Túl ritkák a jellegzetesen dallamos szólók is, ami ebben a stílusban szinte elengedhetetlen. A precíz hangszeresek közül kiemelném Thim Blom magas szintű, hajszálpontos játékát a dobokon, amit a szinte tökéletes keverésnek köszönhetően mindvégig jól hallani, akárcsak a gitárokat és az éneket.

A Within Y még sokra viheti, amennyiben az imént felsorolt hiányosságokban előre tudnak lépni. Kétségtelen, hogy van néhány igen jól sikerült dal az albumon, ami a tehetségüket bizonyítja, de a többi szerzemény azonban nem lóg ki a nagy átlagból. Kíváncsi leszek mit produkálnak legközelbb!


1.Lost In Solitude
2.God In Silence
3.Remains Of A Shattered Illusion
4.Things
5.Injection
6.Face Down
6.Behold
7.Silently Leaving
8.Feeble And Weak
9.Sacred Lies